Reggelihez mondom, hinnye, én nézek valami híradót vagy effélét, s lőn, hogy kilukadtam a in dex riportjainál. Művelődtem ebből a vörösiszap dologból, meg ha már ott voltam néztem filmeket fiatalokról és munkáikról. Az egyikben egy zajmentes kamrát mutattak be, amit valami fesztiválra raktak össze, a másikban egy dizájner pasas a gyűjteményét árulta.

A zajmentes kabin esetében talán egy ember beszélt szépen magyarul, a másikban pedig a csávó ... nos azt hittem hogy a melegfesztivál szervezője... ok ok gondolkodtam, előpattant bennem a virtus nem kellene, hogy ilyen közönséges gondolataim legyenek, biztos nekem is vannak hibáim.... eltelt két óra és akkor az asztalra akartam csapni, csak azon volt a laptop meg egy csomó csupasz videokártya, úgyhogy a combomra sújtottam, akkor sem volt a beszédüknek szép és kellemes hangja, vagy ahogy egyszer a mester mondta: nem volt benne szpirit. Nekem a modernkedő és a műmájer jutottak az eszembe... bár a csendszoba és a tervezője okés volt, csak annyira nem voltam elájulva az ötlettől. Ha veleki megkérdezni hogy hogyan hallhatja a csendet, akkor inkább valami távoli embermentes helyre zavarnám. Számomra az út is nagyon lényeges, a kamra az utcaszélen nem...

Az utam a mai nap arra vezetett tovább, hogy eszembe jutott Matyi, akivel beszélgetve hazafele Kievből volt egy elvarratlan mellékszál miszerint megígértem hogy meghallgatom Brahmstól, ma el is szántam magamat rá, megkerestem és felnevettem amikor a ritmus begyorsult...

- Hiszen ez szól a székely nyelveckék alatt is!

Na persze akkor nézzük meg a székely nyelvleckéket is... és tényleg az szólt. hát gondoltam megnézem az eredeti forrást, s ott találtam egy szép megmosolyogtató video sorozatot, amelyekben több faluban keresik a legszebb lányt. Tetszenek azok az emberek és akkor jöttem rá, hogy a pesti fiatalok ízetlen beszéde mennyire lehangol, s az ott hogy feldobott falusi tájszólás. Tudjátok, nagyon el tudok fáradni a sok okos(kodó) embertől... biztos ők is tőlem... :)

Faluszépe

Balázsnak meséltem erről az élményemről, aki elmondta, hogy a magyar nyelv használhatatlan és nem jó semmire, el is cserélné hasonló szintű angol tudásra, s meg is értem, de a nap végére ez érett meg bennem. Szeretem a magyar nyelvet.

Utoljára módosította Grizli 2010.X.10 21:12-n
PermaLink
100%

Hozzászólások

3

UPi 2010.X.11 11:08

Egy pillanatra lépjünk túl azon a furcsa jelenségen, hogy a kamera mindenkiből beszédképtelen idiótát csinál. (Gondoljunk csak Polgár Jenő történetére – kizárt, hogy az az ember nem tud normálisan beszélni, csak a képébe világítottak egy lámpával, és utána az objektív meghülyítette.)

Nézz egy pillanatra a saját blogbejegyzésedre... "Művelődtem vörösiszap dologból" – ez egy anglicizmus ("that red mud thing"). "Dizájneres pasas", és utána pár körmondat (orbitális megaellipszoidmondat?), amit odaadsz mondatelemzésre egy érettségiző diáknak, hát az sírni fog.

Az internet az inverz Bábel. Sok nyelvünk helyett egy közös van, az angol, ezt írja-olvassa boldog-boldogtalan. (Aki nem, arra a relatív ismeretlenség homálya vár.) Ennek egyik következménye az, hogy egy csomó értelmes témáról nem magyarul fogok értesülni, nem is fog a magyar koprocesszoromban a fogalmakhoz szó társulni. A magyar nyelvben új fogalmakkal még a rádióban találkozhatnék, ha találkoznék; helyette a fészbúkon követhetnek bennünket. Anglicizmus, magyarul értelme sincs (követ, mint követ a követ?).


Grizli 2010.X.11 11:44

Köszönöm az értékelést, de azt hiszem meg kell védenem magam.

Visszaolvastam a bejegyzést és közben találtam még egy hibát, elcsúszott valahol a gondolat.

Brahmstól a Magyar tánc c. művet (tök nem tudom hogyan kell szakszerűen megnevezni).

Mondjuk pont a nyelvtanról nem is gondolkodtam(vörösiszap), inkább a hangjuk zavart, ha nem voltam elég egyértelmű. Meg sem lepődök azon, hogy rám is hatással van a környezetem, és finoman szólva én sem használom az irodalmi magyart.

Igen, az is eszembe jutott, hogy kamera előtt rutin nélkül nem ugyanazok az emberek, de én azért vetettem el ezt, mert mind a városi mind a vidéki csoportra igaz volt ez a körülmény.

Emlékszem a BDGből egy jelenetre, hogy S. Balázs megállított a folyosón kezében egy mikrofonnal, mint a sulirádió riportere és élő egyenesben kérdezett tőlem:

- Hallottál arról, hogy mi történik Irakban? ( Azt hiszem, Irak volt akkoriban)

- Hát ölik egymást - morogtam zsebredugott kézzel (rádióban nem sokat számít).

- És szerinted miért?

Valamit erre válaszoltam, kitérve a további nyaggatás elől, hiszen asszem a wcre igyekeztem elnyomni óra előtt egy blázt. Ha laza lennék itt bekamuznám, hogy azt válaszoltam, hogy az az ő dolguk.

UI.: A belinkelt videókból egy jó ideig lehetne éltetni a NapSpeciálisSzava mozgalmat.


UPi 2010.X.11 14:42

"Az egér is megunja az egy lyukba járkálást" (egyik linkelt videó címe). Istenem.. Könnyzápor.

Tagek: