Zöccség

2010-06

2010-06-24

Most hogy egy tengeralatti robot miatt ismét lekerült az olajfogó kupola a Mexikói-öbölben lévő törött olajvezetékről, ismét teljes hozamával dől bele a nyersolaj a tengerbe lassacskán két hónapja, egyre frusztráltabb leszek. Mi az amit tehet az ember ilyenkor? Az olajfolttal kapcsolatban nagyon semmit, mert se hatalmam se lehetőségem nincs erre azonkívül, hogy egy marginális olvasottságú honlapon blogolok róla(bocs UPi). Az agresszióm azonban tettvággyá formálódott és megpróbálok valami hasznos medret találni neki. Megpróbálok haszon nem nagy áldozatot követelő ötleteket összeszedni a környezettudatos élettel kapcsolatban.

  1. Sok ilyen tanáccsal az a baj, hogy nincs igazán végiggondolva és néha többet árt mint használ.
  2. A tanácsok egy része túl sokat követel meg az embertől és ezért tovább sem olvassa.

Én megpróbálok minden esetben szakmailag vállalható álláspontot képviselni, tehát utánamegyek és a tanácsok a tudomány mai állását fogják tükrözni. És ha valahol azt érzitek, hogy a 2. pont érvényes hát tessék kommentelni, szavazni. Mindenki szerkesztheti úgyhogy ha valakinek van jó ötlete ne tartsa vissza.

Tagek:
 
Utoljára módosította Descant 2010.VI.24 13:37-n; 9 hozzászólás
Új hozzászólás | Bejegyzés módosítása | PermaLink
100%

Ötletek a zöldebb számítógépezésre

A vágjuk le a karunkat megoldás ebben az esetben, hogy ne. Jelenleg társadalmilag az ember nem létezik, ha nincs email címe facebook acountja... Most már a munkák nagyrésze elképzelhetetlen számítógép nélkül.

Fogyasztás

Egy átlagos számítógép nyugalmi állapotában 100W környékén fogyaszt ami a bekapcsolás és kikapcsolás közben 150W is lehet, ha éppen nem piszkálod ez gyorsan visszaesik a nyugalmi értékre. Játék közben, értsd megy a videokártya is, megint kb 150W teljesítményt eszik. Sleep üzemmód kb 1,5W. Láthatjuk a számítógép nem egy mosógép vagy hűtő annak ellenére hogy van egy 400W táp benne. Ez a szám igazából a maximális kiadható teljesítményt jelenti a gép ezt csúcsértékben néha megközelíti, de az átlagos teljesítmény ettől elmarad. Ez egy átlagos gépről szól ha neked kilenc merevlemezed van akkor viseld a következményeit.

Ötletek

Sleep funkció

Legelső fontos lehetőség a gép, használaton kívüli kikapcsolása. Azonban a időkiesésen túl amit a gép fölállásához kell még eközben többet is fogyaszt, ehelyett ajánlom mindenkinek a figyelmébe a sleep vagy hibernálás funkciót ilyenkor valami olyasmi történik, hogy a memóriát kiírja merevlemezre és ezért egy különösen energiatakarékos módba kapcsolhat(ennek fogyasztása kb 1,5W). Ökölszabály:Ha annyi időre mész el, hogy a villanyt is lekapcsolnád hibernáld a géped. Power optionsban még automatizálni is lehet. Figyelem, ilyenkor ne áramtalanítsuk a gépet mert azt nem bírja ki. Ebből az állapotból nagyon gyorsan kijön és elhanyagolható a többletfogyasztás. Javaslom azért heti egyszer rendesen kikapcsolni a gépet.

Képernyőpihentető

Na igen a monitort eddig nem számoltuk bele az energiafelvételbe, ami mérettől és kijelzett dologtól függően 25-30W között vesz fel. A kijelzett dologtól függés úgy működik, hogy minél világosabb dolgot kell kijeleznie annál kevesebb a teljesítmény legalábbis az LCD monitorok esetében. A sötét háttérképet és a képernyőpihentetőt a régi CRT monitorokhoz találták ki(leginkább azért mert a fluoresszens festék kopott a monitor felszínéről az elektronáram hatására). Ökölszabály: Kapcsold ki a képernyőpihentetőt! Használd helyette a monitor kikapcsolás funkciót! Ha valaki azonban nem tud meglenni a hello kitty-s képernyővédője vagy a repkedő windows jelek nélkül azt emlékeztetném a képernyőpihentető akkor működik amikor nem vagy a gépnél vagy éppen nem foglalkozol vele. Egyesek azt mondják a monitornak nem tesz jót az állandó ki- bekapcsolás ez alaptalan mert ha egyszer egy egérmozdulattal bekapcsolod legalább 15 percig menni fog, és nem árt az annyira. De ha sokszor a gép már elkezdene képernyőpihentetőzni és azt gyorsan leállítod és ezt félted ki- bekapcsolással eljátszani akkor beállítasz egy tiszta fehér képernyőpiehentetőt 1 percre a kikapcsolástól (de szerintem nem baj ha ezalatt a word jelenik meg)

Nem mondom hogy ettől Teljesen zöld lett a gép de valamit léptünk a környezettudatos létforma felé.

Tagek:
 
Utoljára módosította Descant 2010.VI.24 14:47-n; 8 hozzászólás
Új hozzászólás | Bejegyzés módosítása | PermaLink