Szóval aki nem találta volna még ki, én a marketing iparban dolgozom. Konkrétabban digitális hirdetésekkel foglalkozom, és azon belül is az úgynevezett display marketing-el.

Alapvetően digitális hirdetésekből három fajta létezik:

  • Search advertisement: amikor is a felhasználó egy kereséssel pontosan megmondja, hogy mit is akar csinálni egy adott helyen. Például ha az Amazon-on beírod, hogy asztali lámpát akarsz nézegetni, jó eséllyel te egy asztali lámpát akarsz venni.
  • Social advertisement: amikor is a felhasználó megmondja hogy kicsoda, mik érdeklik, kik a barátai, őket mik érdeklik, és alapvetően lehet tudni, hogy mit csinálsz és mi érdekel. Például ha a Facebook-on tagja vagy vagy "like"-oltad az összes környékbeli gyúró helyet, ne csodálkozz ha protein port akar neked eladni egy hirdetés.
  • Display advertisement: amikor egy felhasználó meglátogat egy oldalt. Pl felmész a cnn.com-ra, és oldal megjelenik neked valami hirdetés.

Azt hiszem most már mindenki látja, hogy Google és Facebook miből él meg és miért. Bizony, a felhasználóik vannak olyan kedvesek, hogy mindent elmondanak magukról. Semmi gond amúgy, a display esetében is mindent tudunk a felhasználókról (csak azt nem, hogy pontosan kik, de az senkit sem érdekel).

Namost a hirdetések céljai is többfélék lehetnek.

  • Targeting: amikor azt akarja a hirdető, hogy valamit csináljon a felhasználó. Például klikkeljen egy hirdetésre (impression), vagy vásároljon valamit amire a hirdetés mutat.
  • Branding: amikor az a lényeg, hogy sok releváns felhasználó lásson egy hirdetést. Mert ha 10-szer látod a BMW-t, akkor biztos meg akarod venni majd jobban. De ha nem is, akkor is tudod, hogy mi a BMW és hogy mi az új termékük.
  • Retargeting: ez messze a legokosabb. Ha pl meglátogatsz egy konyhabútor boltot, akkor más oldalakon is észreveheted, hogy annak a boltnak a hirdetéseit fogod látni. Mertha ott voltál, akkor akartál is valamit ott csinálni. Akkor most más oldalakon is kapod a motivációt, hogy visszamenj.

Ennyit mára az áttekintésből.

Utoljára módosította Ulmar 2012.V.13 19:47-n
PermaLink

Hozzászólások

0
Tagek: