Meg kellett Tanulnom Újra Kódolni

Hogyan került oda a hirdetés?

Tekintve, hogy én a display marketingben dolgozom, most főleg arról lesz szó. Hogy valamelyest megmutassam mennyire fragmentált ez a piac, itt van egy slide a legtöbb szereplőről: http://www.lumapartners.com/lumascapes/display-ad-tech-lumascape/.

Nade hogyan is működik ez.

Amikor egy felhasználó (pl Mongúz) meglátogat egy honlapot (pápaszemes.hu) akkor bizony a Mongúz elé tárul nemcsak a honlap tartalma, hanem egy hirdetés távcsöves vadászpuskákról is, szépen oldal szélén.

Amikor a honlapra érkezik a felhasználó, a honlap (vagy mobil alkalmazás pl) elküld egy üzenetet egy aukciósháznak, miszerint a Mongúz meglátogatta a honlapot, és itt van egy 320x200-as hirdetésnek hely. Amelyik hirdető a legtöbbet kínálja annak eztet én el akarom adni.

Az aukciósházak továbbküldik úgynevezett DSP-knek (demand-side platform) az üzenetet. Ők képviselik ugyanis a hirdetőket. Ők tudják, hogy a hirdetők kiket akarnak megcélozni, és náluk vannak az adatok és algoritmusok, hogy megmondják mennyit érdemes fizetni a Mongúzért azon a honlapon.

Namost közel sincs az összes adat egy kézben. A hirdetőknek vannak saját, nem publikus adataik, vannak cégek akik arra specializálódnak, hogy megmondják a Mongúz nemét, keresetét, és szokásait, cégek akik adatokat tudnak a honlapról, másik cégek akik tudják, hogy a Mongúz tiltólistán van a repülőgép társaságoknál, úgyhogy olyan hirdetéseket ne is mutassanak, stb. Ezekkel egy jó DSP össze-vissza van integrálva, merthogy sok adat az jó adat.

Megvan, hogy a Mongúznak a legjobb eséllyel puskát lehet eladni, ezt a honlap is támogatná, irány az aukció. Aki nyer az nyer, aki nem az majd licitál újra. Csakhogy írjak számokat is a mesébe, az én cégem (amelyik mellesleg DSP főleg, meg picit néhány más dolog) az kb 500000 beérkező kérésnek válaszol. Másodpercenként. Jah, és a teljes aukció, hálózati kommunikációval együtt, kb 120-150ms alatt dől el. Szóval sok-sok dolog történik itt, kevés idő alatt.

Akkor most a vadászpuska hirdetés nyert.

Mi is kerül a honlapra?

Alapvetően a hirdetés. Meg kicsi pixelek, amiket nem vesz észre a felhasználó. Meg süti a böngészőbe. Szóval igazából abban a pillanatban, hogy az a hirdetés kikerül egy honlapra, a lap elkezd lövöldözni. Elküld néhány byte-ot nekünk, mert akkor tudjuk, hogy megjelent. Elküld néhány byte-ot jobbra, mert ők adták a felhasználóról az adatot (akiről máris több adat van), meg balra, ahol egy másik szolgáltató most már tudja, hogy mi milyen felhasználó azonosítóval láttuk el a Mongúzt. Aztán meg ha valaki erre ráklikkel, akkor aztán már azt is tudjuk, hogy ráklikkelt. Sőt, azt is hogy korábban milyen hirdetéseket látott, hátha az is befolyásolta a Mongúzt hogy erre klikkelt.

Szóval adatgyűjtés történik ezerrel. Ebből azért keveset lehet látni. Akit ezek jobban érdekelnek picit, nézzek hirdetések kódjait és használjon dolgokat (http://www.ghostery.com/)

Utoljára módosította Ulmar 2012.V.17 07:13-n
PermaLink

Hozzászólások

0
Tagek: