Iai Do

upload:iaido_kanji.png

Az iaido (居合道) szó jelentése: a kard kirántás útja. A kifejezés maga NakayamaHakudotól származik, a 20. század elejéről. Mint a DoÉsJutsuból kiderül, az iaido célja elsősorban nem a harci képességek fejlesztése (vö. KenJutsu), hanem a belső fejlesztése. Praktikus alkalmazása, csakúgy mint a KenDonak, nincsen (hacsak valaki nem járkál kifent karddal az utcán, vagy nem csöppen bele egy QuentinTarantino film kellős közepébe).

A hangsúly az iaidoban a gyors kardrántáson és támadáson van. A kiinduló helyzet lehet harci állás, vagy mindennapi ülő vagy álló helyzetek (már akinek a a seisa mindennapi). A gyors reakció tetszőleges helyzetből a szamurájok számára alapvető.

Az iai legfontosabb eleme, amit gyakran az "iai élete" néven is emlétenek, a nukitsuke. Ez egy nagyon gyors kardrántás egyenesen a saya-ból (tokból), miközben magát a saya-t hátra húzzák. Így a kard kihúzása a tokból és az azt követő vágás nagyon gyorsan lezajlik.

A "történelmi" iaido a 15. századig nyúlik vissza. A Tenshin Shoden Katori Shinto-ryu iskola anyagának az IaiJutsu része volt. Az első kardrántásra specializálódott iskolák a 16. sz. végén jelentek meg. A "modern" iaido alatt általában az önfejlesztő célú változatot értik, amit az All Japan Kendo Federation (AJKF) és más iaido szervezetek tanítanak.

upload:Iaido_drawing_08.jpg


2005. június 2-án, egy nappal a KenDo edzésre, meglátogattam egy tradicionális iaido edzést. Az edzést Kozsuharov Ognjan 3 danos iaido és 3 danos JoDo mester tartotta, a Baross u. 88 szám alatt található dojoban. (A JoDoról is szeretnék majd egyszer írni.. de nem ma.)

Az edzés bevezetése volt a tiszteletadás. Először is a kardnak (szertartásosan leteszed magad elé, és meghajolsz), utána pedig a bushido szellemének (shomen).

Ami az edzés nagy részét kitette, az egyetlen katára (a Mae nevűre) való felkészítő gyakorlatok sorozata volt. Minden mozdulatnak nagyon lassúnak, precíznek kellett lennie. A tekintet, a láb elhelyezkedése, mind meg kellett feleljen a mester elvárásainak.

Összesen négy tanítvány volt, látszott, hogy nagyon igyekeznek. A mester igyekezett közben történetekkel illusztrálni a helyzetet. A stílusban a képzeletnek fontos szerepe van: az iaido valódi karddal, de képzelt ellenfél ellen való küzdelem.

Meglepett, hogy mennyire keveset vágtak az edzés alatt. Amíg a KobudoIaidos edzéseken egy edzés alatt többszázat is vágunk, ezen az edzésen nem a mennyiségen volt a hangsúly. Magának a Mae katának a teljes kivitelezéséig nem is jutottak el a másfél óra alatt; megelégedtek azzal, hogy megismerjék a szituáció alapjait.

Mint említettem, az iaidoban nincs küzdelem, se más páros gyakorlat.

Itt még jön egy rész a seiteiről – UPi.

Benyomás

  • Szakmai színvonal: A katák elmélyült ismeretén van a hangsúly. A seitei katákat az egész világon egyféleképpen tanítják, így amit csinálnak, az biztosan autentikus.
  • Sérülésveszély: Nulla. Nincs küzdelem.
  • Spiritualitás: Abból tripla adagot kapsz. El kell tudnod képzelni a harcot és az ellenfelet, ahogy a katában van. A pontos mozdulatok nagymértékű koncentrációt igényelnek.
  • Hangulat: Hát. Én marhára unnám. A KobudoIaido edzéseknél még a vágás gyakorlós edzések is sodró lendületűek a seitei gyakorláshoz képest.
  • Terhelés: Szellemileg biztos nagyon kimerítő és felemelő csinálni. Fizikailag a terhelés a sakk és a buszozás között van.

Lásd még: KagamiNoHahen, AkiraKurosawa, HarcművészetTéma