Szabad

Mi az a szabadság?

Kevés fontosabb dolog van számomra a szabadságnál. A szabadság fontossága vetekszik annak fontosságával, hogy az ember ne legyen magányos. És néha bizony fontosabb is annál..

Szabadsághoz mindenkinek joga van, csakúgy, mint élethez és barátokhoz. Nekem azt jelenti a szabadság, hogy senki és semmi nem formálhat jogot az én korlátozásomra olyan dolgokban, amik csak rám tartoznak (ti. nem bántok vagy befolyásolok vele másokat), és ha mégis megpróbálná valaki, - szabadon - megakadályozhatom ebben. Nem mondhatják meg azt, hogy mit érezzek és mit gondoljak. Semmilyen formában. Korlátozhatják, hogy mit tehetek, és ezt vagy elfogadom, vagy nem. A szabadság leszögezi, hogy megtagadhatom a törvényeket, csinálhatok bármit, megölhetek akárkit - és aztán vállalom a felelősségket. A szabadság tudatosság. A szabadság felelősség.

Néha pont menekülés a döntések és a tudatosság elől. Néha a szabadulni vágyás nem más, mint elfordulás attól, amit meg kell oldani. Ilyenkor a szabadság a tapasztalást, a fejlődést akadályozza.

Ugyanakkor a szabadság nekem, bennem egy elfojthatatlan vágy is. Valami megmagyarázhatatlanul hajt felé, és mindaddig boldog tudok lenni, amíg a tudatomban van, hogy szabad vagyok - vagy szabad lehetek. Nem feltétlenül használom ezt ki, de fontos, hogy legyen lehetőségem. Már a gondolattól is irtózom, hogy ilyen mély szinten irányítani akarjanak, pl. ezért is gyűlöltem olvasni Orwell 1984-ét.

Rengeteg síkon lehet valaki szabad. A legfeltűnőbb dolog, hogy fizikailag szabad-e valaki. Szerintem ennél fontosabb, hogy szellemileg legyen szabad, és érzelmileg. Azt szeretem, amit akarok. Azt gondolom arról, amit és amiről akarok. Ahhoz vonzódom, amit akarok.

Lehet valaki szabad kapcsolataiban, lehet pénzügyileg, lehet hatalmánál, vagy éppen jelentéktelenségénél fogva szabad. Van szólásszabadság, sajtószabadság, szabad gyülekezni..

A szabad szót "megengedett" értelemben is használják. Sőt, "mentes" értelemben is. Angolul is. Hmm.

Nektek mit jelent a szabadság?

Virág


 Szabadság, szerelem!
 E kettő kell nekem.
 Szerelmemért föláldozom
 Az életet,
 Szabadságért föláldozom
 Szerelmemet.
 / Petőfi sándor /


A szabadság egy állapot. egyszerűen elhiszed vagy sem. A szabadság az a döntésed önállóságának mértéke. A szabad nem feltétlenül jelent egyedülit, hanem iga nélkülit. A szabad nem kényszerből él, hanem kovácsa bizonyos szinten saját sorsának. végülis a rabiga elleni nem lázadás is egy döntés, amit a delikvens meghoz. Megteheti azt is, hogy lázad. Igazából szabad, csak legfeljebb időszakosan nem az. A mi világunkban.

A szabadság túl nagy eszmény az ember számára. Ópium, amivel tömegeket lehet befolyásolni. Nem nagyobb dolog a családnál és a hűségnél. sokkal fontosabb a szabad életnél önmagunknak megmaradni. A legtöbb ember önkéntesen vállal szolgálatot (lásd.: dolgozik), mert a túlélésnek ez is eszköze. Emlékszik a szabadságra, de ma már mint annyi más emberben egy torz fogalomként létezik.

Ha szabad lennék az abszolut vett értelemben, csak azért is megbánthatnám a szeretteimet, mert megtehetem, azoban tetteimért felelőséggel tartozom, így saját magam verem bilincsbe kezem. És örömmel vállalom, hogy magam döntése, hogy nem vagyok istenigazából szabad.

 Grizli 


FilozófiaTéma
Tagek: