Freddy Vs Jason

Freddy Vs Jason

színes amerikai horror
év: 2003
hossz: 93 perc
Rendező: Ronny Yu
Szereplők: Robert Englund, Ken Kirzinger, Monica Keena, Jason Ritter, Kelly Rowland, Chris Marquette, Brendan Fletcher

Az Odeon leírása

:A Rémálom az Elm utcában szörnyetege, Freddy Krueger pokolra jutott, egyetlen esélye az életben maradásra, ha félnek tőle. Az emberek azonban már megfeledkeztek róla, senki sem retteg…

:Freddynek akad egy remek ötlete, ördögi terve szerint a maszk mögé rejtőző Jason Voorheest, a Péntek 13. gyilkos ámokfutóját küldi Springwoodba, így mindenki azt hiszi, a sátáni Freddy tért vissza. Csakhogy Jason túlságosan belejön az öldöklésbe, és a többször elpusztított, pengeujjú Freddy maga kénytelen útjába állni.

:A horror két fenegyereke most végleg összecsap - aki győz, az mindenkit visz!

Szerintem

Van valami Freddy karakterében, ami régóta megfog. Ugyan ez a film a legakciódúsabb (értsd: legötletszegényebb) Freddy film valaha, mégis klassz volt látni, hogy Freddytől még a többi horror figura is fél, ha a rémálmaikban megjelenik. Amúgy a film a limonádé kategóriába esik, a jellegzetes Freddys jelenetekből viszonylag kevés van.

Freddy, úgy látszik, kinőtt a tinihorror kategóriából, az áldozatok most már mind fiatal felnőttek. A film szerint ugyan 18 éves középiskolásokról van szó, viselkedésük és a helyszínek viszont inkább egyetemistákra utal. Maguk urai, önállóan lépnek fel, vagyis túlságosan "self-actualized" gárda a régi Freddy filmek áldozataihoz képest. Ezzel elvész a Freddy-sztori egyik alapja: hogy az áldozatok próbálnak segítséghez jutni a felnőttektől és a rendőrségtől, de nem veszik őket komolyan.

Most fordított a helyzet: a rendőrök túlságosan is komolyan veszik, de hát milyen az a horror, ahol a karhatalom az áldozatok oldalán lép fel mellszélességgel? Hát, természetesen akció-horror!

A pár jó Freddy jelenetért azért érdemes megnézni. Freddy tökjól elvan, mindig vidám, és jól érzi magát, miközben mindenkire a frászt hozza az ébredők és alvók világában egyaránt. Jason hozzá képest túl konkrét, túl megfogható és túl brutális ahhoz, hogy igazán ijesztő legyen.


UpiPlex

Tagek: