TechBlog cikkei

[http://en.wikipedia.org/wiki/VoIP VoIP] chattel

SIP

Az interneten telefonálni is lehet, meg videókonferenciát szervezni.

Ehhez csak ki kell találni, hogy a kívánt feleket vajon milyen gépeken (IP címeken), hogyan lehet megtalálni éppen, no meg össze kell kötögetni őket. Ja meg le kell bontani az összekötögetést. Ezt hívják szakszóval signalingnak, és több protokoll is létezik rá. Érdekes, hogy ezek többségét a távközlési cégek szabványosító szervezete, az ITU hozta létre (Ezek H.xxx formájúak általában), mégis az egyik legnépszerűbb közülük a SIP, ami egy egyszerű RFC-ből született IETF szabvány.

A SIP tehát önmagában semmire nem jó, csak azt oldja meg, hogy ne kelljen tudnod, milyen IP címen, milyen porton lehet felhívni a kedvesedet. A beszédet már a két gép közvetlenül oldja meg, ha éppen nincs NAT és tűzfal köztük. Ha van, akkor jöhet a STUN. Vagy a B2BUA. Hogy milyen sávszélességen, milyen formátumban menjen a hang, legyen-e kép, azt is a SIP-en keresztül tárgyalják meg a SIP user agentek, amik mostanság egyre gyakrabban csak programok szép kis GUI-val, de lehet boltban kapni normál telefonnak kinéző pici számítógépet is, amin tudsz SIP-ogni.

SIMPLE

Ha már van egy olyan rendszer, mint a SIP, úgy gondolnád, hogy könnyű lenne kiegészíteni azzal, hogy tudja, ki van telefonközelben (presence). Meg talán lehetne chatelni is. Ez lett a SIMPLE, ami a chatelés lehetőségét adja a SIP képességeihez, amolyan Microsoft meg Cisco módra.

XMPP aka Jabber

A Jabbernél ez pont fordítva történt. Ott először volt az XMPP nevű protokoll, amivel chatelésen meg jelenléten kívül biztos kávét is lehet főzetni.

Jingle aka Google Talk

Az XMPP-t mostanság kiegészítették Jingle néven egy SIP-jellegű protokollal, amolyan Google módra. Az érdekes az, hogy most simán meg tudja tenni a Google, hogy megcsinálja a látszólag semmilyen szabványba nem illeszkedő megoldását VoIP-ra, és mindenki elkezdi használni. Ráadásul nekem is használhatóbbnak tűnik a másik megoldásnál. Most jön megint valami olyan, mint a böngészők háborúja volt?

Utoljára módosította VágvölgyiAttila 2007.VII.07 22:19-n
Bejegyzés módosítása | PermaLink
Szavazás letiltva.

Hozzászólások

0
Tagek: