Gondolat. Ébresztő!!

Descant 2012.XI.05 15:27

http://index.hu/belfold/2012/11/05/az_angol_helyett_a_nemet_lesz_az_elso_nyelv/

Szerintem legyen a kínai. Az nehezebb és kínai kutatások szerint aki beszél kínaiul az 74%-kal kulturáltabb a reprezentatív kontroll csoportnál.

forrás: http://www.gungho.org.cn/cn-info-show.php?infoid=504


UPi 2012.XI.05 15:43

(Válaszképp erre)

Ez egy tökéletes lépés, feltéve, hogy a cél Magyarország minél erőteljesebb izolációja a nemzetközi közösségtől.

Egyrészt ott van a tény, hogy a de facto nemzetközi nyelv jelenleg az angol. (Ha kis képzavarral akarnék élni, azt mondanám, hogy az angol lett a lingua franca.) Másrészt, ahogy azt az államtitkárság is megjegyezte az indoklásában, a német nehezebb az angolnál, mert összetettebb a ragozás benne, és a főnevek nemekkel rendelkeznek. Tekintve a magyar nyelvoktatás történeti állapotát, így sokkal valószínűbbé válik, hogy a közoktatásból kikerülő tanuló egyetlen nyelvet sem fog megtanulni olyan szinten, hogy például nemzetközi sajtóból tudjon eseményekről tájékozódni.

Összességében az izolációs politika és az ehhez szükséges népbutítás kiváló eszköze lehet ez a lépés. Az megint más kérdés, hogy ezt miért pont az oktatási államtitkárság találta ki.


SurBa 2012.XI.05 15:57

(Válaszképp erre)

Mert a háború béke...

Szerintem találjunk ki egy nyelvet, amiben nem lehet csak dicsérő szavakat használni és csak 1 név szerepel benne. Ezután csak ezt tanítsuk és aki mást is tanulni akar, azt végezzük ki...


UPi 2012.XI.05 16:27

(Válaszképp erre)

Ennél van jobb ötletem.

Miért korlátoznánk tanulóinkat az emberi nyelvekre? Talán az emberek a legnépesebb faj a Földön? Nem! Például hangyából nagyságrendekkel több van!

Tanítsuk a feromon-alapú kommunikációt ezentúl a közoktatásban. Tippem szerint ez nehezebb még a német nyelvnél is, és felkészít egyéb nyelvek elsajátítására, mint pl a lepkék, darazsak, méhek szintin feromon-alapú nyelveire.

Az a fajta felfogás, hogy csak emberi nyelveket oktassunk, szerintem a nyugati kultúra által ránkerőltetett taxonómia-nácizmus, amit a magyar nép, Európa-szerte irányadó módon, elsőként kell hogy levetkezzen.


Descant 2012.II.13 15:59

http://sportgeza.hu/sport/2012/02/13/buta_hiba_miatt_a_negyedik_lett_az_elso/?rnd=89

40 méter 0,3 másodperc alatt az egy nagysebességű mozdony. Valamit itt elírtak de nagyon.


Grizli 2012.II.08 16:34

De milyen üyges ez a Dopeman. Simán csinált reklámot magának. Tehát tudjuk hogy él és létezik még.


UPi 2012.II.07 14:29

Nagyon tetszik ez a megfogalmazás:

"Az előadó a jelenlegi politikai-gazdasági-társadalmi viszonyokra vonatkozó kritikáját fejezi ki az általa művelt zenei stílusban. [...] A negatív társadalomkritika nyomatékosításához felhasznált trágár szavakról egyértelműen megállapítható, hogy azok nem Magyarország Himnuszára vonatkoznak, [...]."

A hivatali-jogi bikkfanyelvtől eltekintve szerintem nagyon korrekt, képviselhető álláspontot írtak le. Néha mármár visszatér a hitem.

A nyelvezetről egyébként az az – előző rendszerbeli – fegyelmi jegyzőkönyv jut eszembe, amiben ilyen duma volt: "Munkahelyét örömházhoz, közvetlen kollegájaként dolgozó elvtársnőjét kéjnőhöz hasonlította".
UPi 2012.I.21 09:31

Tyutyu for prezident!!


SAdam 2012.I.18 22:50

Ezennel kisdoktorrá avattuk a Tyutyut!UPi 2012.I.17 09:25

Aláírtam, mert kell.


SAdam 2012.I.16 21:43

Nem szokásom ilyesmire buzdítani, de ezt muszáj közzétennem:

http://www.peticiok.com/a_schmitt_pal_doktori_cimet_illet_plagiumgyanu_kivizsgalasaert

Nagyon is egyetértek a kezdeményezéssel! Ez nem egy politikai kérdés, egyszerűen arról van szó, hogy ha egy ilyen vádat nem vizsgálunk ki (amiből akár az is kiderülhetne, hogy nem igaz), akkor komolytalanná válik minden magyar doktori fokozat...


Descant 2012.I.13 14:59

És ez még nem az összes cikk.Descant 2011.XII.16 11:34

Megint a Dopeman bazmegolós himnusza

UPi jól leoltott a múltkori hozzászólásával, hogy nem értek a joghoz és az nem úgy van. A TASZ blogon találtam egy nagyon jó cikket erről, há és ők értenek is hozzá, ím:

http://ataszjelenti.blog.hu/2011/12/16/uldozzuk_e_a_nemzeti_jelkepek_megsertoit?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2011_12_16&utm_campaign=indexDescant 2011.XII.08 08:43

Ha valakivel fogadsz és elveszít egy százast az is BTK mert tiltott szerencsejáték. Volt egykét pókeres ügy nemrég. Rendőrök rájuk rontottak meg minden. És ott a tisztességes kaszinós a károsult aki megfizeti az államnak a sápot:)


UPi 2011.XII.08 00:07

A szólásszabadság a világ legtöbb országában nem egy abszolútum. Magyarországon pl több korlát is van; egyebek között tiltottak az önkényuralmi jelek használata [azt hiszem, van ez alól kivétel, de főszabályként nem vöröscsillagozhatsz kedvedre]. Triviális példaként szokták még felhozni, hogy egy tömött színházban nem kezdhetsz el kiabálni, hogy "tűz van". Érthető is, hogy miért.

Most kicsit reagálnék a károsultas felvetésedre.

Érdekes módon, a BTK nem úgy fogalmazza meg a bűncselekményt, hogy van-e konkrét károsult. A BTK egy másik fogalmat használ, amit úgy nevez, hogy társadalomellenesség. Pl, ha valakivel fogadsz, az illető veszít, és ezért adnia kell neked egy százast, akkor van károsult, de ez önmagában még nem társadalomellenes. Viszont ha vöröscsillagozol, akkor és ott esetleg nincs károsult, mégis jobb szeretnénk, ha nem tennéd. (Ugyancsak társadalomellenes az, ha ugyanezt a százast erőszakkal veszed el, vagy ellopod. Vagyis nem attól lesz bűncselekmény, hogy a másik százasa hipp-hopp hozzád kerül.) Bonyolult dolgok ezek.

És akkor a Dopeman-ügy. Van ez a "nemzeti jelkép megsértése" nevű csoda a BTK-ban. Hogy ez miért van benne, az egy nagyobb vita, általában a köznyugalomhoz fűződő társadalmi érdeket szokták felhozni magyarázatként. Amit még tudni kell róla, hogy vétségnek számít, ami a BTK nyelvén a bűncselekmény és a szabálysértés között van félúton. A bíróság a gyakorlatban ezeknél azt szokta csinálni, hogy az ügyész meg az ügyvéd hosszan maszatol, a bíró kínban van, hogy valamit dönteni kell, és a végén valami felfüggesztett cucc lesz a vége. (A felfüggesztett itélet a Mátyás királyos "meg is basztuk meg nem is" modernkori változata.)

Konkrétan szerintem Dopeman trollolta a kormányt. Mármint, csinált valamit, amitől tudta, hogy kitör a majd a nagy hőbörgés, és végre újra előkerülhet a majdnem teljes feledés ködéből. Sikerült is, meg is fogja úszni, max egy kis pénzbüntetést kiszabnak rá, de nem annyit, hogy ne érjen meg ennyi ingyenreklámot.


SAdam 2011.XII.07 17:56

A legtöbb országban a nemzeti szimbólumok meggyalázása törvénysértésnek minősül (emlékszem, volt a film a fazonról, aki a Hustlert kitalálta, és amikor az egyik perre valami USA-zászlóból alakított alsóban ment be, a bíró megbüntette). Ettől persze nem lesz több értelme a dolognak, inkább elgondolkodtató, hogy mennyire elszomorító, hogy az emberek az egész világon hülyék...


Descant 2011.XII.07 13:23

http://index.hu/kultur/2011/12/06/az_ugyeszseg_vizsgalodik_dopeman_bazmeg-szama_miatt/

Ez az ügy kezd egyre nagyobb méreteket ölteni. Már linkeltem ezzel kapcsolatban, de nem gondoltam, hogy ide is eljutunk. Általában egy bűncselekmény olyan, hogy valaki egy másik személynek kárt okoz és ezért őtet megdorgálják, ebben az esetben nem találom a károsultat. A Hymnusz? A k@#**Đ.info közönsége? Sértett nemzeti becsület? Tényleg egy művészeti termékről a bíróságnak kell kimondania, hogy véleménykifejezés volt(Először azt akartam írni, hogy helyes de ilyen fogalom lássuk be nincs. Bármilyen megnyilvánulásunk kelthet ellenérzéseket)? Egyáltalán miért van ez a törvény? Hol vannak az ország jelképeit gyalázó hordák? Nekem az az érzésem, hogy az emberi önkifejezésbe beletartozik, hogy ha elégedetlen vagyok az országom, vagy egyéb országok, sorsával, vezetésével akár fölgyújthassam a zászlaját, hamisan elénekelhessem a himnuszát, akár átköltött szöveggel, miközben porrá zúzom, és felgyújtom a gitárom. Ha valaki megsérti az ország jelképeit hát azok akik az árpádsávos zászlóra verik ki a f@szukat. De nekik sem kéne EZÉRT börtönbe menniük.

Azon gondolkozom, hogy az egész GondolatÉbresztőt alakítsam e bloggá. Lehet, hogy az egész tárgytalan mert megyek én is börtönbe.


Descant 2011.X.28 13:33


Descant 2011.IX.13 10:32

http://xkcd.com/948/

Az gáz, hogy ehhez nem kellett gugliznom?


Descant 2011.IX.12 12:53

http://www.origo.hu/tudomany/20110912-hiv-fiv-aids-macskak-genterapia.html?nezzemeg

Világító macskák. Mondjuk emberi génmódosítás egy kicsit vad elgondolás szerintemDescant 2011.VIII.31 13:46

Bazzeg unatkozom tervezek még egy zászlót:

http://index.hu/belfold/2011/08/31/tarlos_korrigalt_a_kozgyulesben/


UPi 2011.VII.22 11:14

Descant, ez egy csúnya balesetben tud végződni, ha pl Ukrajna úgy dönt, hogy szegény védtelen Svájc segítségére siet.


Descant 2011.VII.14 10:36

Van egy nagyon jó megoldást a megszaladó frankárfolyam miatti adósság probléma kezelésére:

Hadat kell üzenni Svájcnak és gyorsan elveszíteni: Háborúk elvesztésében már amúgy is jók vagyunk. Ki kell használni a nemzeti sajátosságainkat. Svájc annektál minket, itt is bevezetik a frankot, gazdaság az egekben.

Descant 2011.VI.27 13:38

Ja Alkotmánybíróság az jó kérdés. Tetszett az cikk róla, hogy kiket neveztek ki oda. Pokol Béla érdekes választás, mert AB ellenes.


Descant 2011.VI.27 13:36

Ez az újonnan felhígítottból van.


UPi 2011.VI.27 13:29

Kiváncsi vagyok, hogy az újonnan felhigított AB foglalkozik-e majd ilyen kérdésekkel érdemben.


Descant 2011.VI.27 12:46

Szabadság és felelősség VII.cikk


Descant 2011.VI.27 12:45

Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más meggyőződés szabad megválasztását vagy megváltoztatását és azt a szabadságot, hogy vallását vagy más meggyőződését mindenki másokkal együttesen, nyilvánosan vagy magánéletben kinyilvánítsa vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolja vagy tanítsa

Magyarország alaptörvénye

http://index.hu/belfold/2011/06/27/elkuldik_kecelrol_a_nem_katolikus_gyerekeket/

Biztos vagyok, hogy a hatályosban is találok hasonlót


Descant 2011.VI.24 11:36

http://www.komment.hu/tartalom/20110624-velemeny-az-eden-hotel-jatekosainak-viselkedese-es-a-gdp-osszefuggesei.html?cmnt_page=1

Az író nem volt teljesen tisztában a szabályokkal mert a 25 milliós pénzt 2,5 milliónként rakták ki az asztalra. A pár bármelyik tagja bármikor mondhatta, hogy ezt most elviszem. A fickó 12,5-nél megtette. Ez számomra a bizalom teljes hiányát mutatja mert annyit akkor is kap ha kivárja a végét, de ő pénzt akart hazavinni ezért elvitte. Nem volt racionális döntés.

Azt meg támogatandó dolognak tartom, hogy játékelmélet legyen a valóságsókban, inkább mint emeltdíjas esemes.


Descant 2011.VI.17 13:52

Just about the time that Supreme Court was ruling that the Nixon tapes had to be turned over to the special prosecutor, I was eating at a Chinese restaurant in Yorba Linda, the town in California where Nixon went to school—where he grew up, worked at a grocery store, where there is a park named after him, and of course the Nixon house, simple clapboard and all that. In my fortune cookie, I got the following fortune:

    DEEDS DONE IN SECRET HAVE A
    WAY OF BECOMING FOUND OUT.

I mailed the slip of paper to the White House, mentioning that the Chinese restaurant was located within a mile of Nixon's original house, and I said, "I think a mistake has been made; by accident I got Mr. Nixon's fortune. Does he have mine?" The White House did not answer.

Philip K. Dick