A mai élmény a ZKM Klangdom volt. Ez egy olyan rendszer, ahol egy félgömb meghatározott pontjain helyeznek el hangfalakat, és VBAP elven osztják szét a hangokat, ezáltal teremtve meg a térhatást. A koncertünk helyszíne a kisebbik dóm lesz, ebben csak 25 hangfal van (8-8 a két alsó körön, 4-4 a két felső körön és 1 a zenitben), valamint 4 mélynyomó (a Kubus-ban 47 hangfal van, de azt a termet nálunk nagyobb résztvevők kapták meg sajnos).

Magáért a VBAP elvért egyébként nem igazán rajongok (bár az együttesünk szoftvere is ezt használja), mivel legalább két olyan megoldást tudok, ami sokkal jobb minőségű térhatású hangzást kelt (az egyikről már írtam, a másik Ambisonics névre hallgat és életemben egyszer hallottam, viszont azóta is visszasírom). A VBAP egyetlen komoly előnye bármilyen más térhatáshoz képest az, hogy az "ár/érték" aránya (itt ár alatt leginkább erőforrásigényt értek) talán ennek a legjobb. Olyannyira, hogy még házilag is össze lehet(ne) rakni olyan rendszert, ami a technológia segítségével tűrhető minőségű 3D hangzást ad.

Itt jutok el a mai poszt tulajdonképpeni lényegéhez. A napi élményen felbuzdulva úgy határoztam, hogy megpróbálok összerakni egy mini-klangdomot, ha majd hazajutottam és rendeződik a lakáshelyzetünk. Pontosabban, első körben még csak nem is dómot, elég lesz csak egy kör, aztán legfeljebb később, ha több pénzem lesz, akkor kiegészítem. A következőkre lesz szükség ehhez:

  • Egy tűrhető minőségű mélynyomó
  • N darab tűrhető minőségű hangfal (tippem szerint N=6 egy realisztikus indítás)
  • Egy N+1 analóg kimenettel rendelkező (külső) hangkártya.

A "tűrhető minőségű hangfal" alatt például azt a Jazz J7508as hangfalpárat értem, amim most van. Ezek azért eléggé nyekeregnek, és 100 Hz alatt gyakorlatilag el lehet felejteni őket, ezzel együtt ár-érték arányban szerintem jók (17 eFt-ért vettem annak idején a kettőt együtt). Ennél lejjebb nem biztos, hogy mennék minőségben, de persze lehet, hogy fel kell majd adnom az igényeimet.

Az N=6 azért tűnik realisztikus határnak, mert a hangkártyák árában nyolc csatorna fölött van egy elég szép ugrás, márpedig a mélynyomó elvisz egy sávot, tehát marad 7. Viszont 7 azonos hangfalat beszerezni sokkal macerásabbnak tűnik, mint 6ot (utóbbi esetben 3 azonos pár hangfalból megvan a dolog, ha sikerül J7508asokkal kiegészíteni, ami most van, akkor gyakorlatilag csak két extra hangfalpárra lenne szükségem). Ráadásul a nyolccsatornás hangkártyáknál is általában csak legfeljebb 6 csatorna analóg kimenetes, az SPDIF-et kezelő hangfalak meg (tippem szerint) nem jönnek ki abból az árból, amit szeretnék.

És akkor jön a nagy kérés: akinek bármilyen ötlete, tapasztalata van az olcsó kategóriás hangrendszerek terén (esetleg van olyan használt hangfala, hangfalpárja, vagy hangfal-kollekciója, amit nem használ, és amitől szívesen szabadulna), az ne szégyelljen írni a commentekbe!

Hogy a fantáziálásnak azért határt szabjak, hangkártyában a 100 eFt-ot nem nagyon szeretném átlépni (€250 nagyságrendben már egész szép hangkártyákat lehet kapni), bár ezen a ponton erősen gondolkodom még azon, hogy ne menjek-e fel €1000-ig és vegyek inkább egy MBoxot a hozzáadott szoftver miatt (mielőtt bárki letámadna azzal, hogy ma már minden letölthető és feltörhető, a hozzáadott Pro Tools kizárólag az említett hangkártyával működik, vagyis nyugodtan letölthetem a szoftvert, de a kártya nélkül nem tudom használni). De gyanítom, hogy ez egyelőre még csak egy szép álom marad egy darabig. Ami a hangfalak árát illeti, a páronkénti 15 eFt-n nem szívesen mennék túl, főleg azért nem, mert amekkora térben el fogom helyezni őket, overkill lenne normális hangfalakkal dolgozni. Viszont a 2000 Forintos laptop-hangfalnál azért valamivel jobb hangminőséget szeretnék. Nyilván az álomkategória az lesz, amikor 8 Genelec fog figyelni a szoba nyolc sarkában (mondjuk darabonként 50 eFt áron már lehet kapni Genelec monitorhangfalakat, de most nincs kéznél 300 eFt hat hangfalra). Meg természetesen hagyni kell teret annak is, hogy a tervezett dóm második körét is megcsinálhassam. Elvégre nem stílusos egyszerre lelőni minden poént... :-)

Várom az ötleteket és javaslatokat!

Utoljára módosította SAdam 2011.VI.14 05:02-n
PermaLink

Hozzászólások

6

Descant 2011.VI.14 10:37

Nekem egy 5.1-es genius rendszerem van elég jók a hangfalak:

előny: adnak hozzá erősítőt/mélynyomót is
hátrány: lehet ennyit nem akarsz rá költeni. Meghallgathatod ha gondolod. De ha a kis hangfalakat lehet külön kapni az versenyképes lenne (Van ismerősöm genius nagykerben).
UI: ennek a kínai izének tényleg jó hangja van?

SAdam 2011.VI.18 04:16

(Válaszképp erre)

<blockquote> Nekem egy 5.1-es genius rendszerem van elég jók a hangfalak:

előny: adnak hozzá erősítőt/mélynyomót is
hátrány: lehet ennyit nem akarsz rá költeni. Meghallgathatod ha gondolod. De ha a kis hangfalakat lehet külön kapni az versenyképes lenne (Van ismerősöm genius nagykerben).
UI: ennek a kínai izének tényleg jó hangja van? </blockquote>

A kérdés: mennyi az annyi. Közben persze még az is kicsit bejátszott, hogy boldogan elujságoltam a terveket az asszonynak, aki teljesen megdöbbent, szóval most a specifikációim bővültek azzal, hogy legyenek a hangfalak kellően kicsik ahhoz, hogy szinte észre se lehessen őket venni a szobában (amit ajánlottak, az ez, elvileg $700 körül kapható is, csak nem tudom, hogy ezt lehet-e még további hangfalakkal bővíteni, vagy ezt így adják csomagban, és kész. Meg az előre csomagolt 5.1 és társai hangrendszerektől azért félek egy kicsit, mert ilyennel még nem dolgoztam, de félek, hogy az nem úgy megy, hogy van 5+1 darab teljesen független hangfalam, amit egy 6,3"-es jacken vagy mondjuk RCAn keresztül közvetlen nyomhatok a hangkártyába, hanem adnak hozzá valami szar dobozt, amin keresztül kell mennem. Utóbbi esetben ugye valahogy még meg kéne hegesztenem a kábeleket, ami eléggé a hangminőség rovására menne, ráadásul tök drágán és feleslegesen megvetetnének velem valami hangelosztó dobozt, amit utána dobhatnék ki. De javítsatok ki, ha tévedek. Megjegyzem, ahogy elnéztem, olcsóbb egy 5.1-es hangrendszer, mint külön-külön hangfalpárokra menni, szóval ha azok, akiknek van 5.1-es rendszerük, azt mondják, hogy megoldható, hogy közvetlen címezzem az egyes hangfalaimat a hangkártyámról, akkor az jó hír lenne... :-)

Ami a Jazz (most akkor ez egy politikai kérdés, hogy Taiwan az Kína, vagy sem) hangfalakat illeti, szerintem azon az áron, amiért adták (17 eFt volt a két darab, valamikor 2005 körül vehettem), tökéletesek.


Descant 2011.VI.14 10:58

$adam... ez a leírás németül van.


Descant 2011.VI.14 11:30

Mégegy dolog a HiFi barlangot ismered?
http://www.hifibarlang.hu/hifi_barlang/


SAdam 2011.X.17 18:01

OK, elképzelés törölve. Most épp egy szobában ülök, ami nagyjából akkora, mint a leendő nappalink, négy hangfal társaságában. Ekkora térbe ennél több hangfalat nem érdemes bepréselni, mert nem érvényesül (még a négy hangfal is soknak tűnik, de ennél kevesebbel meg nem igazán lehet térhatást elérni). Szóval kénytelen vagyok megvárni a következő költözést... :-(

Ez a szoba viszont... Király! :-)


Descant 2011.X.17 23:29

Ja bocs nem válaszoltam külön tudod címezni az egyes hangfalakat az 5.1-ben de lehet most már mindegy

Tagek: