Kaptam egy céges laptopot a Philipstől olyan 3 hónapja. 14"-os, "szélesvásznú" a kijelzője 1440x900 pixellel. WOW! Lelkesednél azonnal. Micsoda gyönyörű, finom rajzok lehetnek a képernyőn. Nos, képzeld, azóta kénytelen voltam venni hozzá egy külső képernyőt (19"-osat), mert nem tudtam megoldani, hogy olvasható méretűek legyenek a betűk rajta.

Ha azt válaszolnád erre reflexből, hogy "Állítsd át a DPI-t, vagy a betűméretet, lamer!", akkor erre csak azt tudom válaszolni, próbálkoztam már ilyesmivel és ajánlom figyelmedbe Long Zheng egyik cikkét az eredmény demonstrálására. Ja, a programok többségében tényleg megnöveltem a betűméretet, de például a Lotus Notes-ban a Philips cégarculatáért felelős designer eldöntötte helyettem, hogy milyen méretet szeretnék, a weblapok többségét pedig kézzel kell utánaállítanom Firefoxban (mert ott lehet).

Nos, a vicces dolog az, hogy Linux és Mac OS alatt nem lett volna gondom betűméretek átállításával. Csak Windows alatt terveznek olyan GUI-t, ami nem skálázható rendesen. Eddig azt hittem, azért, mert mindenkinek záp az agya, aki Windows alá fejleszt (ez a képzetem sajnos attól sem múlt el, hogy én is az alá fejlesztek mostanság). Azonban találtam egy nagyon klassz cikket arról, hogy miért is van ez így.

Maxim Shemanarev cikke részletesen elmagyarázza, miért is nehéz betűket írni a képernyőre, mi a különbség a Microsoft és a világ többi részének a hozzáállásában, és hogy miért csak 96 DPI-re lehet windowsos programokat tervezni. Én megvilágosodtam, és megnyugodtam, hogy megint nem tudtam volna megúszni a hardvervásárlást a Microsoft miatt. Ja, és ha még bővebben érdekel a téma, a cikk végén hasznos linkek találhatók.

Amitől viszont rettentő boldog lettem: A FreeType library ügyesebb felhasználásával ez a drága fickó megoldotta, hogy néhány hónapon belül a nyílt forrású közösségnek legyenek a legjobb minőségű betűi a képernyőn. Köszönöm.

Utoljára módosította VágvölgyiAttila 2007.VII.12 11:51-n
Bejegyzés módosítása | PermaLink
Szavazás letiltva.

Hozzászólások

0
Tagek: