Nyáron kijött végre a legújabb Mac OS X (Snow Leopard néven), amit a Mac-es társadalom nagyjából hasonló hangulatban várt, mint a Windows-fanok a Windows 7-et. Az operációs rendszer kampánya szinte szó szerint ugyanaz volt mindkét cégnél: az új funkciók helyett megpróbálták kijavítani azokat a hibákat, amik az akkori legújabb (Mac OS X Leopard, Windows Vista) rendszerekben maradtak, igyekeztek csökkenteni a rendszer hardware-igényét, kisebb lett a rendszer és stabilabb, gyorsabban fut minden, több hely lett a merevlemezen satöbbi satöbbi satöbbi.

Általában nem szoktam azonnal váltani egy-egy új rendszerre, amikor kijön, egyrészt, mert azt a rizikót, ami abból fakad, hogy egyes progik még nem biztos, hogy hibamentesen futnak az új rendszeren, csak bizonyos időszakokban tudom bevállalni (egy vizsgaidőszak, amikor az embernek nincsenek melóból fakadó határidejei, ideális időszak ilyesmire), másrészt, hogy ne én legyek a tesztnyuszi (ezért is szoktam kivárni, amíg legalább az első hibajavító csomagot kiadják).

Végül úgy esett, gondoltam, meglepem magam Karácsonyra egy új op.rendszerrel. Elmentem, megvettem. (Valahogy úgy voltam vele, hogy 8.300 Ft-ért nem drága dolog egy oprendszer. Majd ha a Windows 7-et is annyiért fogják kínálni, akkor majd azt is megveszem, addig meg marad az emulátor...) És ma végül feltettem.

Arra lélekben készültem, hogy ami a rendszer két legnagyobb újítása (az összes alkalmazás 64-bitesítése és az openCL bevezetése) az én gépemen nem fog megérződni, egyrészt, mert 32 bites a processzor benne, másrészt, mert a videokártyám nem openCL kompatibilis. Arra viszont számítottam, hogy lesz egy csomó üres hely a lemezemen, ami egy laptopnál bizony nem utolsó szempont. És íme: telepítés előtt a 92 GB-os lemezen 5 GB üres hely volt, most meg 15 GB üres hely van! Nyertem 10 GB szabad helyet!!!

Nos, ez volt az első eufória. Utána megnéztem a dolgot kicsit jobban. Szóval az történt, hogy az eddigi 92 GB-os HDD most hirtelen 99 GB-os lemezként jelenik meg. Rövid gondolkodás után arra jutottam, hogy annyira azért még az Apple sem profi, hogy a telepítést végző DVD menet közben kicserélje a merevlemezt a gépben, amit suttyomban odateleportál Cupertinóból, szóval itt valami más történt. És valóban: megváltozott a mértékegység! Ugyanis a Leopardig bezárólag az átváltás kB és MB, meg MB és GB között 1024-es szorzókkal történt, most meg 1000-es szorzók vannak.

Hát, így nem nehéz 10 GB üres helyet produkálni egy lemezen...

Utoljára módosította SAdam 2009.XII.28 16:01-n
Bejegyzés módosítása | PermaLink
Szavazás letiltva.

Hozzászólások

3

UPi 2009.XII.28 16:49

De azért mégis jóval több szabad byte-od lett, mértékegység ide vagy oda.


Grizli 2009.XII.28 18:36

Ki a kicsit nem becsüli Sadam :)


Wigy 2009.XII.29 14:10

Ez egyszerűen zseniális. És még azzal is reklámozzák, hogy több hely lett. Gratulálok nekik. Másrészről most kiderül, hogy egy ilyen jellegű átveréshez mennyire vannak szoktatva az Apple fanek. Blogok, szociális hálók, meg ilyenek mellett mindenki tudni fog az átverésről, a kérdés az, hogy lesz-e valami erősebb válaszreakció a részükről, vagy annyira fanatizálva vannak, hogy még örülnek is, hogy végre a Mac is úgy számolja a byte-okat, mint a Linux-on kívül minden más.

Tagek: