Érdekes Könyvek

Hmm...ez most első próbálkozásom egy teljesen új témát felhozni Apocalypse közösre. =) Kicsit soknak tűnik eleinte ez a sok szerkesztési mizéria, thát ha eleinte nagyon fura lesz a szöveg, akkor az ennek tudható be, de azt hiszem lassan belejövök majd. Na akkor most belevágok. -Aisha


Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek...

Nemrég olvastam Márai Sándortól A gyertyák csonkig égnek...-et és ez egy teljes összeesküvés elméletet indított el bennem. =) Na jó nem teljesen azt, de érdekes összefüggéseket véltem felfedezni benne, és most úgy gondoltam megosztom ezt az élményt a nagy világgal. =))

Tehát, igazából egy kicsit nehéz elkezdeni, de azt hiszem a legjobb ha belevágok a közepébe. Ha nem olvastad a könyvet, akkor lehet, hogy teljesen értelmetlen lesz számodra, amit most leírok...

Szerintem ezt a könyvet teljesen átvitt értelemben érdemes olvasni, így egy kis történelmi háttérismeretekkel nagyon sokat mondhat. Kezdem ott, hogy a személyek szerintem szimbólumok.

Henrik jelképezi a régi Magyarországot, vagy inkább azoknak embereit, akik teljesen feudális keretben nőttek fel és ez természetes nekik, identitásukban is a Nagy- -Magyarországhoz kapcsolódnak és mondhatni birodalmi keretekben gondolkodnak. Ő jelképezi a gazdag magyart. (ez azért is fontos, mert a könyv íródásának dátumakor 1920 az Orfeumban az a "vicc" járta, hogy a magyarnak két típusa van a gazdag és a tehetséges) Neve germán eredetű és annyit jelent, hogy: körülkerített birtokán uralkodó.

Konrád jelképezi a Csonka Magyarország identitását valamilyen szinten. őt nevezhetjük a tehetségesnek, ez konkrétan meg is jelenik a regényben. Nevének jelentése merész + tanács, ugyanis két tagból áll...de ennek később lesz majd jelentősége. Az Orfeumban még azt is emlegetík, hogy a tehetségesnek Magyarországon nincsen maradása és egyetlen lehetősége az érvényesülésre, hogy külföldre megy. Ez Konrádnál is megvan, ő is elmegy az országból.

Ez a két ember egy a barátságban mint Nagy-Magyarország DE széthullanak, egymás ellen esnek és vádaskodnak mint Trianon után Magyarország, akiknek meg kell kűzdenie avval, hogy csonka lesz, és itt jön be egy eröltetettnek érezhető címmagyarázat. Ugyanis vehetjük úgy, hogy a gyertya a teljes Magyarország szimbóluma, melyet a háború tüze gyújt meg, ezt érthetjük ideológiai lángolásnak is, ami a korra jellemző. Végül pedig addig ég a magyar a háború tüzében, mígnem csonka lesz...de ez a cím még vonatkozik a könyv cselekményére is, az utolsó nagy beszélgtésre Konrád és Henrik között. (addig beszélgetnek, amíg a gyertyák csonkig égnek)

Ezeken túl még kisebb részekbe lehet belemenni. Például a vadászat jelenet utáni rész is felfogható szimbólumként. Henrik ekkor pont olyan sokkolt volt, mint a magyarok Trianon után, el kellett fogadniuk, hogy nagy dicső birodalomból kisállammá lettek. Vagy Kriszta naplója is egy jelkép, mégpedig a magyar identitás keresésé. Eddig biztos volt, hogy mit jelent magyarnak lenni az Osztrák Magyar Monarchiáben, de Trianon kihúzza az emberek lába alól a talajt. A többféle útkeresés is megjelenik Henrik és Konrád életében.

Krisztina pedig az egész könyvben a keresztény Magyarország jelképe, halála jelképezi, hogy a magyarok már nem a keresztényi utat járnak egyértelműen. A név jelentése is erősíti ezt a jelképet vagy inkább ez indítja el. (Krisztushoz tartozó, keresztény)

Hát ennyi most "dióhéjban", ami hirtelen eszembe jutott, de egészen kis dolgokig végig lehet vezetni ezt a jelkép-láncolatot. (halványsárga szín- titokzatosság, Bécs- Monarchia összetartó városa, első találkozás helyszíne Konrádnak és Henriknek)...Remélem azért tetszett. -Aisha


FilozófiaTéma
IrodalomTéma