Trust Slimline rajztábla életre keltése Ubuntu 12.10 alatt

Kis bevezető: szerintem az elmúlt évtizedben a linux elvesztette a "csak kockáknak" matricáját.

A 90-es évek végén léptem be a linuxozók közébe. Kezdetben csak nagygépeken, később a saját otthoni PC-men is. Az első grafikus környezet, amivel találkoztam, az fvwm volt. Lehetett benne mindenféle csoda dolgot beállítani, és a beállítás módja egy szöveges konfigurációs file szerkesztése volt. Viszont képes volt olyan dolgokra, mint pl "az összes netscape ablak ugyanazon a képernyőn nyíljon meg", amire a mai, modern grafikus felületek egyike sem (se a windows, se os X, senyő nem állítható be ennyire precízen).

Emlékszem még tisztán arra, hogy mennyit kellett hákolni annak idején olyan alapvető dolgokhoz, mint pl "egyáltalán elinduljon a grafikus felület". Ezeknek ma már vége. Az új linux telepítő, mint egy gondos dadus a kissé fogyatékos gyerekkel, szépen mindent detektál, beállít, és utána megdicsér téged hogy milyen ügyesen telepítetted a linuxodat. Valahogy elveszett belőle a küzdés és a vadászat élménye, pontosabban olyan ez a vadászat, mintha a nyúl fogná magát, szépen odajön hozzád, agyonlövi és megnyúzza önmagát, és aztán megfőzi neked a paprikást is, te meg csak nézel.

Szóval történt pedig az, hogy vettem 2 éve egy Trust slimline rajztáblát. Hiba volt, még a windows-os drivere is elég szar volt, a linuxos pedig nem létező. Hogy mennyire szar a windows-os drivere? Például nem lehetett beállítani a minimális nyomási erősséget, ami azt jelentette, hogy az a programok nehezen tudtak különbséget tenni aközött, hogy te most valahova csak átrakod a tollat, vagy egy nagyon-nagyon vékony vonalat akarsz oda rajzolni. Gyász. Még szerencse, hogy van a Ctrl+Z.

Pár hete nagyjából-egészében átálltam linuxos üzemre, és pár napja elhatároztam, hogy kéne megint rajzolni. Bedugom a tabletet. A linux szépen érzékeli, mint egy egeret, mínusz a nyomásérzékenység. Namármostan az én rajzmódszerem olyan, hogy ha nincs változtatható vonalvastagság, akkor egyszerűen nem tudok vázlatozni. Némi nyomozás után kiderült, hogy volt egy wizardpen nevű (azóta elárvult) projekt, ami az aiptek-alapú (vagyis az összes szar-olcsó) tablethez volt hivatott drivert alkotni. Meg is találtam a csomagot, beállítom a forrást (hoppá! command line!): kiderül, hogy csak ubuntu 10.04-hez csináltak letölthető binárist.

Második probálkozás: letöltöm, és kézzel installálom a 11.04-es binárist. Eredmény: most már egérként sem kezeli a rendszer a tabletet. Nézem a /var/log/Xorg.log-ban, hogy mi van: a régi bináris nem kompatibilis, és ezért nem töltötte be a driver-t. Kettőből semmi.

Harmadik próbálkozás: szedjük le a 11.04-es forrását, fordítsuk le belőle a csomagot, aztán lássuk mi van. Nyerés van. Ez volt a helyes megoldás.

Szóval, a következőket kell tenni (arra az esetre, ha valaki utánam akarja csinálni a dolgokat):

    sudo aptitude install dpkg-dev debhelper autotools-dev xautomation xserver-xorg-dev libsysfs-dev xutils-dev
    cd /tmp
    wget http://ppa.launchpad.net/doctormo/xorg-wizardpen/ubuntu/pool/main/x/xserver-xorg-input-wizardpen/xserver-xorg-input-wizardpen_0.8.1-0ubuntu3.dsc
    wget http://ppa.launchpad.net/doctormo/xorg-wizardpen/ubuntu/pool/main/x/xserver-xorg-input-wizardpen/xserver-xorg-input-wizardpen_0.8.1-0ubuntu3.tar.gz
    dpkg-source -x xserver-xorg-input-wizardpen_0.8.1-0ubuntu3.dsc
    cd xserver-xorg-input-wizardpen-0.8.1/
    dpkg-buildpackage -rfakeroot -b
    dpkg –install ../xserver-xorg-input-wizardpen_0.8.1-0ubuntu3_i386.deb

Amik itt történnek azok a következők:

  1. Először is telepítem a fordításhoz szükséges csomagokat.
  2. Leszedem a launchpad-ról a wizardpen csomag forrását (.dsc és .tar.gz)
  3. Kitömörítem és lefordítom a csomagot.
  4. Az így keletkező bináris csomagot telepítem.

Utána még szerkeszteni kell a /usr/share/X11/xorg.conf.d/70-wizardpen.conf file-t, a helyes tartalom a következő:

Section "InputClass"
   Identifier "wizardpen"
   MatchIsTablet "on"
   MatchDevicePath "/dev/input/event*"
   MatchVendor "UC-LOGIC|KYE Systems|Ace Cad|WALTOP|Waltop"
   Driver "wizardpen"
   Option "TopX" "0"
   Option "TopY" "0"
   Option "BottomX" "20000"
   Option "BottomY" "12500"
EndSection
Section "InputClass"
   Identifier "wizardpen ignore mouse dev"
   MatchIsTablet "on"
   MatchDevicePath "/dev/input/mouse*"
   MatchVendor "UC-LOGIC|KYE Systems|Ace Cad|WALTOP|Waltop"
   Driver ""
   Option "TopX" "0"
   Option "TopY" "0"
   Option "BottomX" "20000"
   Option "BottomY" "12500"
EndSection

Hurrá, megvolt a vadászat, és a rajztáblám is működik. Valaki főzze már meg a paprikást...

Tagek:
 
Utoljára módosította UPi 2012.XII.25 07:56-n; 0 hozzászólás
Bejegyzés módosítása | PermaLink
Szavazás letiltva.