Real Time Strategy

Mint azt a neve is említi valós idejű stratégia, legtöbb esetben számítógépes játékról van szó, amiben orkokkal, lovagokkal, varázslókkal vagy KirgízSzamárlovasokkal kell legyőznöd az ellenfél íjjászait, harcikutyáit vagy örmény DzsediLovagjait. A parancsaidat szinte azonnal végrehjtják (vagy nem) az embereid, ezért jó gyorsan kell ügyködnöd.

Történelem

Sajnos a játékipar hasonlóképpen kezd működni mint a filmipar: zsánerek vannak, és egy friss ötletet ezer ismétlés és folytatás követ. A RTS hasonlóképpen járt: a most megjelenő példányok többsége tucattermék. Ezekről sok írnivalóm nincs, inkább pár szót ejtenék a kezdetekről

A kezdetek

  • A legelső real-time stratégiai játék, amiről hallottam a /Populous volt. Ebben már megvoltak az alapelemek: terjeszkedés, seregépítés, foglalás. A játék hangulata és jellege azóta is egyedivé teszi.
  • A második zsánerépítő játék a /Dune2 volt. Ebben már megvolt az RTS összes főbb ismérve: pénzgyűjtés, különböző egységek és fejlesztések.

A robbanás

  • Az igazi népszerűséget a zsánernek (és ennek megfelelően a gyenge klónok és másolatok tengerét) a /WarCraft és a /WarCraft2 hozta.
  • Volt valami /Settlers is, azzal sosem játszottam.
  • És persze a /StarCraft. A ragyogó, ragyogó StarCraft...

Legújabb fejlesztések


JátékTéma
Tagek: