2010.X.31

White Russian

Először is, terveimmel ellentétben nem sikerült eljutnom a porlevesig. Ma ugyan legyártottam a lasagne-t, amit sajnos az előírtnál kicsit hosszabb ideig (a csomagoláson feltűntetett 25-30 perc helyett kicsit több, mint egy óráig) hagytam a sütőben, így a szélei kicsit túl barnák lettek, de mivel csak a felét sikerült magamba tömnöm, ezért a holnapi ebédem is le van tudva, így a leves csak vágyálom marad.

Ellenben feltaláltam pár takarékos italt.

Az egyik ilyen a kókusz-származék nélküli Piña Colada. Ezt az italt eredetileg kókuszlikőrrel, rummal és ananászlével készítik. Ezt sikerült úgy perturbálni, hogy a kókuszlikőrt helyettesítettem kávétejszínnel (ne kérdezzétek, hogy milyen asszociáció vezetett ide, minden esetre okulásként megtudtam, hogy a Penny Marketben sem rendes tejszínt, sem kókuszszármazékokat, sem lime-ot nem lehet kapni).

Hasonlóan elragadó ital a lime nélküli Mojito.

Az igazi gyöngyszem viszont a következő coctail:

White Russian a'la Heilmannstraße

Hozzávalók két és fél személyre:

 • 14 cl Espresso
 • 2 cl kávétejszín (itt kifogyott a flakon)
 • 12 cl habtejszín (itt árulta el a szobatásram, hogy neki van ilyenje is)
 • 24 cl Gorbatschow Wodka (sic!)
 • 1 evőkanál cukor
 • törtjég

Elkészítési javallat:

A puzzle-alakú jeget törjük darabjaira a padlón (esküszöm, nem direkt ejtettem le a jégtartót...), a kapott tört jeget tegyük shakerbe, öntsük rá a többi felsorolt alapanyagot, majd rázzuk össze (ja igen: ne felejtsük el jól rászorítani a shakerre a tetejét, különben a produkciót egy kellemes padlótörléssel zárhatjuk). A habbá rázott tejszínt szűrjük le, a kapott matériát ízléses IKEA-vizespoharakba töltve szervírozzuk.

Tagek:
 
Utoljára módosította SAdam 2010.X.31 05:12-n; 3 hozzászólás
Bejegyzés módosítása | PermaLink

2010.X.25

Fejlődés

Eldöntöttem, hogy fejlődni fogok. Mégpedig úgy, hogy minden héten hozzáadok valami új dolgot az étrendemhez, de legalábbis valamit variálok. Ha ügyesen csinálom, év végére akár még ki is fejleszthetem a saját sólet-verziómat.

Az első héten volt a teljesen alapszintű ellátás, ahogy azt már tudjátok. Ezután egy olyan hetet (pontosabban, fél-hetet) nyomtam, ahol a takarékos ellátást "megbolondítottam" egy kicsit az által, hogy nem csak paprikát, hanem paradicsomot is vettem, továbbá kétféle sajtot is alkalmaztam egy helyett. Így már bőven megnövekedtek a kombinációs lehetőségeim.

A következő nagy lépés az volt, hogy átálltam a készételre. Előírás szerint a legutóbbi héten minden nap legalább egyszer ettem meleg ételt. Hogy ezt pontosítsam: vettem 2x3 (összesen 6 darab) azonos mélyfagyasztott pizzát (mindegyik szalámis volt – ez volt a legolcsóbb, és mivel 3-as pakkokban vettem, ezért mennyiségi kedvezményt is kaptam, így egy pizza durván 83 centből jött ki), és ebből minden nap megcsináltam egyet magamnak. Általában délben. Mivel az alsó kategóriás mélyfagyasztott pizzák nem arról híresek, hogy felismerhető ízük lenne, ezért kitaláltam, hogy az egészet telenyomom ketchuppal. Természetesen a napi egyszeri meleg kaja mellett a többit a már ismeretett módszerrel oldottam meg.

A hét fénypontja minden kétséget kizáróan a mirelite csiga volt. Bea meglátogatott a hétvégén, ezt az ínyencséget neki tartogattam. Szerencsére nem másztak el a sütőből, miután elkészültek.

Jövő hétre betáraztam egy mélyfagyasztott lasagne-t és egy másik típusú 3-as csomag pizzát, mint amit ezen a héten ettem. Szereztem mustárt is (unom már a ketchupot a pizzán). Ha ügyesen csinálom, hét végére lehet, hogy eljutok a porlevesig is.

Terveim szerint a következő lépés a serpenyővel való ismerkedés lesz egy-két héten belül, amikor is omlett-hetet fogok tartani. Utána bemutatom magam a lábosnak, az lesz a spagetti-hét (tudtommal lehet kapni egész jó önteteket, de ha nem, akkor a tejföl/kefír is megteszi, így nekem csak a tésztára kell majd koncentrálnom). Ha ezen is mind túlvagyok, akkor már egész jó úton fogok járni valami komolyabb kaja, mondjuk az omlettel és darálthússal tuningolt mirelite-pizza, vagy valami hasonló felé...

Tagek:
 
Utoljára módosította SAdam 2010.X.25 04:09-n; 0 hozzászólás
Bejegyzés módosítása | PermaLink

2010.X.19

2010-10-19 2

Lassan jön a blog. Addig is megosztom veletek a mai apró élményem.

Az ember tekintettel van a lakótársaira. Mégiscsak emberek vagyunk, no. Így hát az, amikor hajnali háromnegyed négykor egyszercsak megéhezel, komoly problémákat tud szülni egy olyan hatszemélyes lakásban, ahol minden hálószoba közvetlenül a konyhából nyílik. Lássuk be, ilyen körülmények között a hajnali háromnegyed négy nem a legalkalmasabb időpont mondjuk a mirelit-pizza megsütésére, vagy pl. kenyérpirításra, kávéfőzésről már nem is beszélve (hát igen, a presszógépnek azért van egy jellemző hangereje). A problémát tetőzi, hogy nagyon fáradt vagyok, ezért mindenképp gyorskajára volt szükségem. Olyanra, ahol nem kell vacakolni a vajazással, vagy a szalámi szeletelésével, sem a zöldség mosásával/felvágásával.

Így született meg a ketchupos-brie-s (piritás nélküli) toast.

Tagek:
 
Utoljára módosította Grizli 2010.X.19 09:17-n; 2 hozzászólás
Bejegyzés módosítása | PermaLink

Hozzávalók

A cél a lehető legkevesebb pénz, illetve a kaja elkészítésére a lehető legkevesebb időráfordítás mellett a lehető leghosszabban kihúzni huzamos éhségérzet nélkül. Ilyen szituációk adódhatnak pl. vizsgaidőszakban, határidő közeledtekor, vagy egyszerűen, ha közeleg a hónap vége. Ahogy azt már Henry Ford esetéből is megtanultuk, adott termék egységára mindig akkor a legolcsóbb, ha tömegtermeléses módszerrel készül. Ennek fényében az étkezést a lehető leghomogénebben célszerű megoldani. Olyan étrendet kell tehát kitalálni, ami a lehető legkevesebb változást tartalmazza, mégis minden van benne, ami feltétlenül szükséges.

Egy lehetséges megoldás a következő:

 • 1 db. 750g-os amerikai szeletelt szendvicskenyér. (Ahol épp lakom, ott a szeletelt kenyér olcsóbb, mint a normál. Olyan helyeken, ahol ez fordítva van, értelemszerűen változtatni kell ezen a ponton.)
 • 3 db. paprika (cca. 500g). Ízlés szerint paradicsommal helyettesíthető.
 • 10–20dkg vaj (aki képes megenni, annak margarin is jó, bár az olyan ember minek olvas bármilyen receptet...)
 • 30dkg felvágott. Mindegy, hogy milyen. Legyen olcsó.
 • 20dkg sajt (opcionális, alacsony költségvetés esetén elhagyható)
 • A desszerthez 2l tej és egy 250g-os doboz Corn Flakes.
Összesen: durván 12 EUR.

Elkészítés

Viszonylag értelemszerű: egységszendvicseket fogunk enni. Elkészítési javallat 4 szendvicshez: a szeletelt kenyereket megvajazzuk, mindegyikre egy-egy szelet felvágott kerül. Ha a sajtot szeletelt kiszerelésben adták, akkor (szelet-mérettől függően) 1–2 szelet sajtot fogunk felhasználni. Ezeket egyforma darabokra tépjük, az így kapott, összesen 4 darabból egyet-egyet elhelyezünk a készülő szendvicsekre. Mosás után levágunk két (teljes) karikát a paprikából, mindkét karikát félbevágjuk, az így kapott 4 szeletet a 4 szendvicsre tesszük. Jó étvágyat!

A szendvicsek mellé (vagy után), kísérő (vagy desszert) gyanánt egy-két bögre tej javasolt, melyekbe előzőleg a bögre felének megfelelő mennyiségű Corn Flakes-t tettünk.

Javasolt bevitel: reggelire és vacsorára 2–3 szendvics, ebédre 4 (amikor kevesebb szendvicset készítünk, a sajt- illetve paprikamaradékokat ízlés szerint üresen megehetjük, vagy eltehetjük a hűtőszekrénybe, későbbi felhasználás céljából).

Tapasztalatunk szerint – a fenti adagolást tartva – pontosan egy hét alatt fogy el a felsorolt mennyiség. Az egységszendvicsek segítségével így havi 50 EUR körüli összegre szorítható a kajapénz úgy, hogy egy pillanatig sem kell éheznünk (ha mégis éheznénk, óvatosan növeljük a reggeli szendvicsmennyiséget, mondjuk 2–3-ról 4-re).

Tagek:
 
Utoljára módosította Grizli 2010.X.19 09:16-n; 0 hozzászólás
Bejegyzés módosítása | PermaLink
100%

Sis-el beszélgettünk és rájöttünk hogy a túlélés jegyében mindenféle különleges ehetetlennek tűnő kaját összedobtunk koleszos körülményekre emlékeztető helyzetekben.

FONTOS, hogy az itt szereplő receptek mindegyike a gyakorlatban kipróbált, bevált, működőképes megoldás legyen. A fantáziálást száműzzük erről az oldalról.

Egy közlemény: lehet hogy beraktátok a humor témába, de mi ezeket a kajákat VÉRESEN komolyan gondoljuk. :) Grizli