Körlet-ellenőrzés

Sklahh, nyög fel a kabin ajtaja, és rajta benyomul B-LA-3A (avagy, ahogy a legénység nevezni szokta, "Béla bá"). Ő a Szerencsés Aratáson található mesterségesen unintelligens robotok egyike. A programja meglehetősen egyszerű: körletről körletre halad nyikorgó hernyótalpain, és ellenőrzi, hogy a körletek és lakóik elegendően rendezettek és higénikusak-e.

Idegesítő precizitása felszállás utáni egy héten belül majdnem lázadáshoz vezetett, ugyanis Béla bá programozásából néhány peremfeltételt kihagytak. Apróságokat, igazából. Például azt, hogy a legénység napi ciklusából az éjszakai alatt szüneteltesse tevékenységét. Vagy azt, hogy a kantinban a felszeletelt disznóülep nem "rosszul elhelyezett veszélyes szerves anyag". Vagy mondjuk azt, hogy ne kezdje minden mondatát azzal, hogy "Szabályszegés!".

– Szabályszegés! – recsegte önelégülten Bélabá, miközben egykedvűen szétnézett a romos körleten.
– Repedt plafonburkolat beszennyezi a padlót!

Csakugyan, a támadás hatására a kabin plafonjából emberfejnyi darabok pottyantak le épp az imént. Szerencsére nem ütköztek hősünk fejével.

– Szabályszegés! – folytatta mondandóját kérlelhetetlenül a robot,
ezúttal James ágyára kiszóródott cókmókjára fókuszálva optikai áramköreit.
– Rendetlenség! Három nap elzárás!

Nem sokkal a felszállás után a hajó tisztjei szembesültek azzal, hogy Bélabá további tevékenysége esetén a legénység őket is felkoncolja. A kapitány végül ravasz megoldáshoz folyamodott. Bélabát egy jókora falitükörhöz csalták, ahol Bélabá percenként egy-két hét elzárást szabott ki saját magának, megtoldva további hetekkel, ha tükörképe nem jön vele azonnal a fogdába.

Az út további részében nem volt több gond a túlbuzgó robottal, egészen mostanáig. Valószínűleg eltört a tükör.


Tagek: