SAdam Blog

Asterix 12 próbája - Bürokrácia

Amikor elindultam otthonról, úgy terveztem, hogy az összes hivatalos ügyet egy nap alatt fogom letudni. Hogy ez sikerüljön is, még tegnap (azaz vasárap) éjjel készítettem egy checklist-et, hogy mit és milyen sorrendben kell ma elintéznem. Mielőtt ezt megosztom veletek, pár információt tudnotok kell.

Először is: még tavaly szeptemberben vettem egy (Sony Ericsson) telefont. Direkt márkaboltban, és nem telefontársaságnál, hogy kártyafüggetlen legyen, hogy ha kijövök külföldre, akkor csak egy új SIM-et kelljen beletenni, és minden működjön. Nos, ez a telefon aznap, amikor megérkeztem ide, tönkrement. Mintha pontosan tudta volna... Szerencsére még garanciális, gondoltam, megjavíttatom, és használom. Ha tudtam volna előre, hogy ez legalább két órámat fogja elvinni a napból, lehet, hogy máshogy csináltam volna... Arra pedig csak tegnap éjjel jöttem rá, hogy mekkora hátrány, amikor az ember egyetlen ébresztőórája egyben a mobiltelefonja.

Másodszor: habár szerencsére nem kerültem olyan helyzetbe, hogy "amíg A papír nincs meg, addig nem kapok B papírt, de amíg B papír nincs meg, addig nem adnak A papírt" (Magyarországon már jártam így), viszont nagyon fontos volt, hogy bizonyos papírokat csak bizonyos másik papírok megléte esetén állítanak ki. Az összes feladat közül a legfontosabbnak azt tekintettem, hogy estére legyen internet-hozzáférésem (talán mind ismeritek az otthonra alkotott definíciómat: "otthon az, ahol van áram, internet és kávé"). A kávéfőzőt még Magyarországról kiküldtem, áram pedig szerencsére volt, van és lesz. Ahhoz, hogy regisztrálhassak a kollégiumi hálózatba, ahhoz szükséges egy német folyószámla. Folyószámlát csak érvényes letelepedési engedéllyel nyithatok. A letelepedési engedélynek előfeltétele az érvényes egészségügyi biztosítás megléte és az érvényes hallgatói jogviszony-igazolás. Ez nagyjából egyértelművé tette, hogy hogyan fogom sorbatenni a napi teendőimet.

Amúgy a teendőim többségét egy brossúra alapján állítottam össze, amit még júliusban küldtek az egyetemről a legfontosabb információkkal (például, hogy mindenki jogosult egy ingyenes féléves diákbérletre – aka. StudiTicket –, meg egyéb hasonló finomságokkal). Menet közben kiderült, hogy az itt közölt információk egy jelentős része hibás volt, vagy elavult (főleg az egyetemi ügyintézéssel kapcsolatban, de hát ezt nézzük el, mert hát maga a brossúra is tavaly előtti volt, és aki csinálta, az már nem dolgozik az egyetemen, ellenben más azóta nem foglalkozott a témával).

További érdekesség volt a tervezésnél, hogy a nyitvatartást egyedül az egyetemen tudtam (lásd keretezett rész), a többit napközben sikerült innen-onnan megszerezni. A legviccesebb a kollégiumi hálózatot üzemeltető Selfnet nyitvatartása volt. Ugyanis két egymás melletti papíron ki volt téve, hogy 18:00–19:00, illetve, hogy 20:00–21:00. Mindenki döntse el magának...

Most már jöhet a haditerv:


 A naphoz szükséges:
 - Térképek
 - Guide for International Students
 - Olló
 - EU kártya
 - Registration Form
 - Confirmation of Admission
 - Pénz
 - Útlevél
 - Személyi
 - Jogosítvány
 - Telefon
 - Telefon doboza minden papírral
 ++++++++++++++++++++++++++++++++
 | Diana Herter         |
 | Zimmer 9.33         |
 | Mo: 9:00-13:00        |
 | Tel: 0711 / 212 - 4650    |
 | diana.herter@mh-stuttgart.de |
 ++++++++++++++++++++++++++++++++
 OTTHON (kelés 8kor)
 +++++++++++++++++++
 1) Kinyomtatni:
  1) Ezt a papírt
  2) Guide for International Students
  3) Confirmation of Acceptance
  4) Bestätigung
  5) Maps.pdf
 2) Fürdés + normál ruha és borotválkozás!
 ÚTKÖZBEN
 ++++++++
 3) 4 igazolványkép
 4) Musikhochschule (Frau Herter: 9.33; International Office: 9.34; Matriculation Office: 9.35; Frau Fellermeier: 9.08)
 Szükséges: 2 fénykép, EU kártya, Registration Form
 Amit adnak: Student ID
 Amit feltétlen meg kell tudni:
  1) Egészségbiztosítás (melyiket ajánlják, hol van)
  2) Bank (melyiket ajánlják, hol van, mi kell hozzá pontosan)
 Esetleges teendők: regisztrálni német nyelvű kurzusra (9.34-ben); megtudni, hogy meddig van nyitva az ASTA (6.10); megtudni, hogy meddig van nyitva a könyvtár (8. emelet)
 5) Egészségbiztosítás
 Szükséges: EU kártya
 Amit adnak: Confirmation of Healthcare
 6) Bürgerbüro Mitte at the Amt für öffentliche Ordnung (Eberhardstrasse 39)
 Szükséges: Registration Form, Confirmation of Admission, Útlevél, Személyi, fénykép, Confirmation of Healthcare
 Amit adnak: Registration for Residency, Certification for StudiTicket, First Issue of Residency Permit
 7) Bank
 Szükséges: Útlevél, Resident Registration, Student-ID
 8) SonyEricsson Szerviz (Isomedia, Mörikestr. 67)
 9) StudiTicket (Nagyobb metróállomásokon stb.)
 Szükséges: fénykép, permanens Student-ID, Certification for StudiTicket
 10) ASTA (6.10)
 Hozzáférést szerezni az egyetemi intranethez
 11) Könyvtár (8. emelet)
 Regisztrálni
 12) Selfnet (18:00-19:00 vagy 20:00-21:00; www.selfnet.de/registration; www.selfnet.de/faq)
 Szükséges: Tenancy Agreement, Személyi, Útlevél, Bankszámlaszám, E-mail cím
 Meg kell kérdezni: SMTP-portok (25, 465, 587), belső SMTP-szerver, egyéb portok, WiFi-megosztás
 13) Mobiltelefon
 T-Mobile: utánakérdezni még egyszer az iPhone-nak
 O2, EPlus, Vodafone: Ajánlatot kérni, készülékkel és annélkül is.
 14) Bevásárlás
 Megtudni, hogy hol van olcsó bolt.
 Venni kell:
  1) Kenyér
  2) Vaj
  3) Felvágott
  4) Zöldség
  5) Ébresztőóra
  6) Cellux
  7) Fogkefe
  8) Normális bögre és borospohár
  9) Vállfa
  10) Kenyérvágó kés

És akkor lássuk, ez hogy valósult meg a gyakorlatban:

 • Valamikor 8:59 előtt: Ébredés (első próbálkozás). Tudom, hogy pontosan 5:30 van. Ilyen korán nem terveztem felkelni, ugye. Visszaalszom. Később, amikor a nap folyamán visszaemlékezem erre a momentumra, nem tudom megmagyarázni, hogy honnan tudtam a pontos időt. Ugyanis semmilyen órát nem néztem meg. Valószínűleg 8 óra lehetett.
 • 8:59: Ébredés. Második próbálkozás. Ezúttal már nincsenek képzelgéseim. Amint felkelek, eszembe jut, hogy van egy karórám, amit a tegnapi rendrakásban a fiókba rejtettem, és aminek lett volna ébresztő funkciója. Ismételten gratulálok magamnak, jó hangosan. Amikor megnézem az időt, hálát adok a magasságosnak, hogy ennél pontosabban ez nem is sikerülhetett volna. Később, amikor már jobban felébredek, rájövök, hogy 8:59 közelebb esik a 9 órához, mint a betervezett 8-hoz. Vissza az egész. Kezdődik a nap első fele: nyomtatás, zuhany.
 • 10:15: Kilépek az ajtón. Elkezdődik a nap második fele.
 • 10:18: Séta a parkon át. Délelőtt van, tüntetők sehol. Ennek örömére rágyújtok.
 • Nagyjából 10:30: Keresgélés a pályaudvar környékén. Nagy nehezen találok egy fényképezőkabint. 6 EUR a négy igazolványkép, viszont egy monitoron mutatja az arcodat, és csak akkor süti el a kamerát, amikor már beállítottad magad. Utána az automatika jelzi, hogy az arckifejezésed megfelel-e a hatályos hatósági előírásoknak, és annyiszor újrafényképezheted magad, ahányszor akarod. Negyedszerre sikerül a helyes arckifejezést produkálni.
 • 11:00 körül: Megérkezés arra a helyre, ahol az elkövetkező egy évet leginkább tölteni fogom: Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst. Itt eléggé sok dolgon megyek keresztül, ezért tömörítek: (1) Majdnem megszületik az első zenész-kapcsolat. Amikor odáig jutunk, hogy az illető nőnemű egyed kicsoda és mit tanul, sorrakerül. Többet nem látom (2) Beiratkozás. Egy kedves, antipatikus nőszemély fogad, elküld melegebb éghajlatra befizetni a 75,85 EUR beiratkozási díjat a 9.08-as szobába. (3) Beiratkozás második forduló. Sikeresen kapok egy papírt, miszerint zongorista vagyok (ez persze csak sokkal később tűnik fel). Holnap majd vissza kell mennem, hogy ezt javítsák. (4) Újabb forduló a 9.08-ban, ezúttal a németkurzusra regisztrálok. Heti 2 óra, 40 EUR az egész félévre. (5) Majdnem sikerül regisztrálnom az intranetre. Csak épp nincs ott senki. (6) Majdnem kapok diákot. A fazon az orrom előtt csukja be az ajtót. Ez is marad holnapra. Kifelemenet még megnézem a könyvtár nyitvatartását (ide a regisztráció 50 EUR-ba fog fájni, de ezt legalább visszaadják, ha majd elhúzom végleg innen a belem). Úgy tervezem, hogy a nap folyamán még visszajövök, de végül nem marad rá idő. És megnézem azt is, hogy az ASTA (az egyetemi intranetet üzemeltető csoport) hétfőn nincs nyitva.
 • 11:47: Szabadulás a Musikhochschule épületéből. Nehéz döntés előtt állok: a brossúra szerint a bevándorlási hivatalban kérni fogják az egészségügyi igazolást, ellenben a hivatal csak 13:00-ig van nyitva. Szóval, ha először az egészségbiztosítást intézem el, akkor lehet, hogy ma már nem kapok letelepedési engedélyt, ami nélkül nincs bankszámla, ami nélkül nincs internet. Persze lehet, hogy gyorsan végzek a biztosítónál, és akkor még visszaérek, de persze ez egy nagy lutri. Ha viszont egyből bepróbálkozom, és nem sikerül a dolog, akkor biztos, hogy kifutok az időből, mert az 100%, hogy miután kiálltam a sort, elküldenek, elintézem az egészségügyi papírt, és visszaérek, már be lesznek zárva. Hosszas morfondolírozás után úgy döntök, előre veszem a bevándorlásiakat.
 • Dél körül: Bevándorlási hivatal. Az embereket névsor szerint szólítják, lassan, de biztosan sorrakerülök. Hál' Istennek nem kérnek semmilyen egészségügyi igazolást, így csont nélkül megkapom a letelepedési engedélyt. Mehetek bankolni (vagyis estére jó eséllyel lesz otthon internetem). Kiderül, hogy a válság miatt eltörölték a féléves ingyenes diákbérletet. Tényleg kicsit elavult a brossúra, amit küldtek...
 • Kevéssel 12 után: Egészségbiztosítás. Közben megszületik az első zenész-ismeretség: egy csúnya ámde kedves kanadai kürtöslány (francia-kanadából), akinek a némete még az enyémnél is rosszabb, és aki szintén senkit nem ismer. Legalább már ketten vagyunk.
 • ~12:45: Következő napirendi pont: bank. Némi nézelődés után megtalálom a Commerzbankot, a Deutsche Bankot, a BW Bankot (ez a Baden-Würtenbergi bank) és a Hypovereinsbankot. Elsőre kipróbálom a Hypo-t, elvégre itthon is náluk bankolok. A diákok, úgy tűnik, itt jól élnek: a diákszámla ingyenes, az utalások ingyenesek, a kézpénzfelvétel ingyenes (a partnerbankoknál egész Európában, csakúgy, mint az otthoni UniCredit Banknál), és némi extra vállalással hitelkártyát is adnak. Viszont ami furcsa, hogy a számlanyitáshoz külön időpontot kell igényelni, amit csak holnapra, vagy holnap utánra tudnak adni (később rájövök, hogy ez a többi banknál sincs itt másképp).
 • ~13:15: BW Bank. Amint belépek, egy öltönyös emberke megkérdezi, mi járatban vagyok, majd választhatok egy elragadó szőke és egy fekete teremtés közül, aki további információkkal szolgál. A feketét választom. Itt is ingyenes a diákszámla, és havi másfél EUR-ért egy olyan plusz opciót kaphatok, amivel a "partnereknél" (pl. Burger King vagy Subway) 10% kedvezményt adnak. Nem hangzik rosszul, de azért aggaszt, hogy ez egy regionális bank. Sajnos itt is csak holnap nyithatok számlát legkorábban.
 • 13:27: Deutsche Bank. A szokásos kérdések a számláról. Ez Németország legnagyobb bankja, a diákszámla ingyenes itt is, és az egész világon gyakorlatilag ingyenes a kézpénz-felvétel. Kapok délután kettőre egy időpontot, amikor számlát nyithatok. Megszületik a döntés.
 • 13:37: Vodafone. A fazon német-angol keveréknyelven magyaráz 20 percig a lehetőségeimről. Havi 40 EUR-ért kaphatok egy Samsung "okostelefont", 3000 SMS-t, 1500 MMS-t, meg némi lebeszélhető perceket és internet-hozzáférést. Persze 20 perc után leesik neki, hogy mivel csak egy évig maradok, ezért az egész tárgytalan. Marad a feltöltőkártyás opció.
 • 14:10: Deutsche Bank, ismét. Egy kedved nő beinvitál egy zárt helységbe. Az első kérdés: kávé, tea, víz, vagy gyümölcslé? Én a kávéra szavazok (utána azért még megkínál egy üveg ásványvízzel is, amit természetesen elfogadok). Ja, és a kávé csészében jön, cukorral, tejszínnel és csokival. Itt valahogy egész másként megy ez az ügyfél-dolog. A nő egész jót derül az aláírásomon.
 • Nagyjából 15:00: Most, hogy ez megvan, irány a Sony Ericsson szervíz. Ez eléggé kiesik a városból, ráadásul keresztül kell gyalogolnom egy hegyen. Tanulság: soha többet nem veszek olyan telefont, amit egy év után sajnálnék kidobni.
 • 15:40: Elérek az interneten kinézett címre, ami valahol az Isten háta mögött van. Egy hatalmas irodaépület. Háromszor is végigolvasom a céglistát, akik itt vannak. A nevezett márkaszervíz sehol. Ekkor eszembe jut néhány gondololat, amit nem írok ide, hátha kiskorúak is olvassák a blogot...
 • 15:50: Külvárosi ebéd egy sörgyár oldalában. Egy pohár sör, két szál cigaretta, 3 EUR (borravalóval). Úgy tűnik, ez egy húsmentes ebéd lesz.
 • 16:01: Egy muslica belefullad a sörömbe. Lesz itt hús, kérem szépen! :-)
 • 16:17: Most már darázs is van a sörömben. Igen, ez egy egész hosszú pihenő itt...
 • 16:42: Ebédszünet vége. Átgondoltam az életem.
 • 16:58: Következő project: telefon. A nagy kérdés: iPhone, vagy nem iPhone? Összeadás-szorzás-számolgatás után kijön, hogy durván 1.100-1.200 EUR-ból meglenne a dolog. Úgy értem, ennyi lenne a telefonszámlám a teljes itt-tartózkodásom idejére plusz a készülék ára (beleszámolva, hogy egy év után ki kéne fizetnem a lemondási többletköltséget, mivel Németországban minden előfizetést legalább két éves hűségidővel adnak). Nem vagyok egy telefonmániás, gyakorlatilag magasról teszek rá, hogy milyen készülékem van. Az iPhone két okból kivétel: az egyik, az előlapi kamera, amivel bárhonnét, bármikor tudnék Skype-olni a hatalmas itthon ragadt rajongótáborommal. Valljuk be, nem kis előny. A másik pedig, hogy fut rajta (igaz, eléggé butított formában) az a zenei program, amivel dolgozunk. Nem véletlen, hogy egyre több előadó használja kontrollerként az iPhone-t. Ha olyan fizetésem lenne, mint bármelyik tanáromnak itt, egy pillanatig sem gondolkodnék rajta. Nincs olyan fizetésem. Egy pillanatig sem gondolkodom rajta.
 • 18:01: Megjártam mind a négy német mobilszolgáltatót, begyűjtöttem minden papírt. A nagy kérdés, hogy a régi készülékemet akarom-e megjavíttatni (ekkor még legalább egy-két hétig nem lesz telefonom), vagy veszek havi 5 EUR-ért (összesen 120 EUR) egy okostelefont? (Más itt nincs.) Azt már látom, hogy a havi telefonszámlám mindenképp valahol 20 és 30 EUR között fog mozogni, és szerencsére két olyan szolgáltató is van, akinél ki tudom kerülni a minimum két éves hűségnyilatkozatot. (Amúgy nem teljesen értem a dolog lényegét: minek két év hűségnyilatkozatot köttetni egy nulla EUR-os csomagra?) Valahogy hajlok arra, hogy nem akarok még 120 EUR-t kiadni egy kacatra, szóval úgy tűnik, két hétig jön a rég ismert állapot.
 • 18:36: Sikerült ismét végigverekednem magam a tüntető tömegeken. Itt állok az internetes iroda előtt. Első próbálkozás. Zárva. Ezek szerint a másik kiírás (20:00–21:00) a nyerő. Irány a szoba, lepakolni az összes hivatalos papírt.
 • 18:58: Utolsó napirendi pont: bolt. Elmenetben azért benézek megint az internetes arcokhoz. Juhé, nyitva vannak! Irány vissza a szobába a papírokért.
 • 19:35: Sikeresen regisztrálom magam a hálózatba. Elvileg 20 percen belül lesz internet. Irány a bolt (megint).
 • 20:37: A bevásárlólista legfontosabbá avanzsált eleme (ébresztőóra) még mindig hiányzik. Viszont először sikerül fellépni az internetre. Természetesen az SMTP blokkolva van, de némi babrálás után (igaz, elég törékenyen) megoldom. Most úgy tűnik, egyszer elmennek a levelek, egyszer nem. Még nem teljesen értem, hogy a dolog mitől függ.
 • 20:40: Irány a közösségi élet. Vacsora, életemben először a lakótársaimmal. Kicsit unalmasak, főleg, hogy nem értem, amit beszélnek. Megbeszéljük, hogy ha mindenki megérkezik (október 18. körül), csapunk egy welcome-partyt, ahol majd előkerülnek az alkoholkészletek. Már várom.
 • 23:02: Miután sikerült rádumálnom a szomszéd srácot, hogy verjen fel, ha felébredt, irány a park. Mai utolsó szál cigi. Átgondolom az életem.
 • 23:28: Van áram. Van internet. Van kávé. Van otthonom.
Utoljára módosította SAdam 2010.X.05 01:21-n
PermaLink
100%

Hozzászólások

4

UPi 2010.X.05 09:59

Your home is where your computer is.


Grizli 2010.X.05 12:29

(Válaszképp erre)

True

<blockquote> Your home is where your computer is. </blockquote>


Grizli 2010.X.05 12:30

Sis, még mindig grafomán vagy, de ez az időpontokra struktúrált rész nagyon tetszett.


Virág 2010.X.08 15:04

Így kell ezt, kérem! Kafka csak hápogna.

Tagek: