Meg kellett Tanulnom Újra Kódolni

Nem mindenki ITs aki számítógépekkel foglalkozik

Akkor kicsit más téma. Gondoltam leírom a véleményemet arról, hogy mit is jelent a technológia manapság, és mennyiben látom másként a Magyarországon tapasztalt klasszikus informatikai struktúrát.

Szóval általában ha számítógépekkel foglalkozó emberekről van szó, akkor viszonylag kevés pozícióról beszélnek általában az emberek. Vannak programozók akik ülnek a gép előtt és kódolnak, vannak rendszergazdák vagy ITsek, akik a nyomtatót javítják, meg vannak a menedzserek. És ha valaki ezt mondja, akkor már felvilágosult embernek minősül. Mindenesetre egy valami közös ezekben az emberekben, konkrétan mindannyian cégek egyéb funkcióit támogatják. A nyomtató kell a titkárnőknek, a program az eladóknak. Még ha honlapot is tervez valaki, hát az is megrendelésre csinálja legfeljebb.

Ilyenkor kerülök bajba. Már háromszor próbáltam elmagyarázni, hogy ez egy technológiai cégnél nem így működik, és én igazából ebbe nem nagyon tudom magamat sorolni, de mindháromszor elbuktam.

Szóval a számítógépekkel és technológiákkal foglalkozó emberek nagyrésze egyik dobozba sem fér bele. Merthogy például a legtöbb velem dolgozó ember tud programozgatni, de közel sem mondanám, hogy bármilyen szinten is jó kódot írnának. Mégis nagyon jól értenek mondjuk az adatbányászathoz, és képesek irányítani 1 petabyte adatot minden nap. Vagy eszméletlen jó géptanulásos modelleket programoznak le, ami miatt nagyon pontosan meg tudjuk mondani, hogy kinek érdemes milyen hirdetéseket megmutatni. De vannak akik nagyon jó UI teszteket tudnak csinálni, és vannak akik hatékonyan tudnak nagy mennyiségű adatokat vizualizálni a felhasználóinknak. Namost egyik sem tud nyomtatót javítani, és azt se mondanám hogy olyan jól programoznának. Menedzsernek meg végképp nem mondanám őket.

Naszóval ez egy probléma. A másik, hogy nem igazán írok programok más cégeknek, vagy segítek a cégemen belül más funkciókat. Amúgy igen, csak nem nagyon. Nekünk alapvetően a termékünk maga a szoftver. De nem eladjuk, hogy installálják CDn, hanem mint platform lehet hasznosítani. Konkrétan cégek előfizetnek ránk, felállítanak a szoftverünk segítségével egy teljes marketing kampányt, és figyelgetik, módosítgatják, és kapják róla a jelentéseket. Persze van egy halom sales-ünk, sok-sok tanácsadó, de alapvetően a szoftver használatát veszik meg. Meg az eszméletlen mennyiségű adatot, amit szolgáltatunk elemzésekre.

Na itt jön még egy sor mérnök, akiket nehéz elmagyarázni, mert legtöbben csak legfeljebb a telefonos szupportról hallottak. Nekünk három adagnyi emberünk van akik foglalkoznak problémákkal, attól függően hogy kinek milyen problémái vannak. Vannak akik elemzéssel foglalkoznak, és arról bizonyosodnak meg, hogy az adatok helyesek. Vannak, akik technológia problémákat oldanak meg, azaz ha valami nem úgy működik ahogy kellene, akkor ők nagyrészt meg tudják oldani (ehhez elég jó problémamegoldó képességek kellenek, nagyon-nagyon kevés probléma jut el a szoftver mérnökökhöz). És van egy harmadik réteg, akik pedig az üzleti problémákat oldják meg. Egy részük a klienseinkkel foglalkozik, a másik pedig a partnereinkkel.

Van még ezenkívül egy csoport akik a termék leírásokat csinálják és szedik össze mindazt ami kell a projekthez (ők állnak a klasszikus menedzserekhez a legközelebb, de nem dirigálnak hanem összedolgoznak másokkal hogy sikeres legyen egy projekt), van egy IT részlegünk (igen, outsource-oltuk), és van egy hatalmas operációs csapatunk. Hamár van kb 2000 szerverünk 5 különböző szerverparkban szerte a világon, akkor azért nem árt.

Ezek azok, akik valamilyen módon technológia pozíciókban vannak. Nincs olyan üzleti operációs emberünk (biz ops), aki ne tudna PIG-szerű (SQL megfelelője) lekérdezéseket indítani egy Hadoop cluster-en. Nincs olyan termék menedzserünk, aki ne értené mi a különbség egy string-et vagy egy long-ot hozzáadni az adatbányászatunkhoz. Ezek a technológiával foglalkozó emberek a cégben.

Szóval amikor valaki megkérdezi, hogy én ugye valami programozó informatikus vagyok, akkor igyekszem azt mondani, hogy nem, én szoftver mérnők vagyok és egy terméket/platformot gyártok. Ezt meg persze senki nem érti.

Jah, és én mit is csinálok... én egy olyan szoftver mérnök csapatba tartozom, akik a szoftver termékünk skálázható infrastruktúráját fejlesztik, hogy kellően gyors legyen és robusztus. Magyarul, hogy nagyon sokan tudják használni, nagyon sok hirdetési tranzakciót tudjunk lefolytatni, és ezeket mind nagyon gyorsan csináljuk. A következő cikk asszem a marketing iparról kell hogy szóljon.

Utoljára módosította Ulmar 2012.V.08 09:29-n
PermaLink

Hozzászólások

0
Tagek: