psychologia

SAdam 2010.I.19 09:51

Nekem inkább a "csopperes jeti átlépi az úttest felezővonalát" megoldás áll közel a szívemhez. LOL


GrádMiki 2010.I.19 04:37

Basszus, most néztem meg és sok nekem is annak tűnik elsőre. A történet hatása vagy elmebeteg vagyok? Sosem derül ki... :D


GrádMiki 2010.I.19 04:29

Annyira nagy hülyeség nem lehet a Rorschach-teszt, apám mesélte, hogy pár éve az Alktománybíróságról azért rúgtak ki egy, a munkáját egyébként jól végző biztonsági őrt, mert a Rorschach-teszten "döglött állatok lenyúzott bőreit" látta. No comment...


Virág 2010.I.17 20:11

Jé, most nézem, hogy az eredeti kérdésre azóta tudom a választ. A PARI teszt egy szülői attitűdökkel kapcsolatos kérdőív, 4-es skálán kell értékelni, mennyire ért egyet az ember az állításokkal (pl. Fontos, hogy a gyerekem tisztában legyen az illemmel. Vagy ilyesmi.) Van is itthon ilyen tesztem, de mivel magyar mintára nincs standardizálva, ezért itt csak olyan kb felmérésre lehet használni.

A Rorschach tesztről meg: ne már, komolyan gondolja bárki, hogy az indexes, meg egyéb netes baromságokból bármi kiderül? Hogy csalni segít, az oké. De aki komolyan kíváncsi a saját eredményeire, annak lehet nem az internet a legmegfelelőbb választás. A kiértékelést 100 órás képzéseken tanítják pszichológusoknak, ez nem olyan, hogy "igen te mindenhol játszó gyerekeket látsz, akkor te tuti pedofil vagy".

Még azt nem tudom, hogy aki felrakja netre a Rorschach képeket, milyen hasznot lát ebben, azon kívül, hogy röhöghet a markába, mert tönkretesz egy fél élet munkájával létrehozott pszichológiai módszert - és valószínűleg nem tesz le az asztalra egy másikat helyette.


Descant 2010.I.16 15:10

Vannak pszichológusok akik azt mondják a Rorschach teszt humbug, életedben egyszer végezhető el stb. Vannak olyan pszichológusok akik azt mondják egy idő után az ember elfelejti a képeket és megismételhető, rajtam 18 évesen megcsinálták és voltak olyan képek amikre emlékztem meg arra is, hogy mit mondtam. Mellesleg nem az Optek lesz aki szétrombolja a tesztet az interneten sok oldal van ami azzal foglalkozik miket kell mondani pl egy apasági keresetnél. Egy jó pszichológusnak elvileg rá kéne jönnie, hogy az alany hazudik.

Vértócsában goblintakony


UPi 2010.I.16 00:58

Kb itt ér véget a Rorschach-teszt hasznossága..


OpTeK 2010.I.16 00:14

A tintapaca teszt (Rorschach-tesztet) sok embert szokott érdekelni, gondoltam ez a link hasznos/mókás lehet azok számára akik foglalkoztak már a témával, de azoknak is akik csak ezután fognak :) http://index.hu/tech/net/2009/08/01/vegezze_el_a_rorschach-tesztet/ fogyasszátok jó kedvel!


Virág 2009.IV.26 20:20

Találtam még valamit: http://74.125.77.132/search?q=cache:lq1wlub8owwJ:www.freeweb.hu/cerebellum2001/fejlodes_pari.doc+PARI+teszt&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&lr=lang_hu&client=firefox-a

Úgy látszik, mégis van ilyen teszt. De ezen az oldalon csak a kérdésekből tudsz olvasni, leírás nincs hozzá, és talán azért, mert az eredeti mintha olasz lenne. Olaszul nem tudok, keress utána.


Virág 2009.IV.26 20:16

Szia doki. A Port & Airport Research Institute nem egy teszt, hanem egy intézmény. Ezt találtam róla:

"The Goal of the Port and Airport Research Institute, an independent administrative institution, is to contribute to the efficient and smooth construction of ports and airports. In addition, the attainment of improved technologies in relation to the construction of ports and airports is a major goal. This goal will be achieved by conducting investigation, research, as well as the development of technologies that relate to such things as the construction of ports and airports. PARI will conduct the following operations to attain the objective referred to in Article 3. 1. To conduct basic investigations,research, and

  development of technologies in relation to the
  items listed below.
  a. Construction, use, and conservation of ports
  b. Construction and conservation of the waterway
  c. Land reclamation and drainage in the public
   waters within ports
  d. Construction, usd and conservation of coasts
   within ports
  e. Construction and conservation of airports
2. To conduct research and development of technologies
  relating to the impelmentation of the projects
  involved in the items
  a to e above.
3. To provide technical guidance and disseminate
  research results relating to the operations
  referred to in the two sections above
4. To collect, put in order, and provide information
  relating to items a to e above.
5. To conduct all other incidental operations"

Forrás: http://read.jst.go.jp/public/cs_kkn_004EventAction.do?lang_act5=E&action5=event&kcd1_act5=A146000000&judge_act5=2

Némileg lerövidítve kb. azzal foglalkoznak, hogy kikötők és repülőterek építésében működnek közre fejlesztésekkel, új technológiai megoldások felhasználásával.

De ennek nm sok köze van a pszichológiához, PARI nevű tesztet pedig nem találtam. Ha lenne is ilyen, a kiértékeléséhez pszichológiai könyvtárba kéne menned, amihez pszichológus hallgatónak kellene lenned, és még akkor sem ajánlott semmilyen teszt értékelésével megpróbálkozni, ha/amíg nem vagy pszichológus, mert esetleg hülyeségeket fogsz mondani valakinek aki bízik benned.

Egyébként: google is your friend.


Doki 2009.IV.20 22:17

Szia Virág! Én most regeltem. Látom, hogy csaknem 1 évvel ezelőtt kértél segítséget psychologiai tesztekhez. Most akkor másodéves vagy. Ha tudsz segíts, milyen tesztnek a neve a PARI ((Port & Airport Research Institute?) és hogyan kell kiértékelni? Köszi: doki.