A "milyen böngészőt használj" kérdés szerintem amíg létezik web, és léteznek konkurens cégek, mindig is egy alapkérdés lesz. Igazából a "milyen operációs rendszert használsz" kérdés után úgy tűnik (legalábbis számomra), hogy ez a második legjellemzőbb "hitkérdés" a számítógépbuzik körében. Én eddig a napig próbáltam tartani magam a jól megszokott, nagyon sok szempontból profi, ráadásul nyílt forráskódú (ezáltal valahogy számomra szimpatikusabb) böngészőhöz, a Firefoxhoz. Ma megtörtént a váltás (aminek minden normális jóslat szerint már rég meg kellett volna történnie, hiszen az Apple-t általában nem könnyű elverni a saját háza táján, és bizony tényleg számos olyan finomsága van az oprendszernek, ami a Firefoxba egyszerűen nincs átmentve).

Nem akarok ódákat zengeni a tegnap előtt megjelent Safari 4-ről. Egyrészt, mert sok ponton azért annyira még mindig nem jó, mint a Firefox 3 (hogy a legerősebb hiányosságot említsem: az Apple-nek nincs olyan webhelye, mint az addons.mozilla.com – nyilván nem a webhely maga hiányzik, hanem a szolgáltatás), másrészt, mert nem vagyok beépített marketinges, és ha már hitkérdés, én mégis inkább a Firefoxot szeretném vissza (még mindig tárolom a certificate-emet a Firefox D–Dayről).

Még az sem lett volna feltétlen meggyőző érv, hogy vannak oldalak, amiket a Firefox egyszerűen nem hoz be, míg a Safari némi workaround után igen (fontos, itt nem a Windowsos Firefoxról beszélek, az mindent behoz – a Mac OS alá fejlesztett cucc viszont elakad néhány olyan oldalnál, mint pl. a CIB Internetbank, akik valami agyament ötlettől vezérelve Java appletként csinálták meg az oldalukat, és ezt sajnos sikerült olyan "profira" megírniuk, hogy a Firefox egyszerűen nem nyitja meg).

Ami végül mégis az átállásra kényszerített, az az, hogy az alatt az idő alatt, amíg a Firefox elindul, azalatt a Safari elindul, behozza az egyik könyvjelzőmet, és azon belül még elnavigál egy következő linkre is. Na meg ez:

upload:TechBlog/sadam_firefox_vs_safari.gif

(A teszthez ezt az oldalt használtam.)

Utoljára módosította SAdam 2009.VI.11 13:39-n
Bejegyzés módosítása | PermaLink
Szavazás letiltva.

Hozzászólások

3

Grizli 2009.VI.11 13:48

Igen, a Firefox 3 nem egy sebességisten. Ez a 73,8% jogos windóz alatt is.

Nekem kellemes tapasztalataim a Chrome-mal vannak, de az asszem nincs még Unix alá. Google bácsi tojik a fejükre? ( Ezt azért bármikor elvetem, ha valaki linkel bizonyítja itt, hogy nincs igazam. )


SAdam 2009.VI.11 14:14

Teljesen jól tudod. A Mac-es verzióra ezt adja ki:

http://www.google.com/chrome/intl/hu/mac.html?hl=hu&brand=CHMB

A ciki az, hogy az oldal tartalma nem változott az elmúlt nagyjából egy évben (nagyjából azóta figyelem, hogy mikó' jön má' ki, hogy végre kipróbálhassam...)


Wigy 2009.VI.13 13:14

Az open-source verziót már portolgatják bőszen. Úgy tűnik, a Google a lelkes unixosokra számít a piszkos munkában. Nem próbáltam még ki, de íme a link:

http://dev.chromium.org/getting-involved/dev-channel

Az open-source verzió mondjuk még annyiban is jobb, hogy nem kötelező hozzá a Google Update, ami a fene tudja, mit árulkodik rólad annak a cégnek, aki mindent szeretne tudni mindenkiről – lehetőleg rendszerezve :)

Tagek: