TechBlog cikkei

Click Once: Vergődés a desktop alkalmazásokért

A Microsoft® Windows™ éveken át a cég fejős tehene volt. Egy bevehetetlen vár, ami úgyszólván minden gépen ott van, egy bázis, amivel támadást lehetett intézni minden szomszédos területre.

(Például, ha ki akarjuk szorítani a piacvezető böngésző programot, akkor beépítjük a saját böngészőnket az oprendszerbe! Hasonló történeteket lehetne mesélni a levelező szoftverek, tűzfalak, videó szerkesztők, üzenő programok, stb stb területéről.)

Röviden: az operációs rendszer a mi erősségünk. Vagy legalábbis az volt, amíg a webes alkalmazások meg nem jelentek. A webes alkalmazások, szemben a régimódi desktop alkalmazásokkal, számos előnnyel rendelkeztek:

  • Nem kell őket installálni.
  • Nem kell őket upgradelni.
  • Nem kell admin jogokkal rendelkezni a használatukhoz.
  • És főképp: Nem kell hozzájuk Windows!

Mert van egy új program, ami minden más programot helyettesíteni tud, egy általános közvetítő a szoftver forgalmazók és a felhasználók között: a bőngésző! A Microsoft pedig érzi, hogy számos cég elhagyja a birodalmát, és az új platformra, a Webre költözik. És azt is érzi, hogy ha a szoftver a webre költözik, akkor az embereknek nem lesz többé szükségük a Windowsra. Azt hiszem, ez némi pánikra ad okot, mert bevétel csak a Windowsból, és az Office-ból van.

Mindez csak egy új Microsoftos telepítő technológia dokumentációjának olvasása közben jutott eszembe. Ebben az új telepítő technológiának a dokumentációjában található a következő bekezdés:

In the past, these issues sometimes caused developers to decide to create Web applications instead of Windows-based applications, sacrificing the rich user interface and responsiveness of Windows Forms for ease of installation. By using applications deployed using ClickOnce, you can have the best of both technologies.

Lefordítva: Tudjuk, hogy szar, de írjatok Windows alkalmazásokat. Légyszi!

Utoljára módosította UPi 2008.III.28 14:13-n
Bejegyzés módosítása | PermaLink
Szavazás letiltva.

Hozzászólások

0
Tagek: