Szóval, akármilyen különböző dolgokkal is tud szolgálni a gasztronómia, van egy közös tulajdonság, ami szinte minden ételnemre érvényes, amit a Teremtő adott nekünk. Ez pedig nem más, mint a penész, ami előbb, vagy utóbb, de szinte mindenen megjelenik, ami csak szem-szájnak ingere.

Vannak olyan dolgok, ahol ez kifejezetten kívánatos. Hiszen tudjuk, az olyan alapanyagokat, mint a camembert, vagy a gorgonzola, leginkább a penész teszi azzá, ami. Hogy úgy mondjam, ezeket az elemózsiákat pont a rajtuk levő penész miatt szeretjük.

Aztán van az úgy, hogy az ember a hűtőben felejt ezt-azt. Bizonyos ételeknél ez sem feltétlen problémás. A kenyér esetében például (csak úgy, mint a legtöbb felvágottnál) elég, ha az ember gondosan levágja a kékes-zöldes, esetenként finom szőrökkel jelzett részeket, és a maradék az bizony még határozottan rágható. Ahogy írtam, ugyanez igaz a parasztkolbászra, vagy mondjuk a császárszalonnára.

(Szeletelt felvágottak esetén ez már sajnos nem igazán működik, ott a megoldás az, hogy a megpenészedett szeleteket gondosan szétválogatjuk az ép, esetleg még csak picit nyálkás szeletektől. Előbbieket könyörtelenül kidobjuk, utóbbiak hidegvizes kezelés – alias mosás – után simán fogyaszhatóak még.)

Az olyan állatok, mint pl. a trappista sajt, illetve egyéb, eredendően nem penészes sajtok esetén még szebb a dolog. Itt ugyanis elég lereszelni az (általában fehéres szürke) penészfoltokat. Sőt, egyes trappisták esetén még ennyit sem kell tennünk; itt a közönséges konyhai penész néha még javít is az eredeti sajt ízén, főleg, ha esetleg nemespenész-tartalmú sajtokkal tároltuk együtt hosszabb ideig. Általában egyedi, sajátos ízvilág a végeredmény.

Ahol legfrissebb tapasztalatom szerint a vagdosós-reszelős-leválasztós technikák csődöt mondanak, azok a gyümölcsök, ezen belül is főleg a lédús gyümölcsök. Mint például a barack, vagy a dinnye. Főleg utóbbinál az az alapprobléma, hogy a gyümölcs struktúrájából adódóan a penész nem csak, hogy valahol megjelenik a gyümölcs felületén (rendszerint elfolyósítva azt), hanem a penészfonalak a gyümölcs azon régióiba is simán behatolnak, ahol egyébként ennek szemmel látható nyoma nincs. Az ilyen szakaszokat általában ezek a penészfonalak erjedésnek indítják, melynek végeredménye dinnye esetén például az, hogy a vörös gyümölcstestben fehér, ondóra emlékeztető folyadék gyülemlik fel. Az igazán alattomos dolog ebben az, hogy ez a geciszerű folyadék nem jelenik meg magától, csak nyomásra jön elő, például, ha az ember beleharap az érintett területbe. Ezért (és ezt most a legkomolyabb empirikus megfontolásból írom) a penészes gyümölccsel nem érdemes centizni; célszerű egyszerűen csak venni egy mély levegőt, és fájó szívvel megválni az egésztől...

Utoljára módosította SAdam 2012.VII.19 00:37-n
Bejegyzés módosítása | PermaLink

Hozzászólások

3

Grizli 2013.XII.08 21:01

Hirtelen ennek az entry-nek a címét félreolvastam... azt hittem rossz blog... :S


UPi 2012.VII.19 08:44

Van egy pompás javaslatom: mi lenne, ha csak annyi ételt vásárolnátok, amennyit el szándékoztok fogyasztani az elkövetkező pár napban? Ezt mintegy a penészes étel fogyasztás alternatívájaként ajánlanám neked. Az előnye az, hogy kevesebb mérgező anyag jut a szervezetedbe, a hátránya az, hogy kevesebbet tudsz meg a magyar egészségügy működéséről.

Ezen kívül a frigót esetleg nem ártana fertőtleníteni. Abba még senki nem pusztult bele...

Ha pedig minden kötél szakad, akkor gyere át hozzám kajázni busszal. Itt mindig van valami étel, penészt pedig rég nem láttam.


Ulmar 2012.VII.19 04:43

Amit leirtal, az alapvetoen nem rossz. Csak...

Barmi ami folyekony alapanyagu, es ebbe bele ertem a te eloszeretettel lemosott nyalas felvagottakat, azok kidobandok. Meg ha az izuk nem is rossz, valoszinuleg kello mennyisegu toxikus anyag kerult belejuk, hogy a mosas az mar tokre nem segit.

A sajtok eseteben is azert megvan a tobbfajta penesz. Ha pl a folyekony brie kezd el zoldesedni, az sajnos mar a kukaba valo etel.

A problema a dologgal, hogy nem leszel feltetlen rosszul ezektol a peneszektol, vagy legalabbis nem rogton. Sok kell ahhoz, hogy mar artalmas legyen, viszont nagyon nehezen urul ki a szervezetbol. Bekerul a verkeringesbe, meggatolja a feherje szintezist, noveli az ember erzekenyseget a bakterialis endotoxinokra... azaz alergias lehetsz tolluk, vagy legalabbis erzekenyebb. Legrosszabb esetben (mondjuk ahhoz mar inkabb mellette kell aludnod nehany honapot) megtamadhatja az indegrendszert.

Radasul meg nem talaltam jo kiserleteket arrol, hogy hogyan reagal egyeb anyagokkal. Volt egy-ket kiserlet arrol, hogy alkohol fogyasztas, vitamin hiany es egyebek hogyan hatnak a szervezetben felhalmozodott peneszre, de ezek meg nincsenek igazan alatamasztva.

Szerintem kevesebb szart egyel. Ja, es kevesebb peneszt is.

Tagek:
 

Sis-el beszélgettünk és rájöttünk hogy a túlélés jegyében mindenféle különleges ehetetlennek tűnő kaját összedobtunk koleszos körülményekre emlékeztető helyzetekben.

FONTOS, hogy az itt szereplő receptek mindegyike a gyakorlatban kipróbált, bevált, működőképes megoldás legyen. A fantáziálást száműzzük erről az oldalról.

Egy közlemény: lehet hogy beraktátok a humor témába, de mi ezeket a kajákat VÉRESEN komolyan gondoljuk. :) Grizli