Cascading Style Sheet

Kezdetben vala a Web

És a web HTML oldalakból vala, és <font> tag-eket meg táblázatokat használa minden "webmester", hogy oldala pofásabban nézzen ki.

Aztán pedig jöttek a dinamikus oldalak, a CMS-ek, wikik meg egyéb szörnyetegek, és felmerült az igény arra, hogy szétváljon az oldal struktúrája és kinézete. A HTML kiváló vala struktúra és tartalom hordozására, de igen pocsék vala arra, hogy a kinézetet úgy tartalmazza, hogy attól az oldal struktúrája ne essen szanaszéjjel. Továbbá a HTML-alapú formázás igencsak megdobta az oldalak méretét, továbbá totálisan olvashatatlanná tette az oldalt mobil eszközökön, Braille-olvasókon, és úgy általában mindenen, ami nem Netscape vagy Internet Explorer volt.

Cascading Style Sheets

A Cascading Style Sheets azt a célt szolgálja, hogy egy értelmesen megírt HTML oldalnak a kinézetét lehessen vele meghatározni anélkül, hogy az eredeti oldalba bele kellene piszkálni. Ugyanaz a stylesheet használható így több oldalra is (teszemazt egy wiki összes oldalára), így mindegyik ugyanolyan stílusban fog megjelenni, de a stíluslapot mégis csak egyszer kell letöltenie a dicső webezőnek.

Hurrá!

Egy apró példa

Az alant látható részben stíluslappal lett meghatározva, hogy a fejlécek sárgák legyenek és sárgán jelenjenek meg, valamint a linkek lilák, a listák pedig római számmal számozottak. A CSS kódja a következő:

H3 { color: yellow; }

 OL A { color: purple; }
 OL { list-style-type: upper-roman; }

Példa

  1. CascadingStyleSheet
  2. Ez egy példa
  3. Azt hiszem már
  4. vágod.

Hogyan kell CSS-elni?

Ha többet akarsz megtudni a CSS-ről, akkor itt tudsz utánanézni: http://www.w3.org/Style/CSS/ Ezen az oldalon belül a CSS level1 és CSS level 2.1 érdekes.

Nézd meg ennek az oldalnak a forrását, és rájöhetsz, hogy hogyan illeszthető be CSS egy ApocalypseKözös oldalba. Én többnyire az EditCSS nevű FireFox kiegészítővel szoktam CSS-t gyártani.


InfoTéma
Tagek: