Brazil Jiu Jitsu

A stílusról

A JiuJitsu brazil változatával (Brazilian Jiu Jitsu, rövidítve BJJ) először 2004. nyarán találkoztam. Akkor tartott bemutató edzést nálunk (a Magyar Jiu-jitsu Szövetség egyik budai dojojában) a Gracie Barra három tagja.

Már akkor nagyon megfogott a brazil stílus. Röviden, a brazil jitsu a japán jitsu egy részhalmaza. Nézték a brazilok, nézték... Van ebben valami ütő-rúgó iskola. Fujj! Dobások. Az meg minek? Botozás, önvédelmi technikák, stb. Nem kell. Földharc? Na erre felcsillant a brazil szem: végre valami érdekes! Aztán fogták ezt a részét a japán stílusnak, és úgy 100 év alatt tökélyre csiszolták.

És amit a brazilok művelnek földharc terén, az tudomány és művészet. Egyik ismerősöm találó módon test-sakknak nevezte a stílust, és igaza van: a BJJ technikák úgy épülnek fel, mint a sakk végjáték. Van egy kiinduló helyzet (a két küzdőfél elhelyezkedése a földön, ki van felül, ki mit fog, stb). Megvan, hogy onnan miket érdemes "lépni". Megvan, hogy az ellenfél milyen ellenlépéseket tehet, és arra mit érdemes reagálni. És megvan a végén a matt, ami általában vagy karfeszítés, vagy fojtás.

Végül, mint a sakkban, az nyer, aki több kombinációt ismer, és gyorsabban le tudja tenni őket az asztalra.

Kidolgozottsága miatt a BJJ nagyon látványos, pergő tempójú harc. Nem jellemző rá a brutalitás: hiányoznak azok az ütések és rúgások, amik miatt más harcművészetek és küzdősportok durvának számíthatnak. A harcban a cél a másikat feladásra kényszeríteni, arra pedig egy karfeszítés bőven elég. (Akinek még sosem veszítették a rossz irányba a könyökét, annak annyit mondok: ilyenkor az ember csak egy dolgot szeretne a világon: azt, hogy ne feszítsék a karját...)


A budapesti dojo

A budapesti dojo 2004-ben nyílt a Lázár utcában (az Arany János utcai metrómegálló közelében van). Minden nap tartanak edzést, napi három alkalommal. Aki kifizeti a meglehetősen borsos tagsági havi díjat, az akár heti 15 edzésre is eljárhat (ha más dolga nincs az életben).

Májusban el is mentem az egy edzést megnézni. Az edzéseket Max Carvalho nevű srác tartja, aki többszörös brazil bajnok. Nem egy hústornyot kell elképzelni: a középsúlyban versenyző Max olyan szálkás mint a bükkfa.

Az edzés nagyon laza és vidám hangulatú. Az előtérben lévő hangszórókból Metallica szólt, a japános-katonás tiszteletadások helyett vidám "sziasztok" a köszönés. Az elején rövid nyújtás és bemelegítés van, és utána jön a technikázás. Az angol és magyar nyelv egy sajátos elegyét használó magyarázatokat a "gyere ide" felszólítás előzi meg, és a "próbáld" zárja. A technikák mind nagyon-nagyon ravaszak, mint a sakk szabályai: egyszerűek, de sok kombinációt tesznek lehetővé. Ennek ellenére elsajátításukhoz nem kell különleges testi adottság, bárki képességeihez mérten végre tudja hajtani őket, saját képére formálhatja a BJJ-t.

A technikázás után pedig némi kötetlen földharcban ki is lehet próbálni a frissen tanultakat.


A magyar BJJ dojo honlapja a http://www.nettigris.hu/graciebarra címen található. A havi tagsági díj 20.000Ft (tanulóknak és lányoknak 15.000Ft), vagy alkalmanként 1500Ft (illetve diákigazolvánnyal 1300Ft).

Némi belső infó

Mint a Gracie Barra tanítványa lenne néhány kiegészítésem/megjegyzésem a témával kapcsolatban.

Ahogy azt az elöttem író Japán Jiu Jitsu-s kolléga is írta a Brazil Jiu Jitsu másnéven Gracie Jiu Jitsu (A Gracie család alakította ki a stílust Mitsuyo Maeda mester tanítására alapozva) a földharc specialistája. Célja lezárni a távolságot az ellenfél felé, földrevinni őt, majd a földön fojtásokkal, kar és lábfeszítésekkel harcképtelenné tenni. Brazíliában számtalan Vale Tudo (nagyjából annyit tesz "mindent szabad") küzdelemben csiszolódott és bizonyított a stílus. 1993-ban Royce Gracie, az egyik alapító Helio Gracie fia amerikában is bebizonyította a BJJ hatékonyságát, amikor megnyerte ez első UFC összharcművészeti gálát, ahol 8 különböző stílust képviselő harcos küzdött meg egyenes kieséses rendszerben a bajnoki címért. Royce az első 4 UFC közül háromszor szerezte meg a bajnoki címet, a harmadik UFC-n az első küzdelem (amit megnyert) annyira kimerítette, hogy nem tudta folytatni a küzdelmet. Sikerszériája során azt a ritkaságot is elérte, hogy egy este 4 ellenfelet győzött le egymás után ebben a szabad küzdelemben az UFC 2 során.

A Sport BJJ és Submission Grappling, amit jelenleg a Lázár utcai Gracie Barra klubban oktat Professor Max, nem tartalmaz ütéseket rúgásokat, "csupán" földrevitelt (dobások, birkózós lábramenések, lerántások) és persze földharcot, ahol a pozícionálás, a söprések stb. mellett természetesen a befejező technikákon van a hangsúly, amik lehetnek fojtások és feszítések számtalan módon és helyzetből kivitelezve. A legnagyobb különbség a Submission Grappling és a BJJ között az, hogy az előbbit rövidnadrágban és polóban, míg a BJJ-t Judo, vagy Brazil Jitsu-s GI-ben gyakorolják. Ebből adódóan természetesen adódnak különbségek (pl. GI-vel jóval több folytást lehet végrehajtani), de a két fajta küzdelem remekül kiegészíti egymást.

A Lázár utcai klubban hétfőtől csütörtökig vannak BJJ edzések, pénteken pedig no Gi, azaz Submission Grappling edzések. A fent említett honlapon találhattok információkat az edzések időpontjáról, és magáról a stílusról is részletesebben.

Köszönöm a figyelmet

KR


2006 update:

Az új Gracie Barra honlap: http://www.graciebarra.hu

Már a VII. ker-i Kertész utcában vannak az edzések!

HarcművészetTéma

Tagek: