Betűk a képernyőn

Kaptam egy céges laptopot a Philipstől olyan 3 hónapja. 14"-os, "szélesvásznú" a kijelzője 1440x900 pixellel. WOW! Lelkesednél azonnal. Micsoda gyönyörű, finom rajzok lehetnek a képernyőn. Nos, képzeld, azóta kénytelen voltam venni hozzá egy külső képernyőt (19"-osat), mert nem tudtam megoldani, hogy olvasható méretűek legyenek a betűk rajta.

Ha azt válaszolnád erre reflexből, hogy "Állítsd át a DPI-t, vagy a betűméretet, lamer!", akkor erre csak azt tudom válaszolni, próbálkoztam már ilyesmivel és ajánlom figyelmedbe Long Zheng egyik cikkét az eredmény demonstrálására. Ja, a programok többségében tényleg megnöveltem a betűméretet, de például a Lotus Notes-ban a Philips cégarculatáért felelős designer eldöntötte helyettem, hogy milyen méretet szeretnék, a weblapok többségét pedig kézzel kell utánaállítanom Firefoxban (mert ott lehet).

Nos, a vicces dolog az, hogy Linux és Mac OS alatt nem lett volna gondom betűméretek átállításával. Csak Windows alatt terveznek olyan GUI-t, ami nem skálázható rendesen. Eddig azt hittem, azért, mert mindenkinek záp az agya, aki Windows alá fejleszt (ez a képzetem sajnos attól sem múlt el, hogy én is az alá fejlesztek mostanság). Azonban találtam egy nagyon klassz cikket arról, hogy miért is van ez így.

Maxim Shemanarev cikke részletesen elmagyarázza, miért is nehéz betűket írni a képernyőre, mi a különbség a Microsoft és a világ többi részének a hozzáállásában, és hogy miért csak 96 DPI-re lehet windowsos programokat tervezni. Én megvilágosodtam, és megnyugodtam, hogy megint nem tudtam volna megúszni a hardvervásárlást a Microsoft miatt. Ja, és ha még bővebben érdekel a téma, a cikk végén hasznos linkek találhatók.

Amitől viszont rettentő boldog lettem: A FreeType library ügyesebb felhasználásával ez a drága fickó megoldotta, hogy néhány hónapon belül a nyílt forrású közösségnek legyenek a legjobb minőségű betűi a képernyőn. Köszönöm.

Tagek:
 
Utoljára módosította VágvölgyiAttila 2007.VII.12 11:51-n; 0 hozzászólás
Bejegyzés módosítása | PermaLink
Szavazás letiltva.

[http://en.wikipedia.org/wiki/VoIP VoIP] chattel

SIP

Az interneten telefonálni is lehet, meg videókonferenciát szervezni.

Ehhez csak ki kell találni, hogy a kívánt feleket vajon milyen gépeken (IP címeken), hogyan lehet megtalálni éppen, no meg össze kell kötögetni őket. Ja meg le kell bontani az összekötögetést. Ezt hívják szakszóval signalingnak, és több protokoll is létezik rá. Érdekes, hogy ezek többségét a távközlési cégek szabványosító szervezete, az ITU hozta létre (Ezek H.xxx formájúak általában), mégis az egyik legnépszerűbb közülük a SIP, ami egy egyszerű RFC-ből született IETF szabvány.

A SIP tehát önmagában semmire nem jó, csak azt oldja meg, hogy ne kelljen tudnod, milyen IP címen, milyen porton lehet felhívni a kedvesedet. A beszédet már a két gép közvetlenül oldja meg, ha éppen nincs NAT és tűzfal köztük. Ha van, akkor jöhet a STUN. Vagy a B2BUA. Hogy milyen sávszélességen, milyen formátumban menjen a hang, legyen-e kép, azt is a SIP-en keresztül tárgyalják meg a SIP user agentek, amik mostanság egyre gyakrabban csak programok szép kis GUI-val, de lehet boltban kapni normál telefonnak kinéző pici számítógépet is, amin tudsz SIP-ogni.

SIMPLE

Ha már van egy olyan rendszer, mint a SIP, úgy gondolnád, hogy könnyű lenne kiegészíteni azzal, hogy tudja, ki van telefonközelben (presence). Meg talán lehetne chatelni is. Ez lett a SIMPLE, ami a chatelés lehetőségét adja a SIP képességeihez, amolyan Microsoft meg Cisco módra.

XMPP aka Jabber

A Jabbernél ez pont fordítva történt. Ott először volt az XMPP nevű protokoll, amivel chatelésen meg jelenléten kívül biztos kávét is lehet főzetni.

Jingle aka Google Talk

Az XMPP-t mostanság kiegészítették Jingle néven egy SIP-jellegű protokollal, amolyan Google módra. Az érdekes az, hogy most simán meg tudja tenni a Google, hogy megcsinálja a látszólag semmilyen szabványba nem illeszkedő megoldását VoIP-ra, és mindenki elkezdi használni. Ráadásul nekem is használhatóbbnak tűnik a másik megoldásnál. Most jön megint valami olyan, mint a böngészők háborúja volt?

Tagek:
 
Utoljára módosította VágvölgyiAttila 2007.VII.07 22:19-n; 0 hozzászólás
Bejegyzés módosítása | PermaLink
Szavazás letiltva.

Beszélő telefonközpont

Hívjátok szakmai ártalomnak, de mostanság érdekel, mi történik a világban beszédfelismerés terén. A következő linkeket sajna komment nélkül kell tálalnom, mert még friss az élmény.

Tagek:
 
Utoljára módosította VágvölgyiAttila 2007.VII.07 22:34-n; 1 hozzászólás
Bejegyzés módosítása | PermaLink
Szavazás letiltva.