Túró Rudi

Ne kérdezzétek, hogy kerültem a wikipédián épp a Túró Rudi oldalra.. Azt hiszem, egy részét meg kell osztanom veletek. Olvassátok gyorsan, mert UPi úgyis letörli hamar.

Definíció
A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint a Túró Rudi tehéntúróból, esetleg vajból vagy tejszínből, cukorból stb., különböző ízesítőanyagok hozzáadásával, csokoládé- vagy kakaómassza bevonattal készített, közel hengeres alakú desszert jellegű sajtkészítmény. A túrótöltet tejeredetű termékhányadának legalább 50% (m/m) kell lennie.
Érzékszervi követelmények:
Alak: közel hengeres alakú, sima vagy enyhén bordázott felületű rudacska.
Külső: a csokoládé- vagy kakaómassza a túrókorpuszt egyenletes vastagságban és összefüggően vonja be, sötétbarna színű, jól tapad, nyomásra enyhén repedezik.
Szín: a túrómassza egyenletesen fehér vagy sárgásfehér, ízesítés esetén az ízesítőanyagra jellemző színű.
Szag: a túrókorpusz bevonatára és anyagára jellemző.
Íz: kellemesen édeskés-savanykás, a túrómasszára, annak ízesítésére és bevonatára jellemző, tiszta, harmonikus.

Külföldi rokonok
Románia a Friesland cég első külföldi próbálkozása eme hungarikum elterjesztésére. Európában a Dots márkanevet vezetik be a magyar Pöttyös analógiájára.A magyar név azért nem tartható, mert a piackutatások szerint az ékezetes betűk a vásárlók többségében nem megbízható, török árukat idéznek.

TúróRudi a művészetben

  • A 100 Folk Celsius együttes Túró Rudi c. zeneszáma
  • Kellár János I. Túró Rudi c. kisjátékfilmje
  • Túró Rudi a Tilos Rádió egyik műsorvezetője

Virág

Egy sztori
Egy jóbarátom, aki Olaszországban ösztöndíjas cserediák, imádja ezt a nasit(vitt is ezért magával jó sokat).De ez még nem is olyan izgi; van egy pár ilyen ember. Ám ami érdekes, kollégiumi szobatársai előszeretettel járnak rá rejtett TúróRudi készletére, szó szerint vadásszák a hűtőjéből. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a TúróRudi meg tudja hódítani a külföldi piacot!

Tagek: