2010.XII.13

RITE of PASSAGE --- Épül a gépem

Mély levegő.

Azért mert ujabb gixxer van a masinámmal, nem vagyok béna, ugye? Igen igen az okos dolog az lett volna, ha összerakatom a gépemet, biztosra megyek, de kérlek...

Soha nem raktam össze még a saját gépemet. Olyan izgalmas, s persze kockázatos, de basszus ez az én Rite of Passage-m része!!!! Hogyan legyek felnőtt, ha nem tudom megoldani? Hogyan legyek bárki, ha nem nézek szembe kihivásokkal, és ha elkerülnek engem akkor nem megyek elébük? A belső hangok a fejemben vádakkal dobálnak a Ti hangotokon, sokan mondják, hogy ugye megmondtam. Sajnálom, nekem fontos ez az egész, de most bevallom, elakadtam.

Ok az egy dolog, hogy a démonaim üldöznek, ellenük csak a szisztematikus hibakeresés véd meg. Szóval lássuk:

1. nap

összerakom a dolgokat szépen, ügyesen és óvatosan. Sajnos a POST alatt megáll a gép vagy lefagy vagy bootol szó nélkül. A hibaüzenet: Unknown AMD processor type. A gyártó a honlapján váltig állitotta hogy ez a konkrét tipus az támogatja a hat magos processzorokat. Az alaplap kiskönyvében emlitenek egy olyat, hogy kellene egy 500 W táp, hogy menjen az alaplap. Ráadásul egy csatlakozó hiányzott is, ami kellett volna az alaplapba bele.

2. nap

Az utolsó sejtésem szerint a tápom gyenge és nem okés, nosza mondom, szereztem egy tápot. Este beszereltem. Végre volt abból a 2X4es csatiból a korbácson, és olyan jól nézett ki. Egy Chieftech 550W aktiv PFC-s tégla került a házba, de a tegnapi jelenség továbbra is fennállt. Némi kutatáás után kiderült, hogy ha hat magos processzort szeretnék futtatni, akkor BIOS-t kell frissiteni. Ehhez kell egy gyengébb AM3-as proc, ami természetesen nem volt kéznél. Amugy elég egyszerű műveletnek tűnt a frissités menete maga (BIOS frissités egyszerű???? HAHAHAHAHAHA :) ).

3. nap

Elmentem a boltba és megkértem őket, hogy frissitsék nekem a BIOS-t. Ez meg is történt este összeszereltem mindent, és fel is telepitettem simán a régi vinyómra egy windows 7et. Utána ráküldtem a Starcraft 2-őt. Hagytam hoyg letöltsön MINDEN patchet, nehogy megsüsse a video chipeket. Természetesen jétszottam is vele egy két órát gondosan ügyelve arra, hogy főleg a bejelntekztő képernyőt ne hagyjam sokáig betültve. Az ördög nem alszik.

4. nap

Maradt még egy kis pénzem, amiből vinyót vettem. Nem voltam elégedett a régivel, hiszen kattogott már ezerrel, s amugy is bad sectoros volt már szépen. Ugyanigy lecseréltem az IDE DVD irómat egy SATA DVD iróra. Még este volt két edzésem, ráadásul a lakáskulcsomat is elhagytam, aminek a pótlása prioritásos volt minden mással szemben. Szóval pénteken csak egy kis Starcraft volt megint, reggel meg tűzhettem melóba.

5. nap

Hazaérek melóból. gyengéden kciserléltem a DVD írót és a vinyót. Bebootolok és elszomorodva látom, hoyg a kalandom még nem ért végett. Telepités esetén minden esetben félúton a felmásolt fileok kicsomagolása után nem sokkal megfagy a rendszer. Ok akkor hibakeresés:

1. BIOS. Megnéztem behangoltam. Minden rendben. Van egy csomó ujdonság, de nagyon kevés oylan beállitást látok, amiről még erős sejtésem sincs, hogy mire jó. Mondjuk egy AWARD BIOS leirásnál kikeresgélem folyamatosan azt amit nem értek.

2. Vinyó Ok. Akkor kisérlet tovább. Ismételten az uj vinyó esetén fagyás ugyanott szinte. Nem pontosan de nagyjából. BErakom a régit, de sajnos az se tölt be A windows animációs logoja ahogy tölt be jön a kéretlen ujrainditás. Mindekttő vinyóval ugyanaz a szitu, ráadásul akkor vettem az egyiket. Nem vinyó a hibás.

3. Ujraindulást okozhat RAM meghibásodás. Öreg braátunk a MEMTEST 86 3.3 és a 4.1 ( menet közben találtam a frissebbet). Minden RAMOT teszteltem, de az eredmény negativ.

4. Videokártya. Lehet hogy a Starcraft hazavágta az integrált kártyát, de sebaj, máris a BIOSban termek letiltom és amit találtam itthon tutira müködőképes kártyát, már suvasztottam is a PCI- E slotba. Eredmény uyganaz. Az alaplapi int. videó az él és virul.

5. Alaplap és perifériák. Mindent kiszedtem majd lépésről lépésre visszaraktam. Hibát nem észlelek, de a tudományom megáll itt. Alaplap esetlegesen a CPU( adják az istenek,m hogy az ne legyen) további hibafelderitésében tanácstalan vagyok. S nincsenek se eszközeim se ilyen mély hardware ismereteim. Szóval ami eszembe jut hiba azt megggoogle-zem.

Amugy holnap fogok egy taxit és ugy megyek az irodába. Elviszem a gépet, hogy vizsgálják meg, ha kell, garanciálisan cseréljék ki. Pont holnap lesz a nyolcadik napja, hogy megvan az alaplap. Felajánlok pénzt is ha kell, csak lássanak el tanácsokkal. Gyanum, hogy a hűtést sokkal jobban meg kell majd oldani.

Tanácsokra nyitott vagyok.

Pozitiv megéléseim:

Elég sokáig maximális higgadtsággal kezelem az ujra meg ujra rámtörő nyomasztó érzéseket és a kihivásokat is lelkesedéssel fogadom egyre gyakrabban. A hibakeresésem a legjobb tudásom alapján szisztematikus. Dorra átgondolva veszem a lépéseket.

NEgativ megéléseim: Amig nem üzemel a gép nyugtalan vagyok. Nem alszom jól emiatt mostanság. napi öt óra átlag. Segitségért sajnos nem tudok nyulni, mindenkinek megvan a maga baja. Elnézést ha emiatt provokátornak tűnök majd. De jó lenne, ha valaki tudna segiteni elmenni nekem ahova kell. Pl szervizbe, akkor kulcsmásolóhoz... jól jönne egy kis segitség.

--- elalszok ---

Tényleg álmosodok.

Megint muszáj lesz kidőlnöm. majd még irok hozzá.

Tagek:
 
Utoljára módosította Grizli 2010.XII.14 00:17-n; 5 hozzászólás
PermaLink
0%

2010.XII.08

Randevú az uj gépemmel

Esküszöm Nektek, hogy egy generációval ujabb gépet venni főleg miután nem volt majdnem fél évig normális masinád... ez szebb mint egy szenvedélyes kapcsolat egy csinos hölggyel. Tegnap megtörént velem, és annak tanulságait szeretném leirni a bandának. Remélem a végén velem nevettek majd és nem rajtam.

Szóval mikor szeretnél egy uj gépet beozni az életedbe, de a forrásaid szűkösek, az igényeid azonban komolyabbak, mint egy mezei user-é, komoly körültekintéssel járod körbe a területet. ez egy kalandos időszak volt, tele reménnyel kétséggel, úgy éreztem magamat mint a nagy felfedezők, akik sejtik merre tartanak, de hogy oda ki tudnak e lyukadni, az már kétséges. Amikor kiederült, hogy meddig nyujtozkodhatok akkor egy nagyon szoros határt huztam és evvel kifejezetten angy kockázatot vállaltam. Fontos lesz, hogy a pénzeim megfelelően follyanak felém, hogy amit kifelé kell folyatni az is akadálymentesen haladhasson. Ha nem megy, akkor még mindig vannak megoldások, és meg is fogom oldani, de azért ezt a döntést egy kifejezetten stresszes éjszaka előzte meg. Ott ültem az ágyon előttem a pénzek, és ide oda rakosgattam őket számoltam, csoportosítottam, priorizáltam, majd elaludtam, hogy alvás közben majd a sok adat egybe rendeződik, és tudni fogom a megoldást.

És lőn. A bolt felé menet nem votl nálam boldogabb ember, utána sem. Mint mondtam, felért egy randevúval, aminek a végén elnyered a hölgy kegyeit. Hiába no, ennyi év után megváltozott az értékrendem, és bizony komolyan aggódnak lassan miattam a barátaim szerintem.... :) Hazaérve örömmel raktam össze a gépet...

Folytatása következik... (szerintetek mi volt a hiba?)

Tagek:
 
Utoljára módosította UPi 2010.XII.08 12:41-n; 3 hozzászólás
PermaLink
100%

2010.XII.07

Győzelmi tor

Ismertek, hogy nem birom a karácsonyt. NEm brom a nagy ünnepléseket. Ma gondolkdotam ezen egy darabig, mert láttam, hogy ajándékozáhos húznak neveket a kollégák. Nagyon szuper meg minden... de árzetem, hogy egy ilyen helyen nicns sok keresnivalóm. ↲

Rájöttem, hogy ez olyan mint az edzőtábor.

Nagyon akarok pörögni amig odaérünk, amig megvivjuk a csatát, de amikor meg kell ünnepelni, már sajog aszivem és szeretne viszamenni a lecsóba. Vagy itt van a karácsony. szeretek azon dolgozni, hogy minél jobb legyen a karácsonyi összejövetel, de mire eljön az ideje, keserű íz van a számban és magán az ünnepségen nem érzem jól magamat.

Egyesek szerint beteg ember lehetek, mások szerint van ilyen. A kérdés csak az, hogy megbékélek-e vele. És akkor hogyan maradhatok "életben"? Úgy tűnik, hogy a legjobb, ha egy helyen végzek megyek a következőbe.

A meghittség úgy jó, hogy fáradtságtól remegve leülsz és kezedbe veszel egy jó italt, ami lágyan simogatja rekedt torkodat. Hiszen nem rég még a világnak üvöltötted minden dühödet, feszültségedet, örömödet... és ha valaki leül melléd, akkor a legjobb ha be tudja fogni a pofáját, vagy csak suttog ha mégis bezsélnie kell.

Tagek:
 
Utoljára módosította Grizli 2010.XII.08 09:50-n; 5 hozzászólás
PermaLink
100%