Renegád Webezés

A web hajnalán vala a HTML 1.0, ami egyszerű vala, és a Teremtői sima hipertextes dokumentációk számára alkották. És a web gyors vala, az információ nagy része pediglen szöveges. Mindez az ősi 1990-ben vala, amikor a dinoszauruszok még szabadon kószáltak a földön, a férfiak igazi férfiak voltak, a nők igazi nők, a sör pedig nem volt light.

Snitt. 15 évvel később a "WWW" és az "internet" szinonímák lettek, a webet pedig elözönlötték a kereskedelmi oldalak végeláthatatlan hegyei, megpakolva jó alaposan grafikákkal, flash animációkkal, és persze hírdetésekkel – ameddig a szem ellát.

A Renegád Webező az a személy, aki mindezt nem nézi jó szemmel, és rosszemmelnézése odáig fajul, hogy ez ellen fel is lép. Természetesen renegád módon.

Ne használj Internet Explorert

Ahhoz, hogy kilépj a webező nyájból, és önálló egzisztenciaként tudj létezni, megvalósítva önmagad, először is az InternetExplorert el kell dobnod. Az igazi renegád csakis alternatív böngészőt használ, például Operát (http://www.opera.com) vagy Firefox-ot (http://www.getfirefox.com).

A továbbiakban a FireFox-szal foglalkozom, aki operával renegádol, az esetleg kiegészítheti ezt az oldalt a saját tapasztalataival.

Töltsd le a flashblock kiegészítőt

A http://flashblock.mozdev.org/installation1.html oldalról töltsd le a FlashBlock nevű kiegészítőt. Ez arra jó, hogy a flash animációkat kiiktatja, pontosabban a helyükre tesz egy izét. Ha meg szeretnéd nézni az animációt, akkor az izére rákattintva már meg is teheted.

Be lehet állítani kivételeket is, ha egyes oldalakon nem szeretnél mindig az izére kattintani külön.

Én a FlashBlock-ot akkor tettem fel, amikor megjelentek az első hanggal rendelkező flash hirdetések, és éjfél körül a halál csendes szobában üldögélve az egyik hivalkodó, ocsmány gnóm reklám a frászt hozta rám a fanfárjaival.

Tiltsd le az idegesítő képeket

Talán a legidegesítőbb fajta reklám a vadul villogó, hivalkodó képi animáció, ami fejfájást okoz, és elvonja a figyelmedet az oldal tartalmi részétől.

A renegád Firefox-os egy gonosz vigyorral jobb gombot nyom a delikvensre, kiválasztja, hogy "Képek letiltása az xxx domainből", és újratölti az oldalt. Volt idegesítő kép, nincs idegesítő kép, hurrá!

AdBlock a legrenegádabbaknak

Jelenleg a renegádság ilyen fokán még nem állok, de a FireFox AdBlock kiegészítője még sokkal radikálisabb módon szűri a hirdetéseket. Jelenleg úgy vagyok vele, hogy megtűröm azokat a hirdetések, amik nem Flash alapúak, és nem animálnak vadul. Például a google szöveges hirdetései néha még hasznosak is. AdBlock segítségével még ezeket is könnyedén ki lehet iktatni.

Az index.hu meghódítása

Az index.hu ugyan borzalmas bulvár, de néha az ember unalmában odavetődik. Az index patalogikus több szempontból: flash hegyek mindenhol, a tartalom egy szűk, 450 képpont széles sávra van korlátozva (ami az 1600x1200-as monitoron elég nevetségesen néz ki), a betűk aprók. Rettenetes, na.

A Flash animációkkal az ember hamar elbánik (lásd FlashBlock), de még mindig ott van a keskeny tartalmi rész, és a mindenféle animáló képi hirdetés jobb oldalt. Mit tegyünk?

Használjuk ki a FireFox 1.5 adta lehetőségeket! A profile könyvtárunkban (ami Windows alatt a C:\Documents and Settings\user\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\valami\ alatt található) a Chrome alkönyvtárban hozzunk létre egy userContent.css nevű file-t (ha már van ilyen, annál jobb).

Ebbe a file-ba pedig írjuk bele a következőket:

@-moz-document domain(index.hu) {
  #right_ad { display: none; }
  #content { width: 100% !important; }
  #layout { width: 100% !important; }
  #layout table { width: 100% !important; }
}

(A @-moz-document rész csak FireFox 1.5 alatt működik, a korábbi változíatokban ezt a sort ki kell hagyni.)

Indítsuk újra a böngészőnket, és lássunk csodát...!


InfoTéma

Tagek: