2010.IX.08

Lakás

Már egy ideje nem írtam, de itt az ideje, hogy újra meséljek.

Átköltöztem a lakásomba. Szép, nagy és kényelmes. A konyhám kétszer akkor mint volt, a nappali nagyjából stimmel, a hálóm meg legalább másfélszer akkora. Még ágyam is van és sok helyem. Pluszba meg ott van a lakótársam szobája és fürdőszobája. Ráadásul kevés füstérzékelő van, úgyhogy hamarosan szerzek egy vízipipát is. Kár, hogy nincs áram.

Itt az a szokás, hogy nem a főbérlő fizeti a számlát, hanem a bérlő. Ez azért van, mert a be nem fizetett számla rákerül az ember kredit történetébe (szépen magyarosítok). Szóval az előző albérlő megszüntette a számláját, én meg elkezdtem a sajátom. Csakhogy mint nem amerikai állampolgár, nekem nem tudják megnézni a kreditemet, kauciót kell fizetnem, és alapvetően hosszabb az egész procedúra. Egy szó mint száz, pénteken hosszú hétvége előtt egy nappal lenyomták az áramot. Ez azért is érdekes, mert a hétvége alatt nincs ügyfélszolgálat, tehát hiába telefonált be a tulaj a kérésemre, nem kapcsolták vissza. Ha minden jól megy holnap már oké leszek.

Szóval a lakás jó helyen is van, közel bevásárló helyhez és bárokhoz, a környék egyik legjobb környékén, közel az egyetemhez. És viszonylag olcsó is. Ennyit a lakásról.

Tagek:
 
Utoljára módosította Ulmar 2010.IX.08 04:27-n; 0 hozzászólás
PermaLink

Tanterv

Azt hiszem, ez a bejegyzés hosszú lesz.

Az egész tantervem egy projekt körül forog, mind a négy félév. A tantárgyakat amiket tanulok azok a projektet segítik és vezetik, módszereket adnak mindenre, ami felmerülhet.

Az első félév nagyjából arról szól, hogy hogyan lehet felépíteni egy csapatot, megtudni, hogy mit is kell csinálni egy ügyfélnek, végiggondolni, hogy miket kell lefektetni, miben kell megegyezni, hogy működjön közben a csapat. Emellett még egy egy picit szó van követelmények formalizálásáról is, és írásbeli és szóbeli professzionális kommunikációról.

A második félév a program megtervezéséről, a különböző minták felismeréséről és az ehhez kapcsolódó segédanyagokról szól, illetve szintúgy egy kis kommunikációról.

A harmadik félév a program tényleges implementálása, a negyedik pedig úgynevezett reflektálás, amiben megvizsgáljuk mit csináltunk jól vagy rosszul, és hogy miért.

Az egész tananyag nagyban szól arról, hogy minden döntésünket meg tudjuk magyarázni és érvelni, hogy mit miért csinálunk és miért nem mást csinálunk, illetve hogy hogyan is tudjuk megmondani, hogy amit csinálunk az jó.

Mint láthatjátok a tananyagnál egyre kevesebb mindent írtam, ez azért van mert egyre kevesebb kötelező tantárgyam van, ahogy haladok előrefelé. A felvehető tantárgyak száma óriási, mindet valami híres ember tartja, és még nem igazán tudom, miket akarok majd felvenni.

A tantárgyaim többsége rendszeres olvasásból és beadandókból áll. Ugyanúgy kapok pontot okos ötletekre, mint az órákon való szereplésre (okos kérdések) vagy a beadandók minőségére, illetve a helyesírásra. Formalizálás esetén a precízión is lehet bukni. Nagyon sok feladat van, mind egyedi mind csoportos, nagyon sok olvasás és elemzés, és nem túl sok tényleges órám. Átlagosan egy téma megismerése abból áll, hogy elolvasom miről van szó, elemzek egy szöveget aszerint amit olvastam, írok belőle egy értelmezést, végigbeszéljük órám, majd felhasználjuk a projektben. Így megyek például pénteken a Bosch kutatóintézetébe úgynevezett Contextual interjút csinálni.

Egy téma átlagosan 2-4 órán kerül megtárgyalásra. Ez azt jelenti, tekintve, hogy heti kétszer van órám minden tárgyból, hogy egy téma egy-két hét alatt kerül kitárgyalásra. Ez átlagosan egy könyvet, sok egyéb szöveg elolvasását, egy-két elemzést és papírt illetve egy a projektben való felhasználását elemző papírt jelet. Három alaptantárgyam van, ebből a fenti kettőre igaz. A harmadik csak heti egy leadandó valami matematikára épülő dologból, de ott hetente kivégzünk egy témát (logika, halmazelmélet már megvolt, állapot automaták jönnek), amihez persze hozzátartozik a megfelelő írott anyagok olvasása is. Emellett van a kommunikáció, ahol szintén mindig papírokat kell írni és persze sokat olvasni. Nem csoda, hogy vettem egy Kindle-t ennyi olvasnivaló mellett.

Azt még nem sikerült megmagyaráznom, hogy mi is lesz belőlem ha nagy leszek. A szoftver mérnők legtöbb helyen még mindig majmot jelent, aki nagyon ügyesen tud billentyűt verni. Abban szerintem pont nem leszek jó, bár annyira rossz sem. A napi banán adagomtól függ.

A projektem lesz a következő téma, ha más nem jön közbe.

Tagek:
 
Utoljára módosította Ulmar 2010.IX.08 05:06-n; 1 hozzászólás
PermaLink
100%

Itt olvashatsz a kalandjaimról, amik vagy érdekesek lesznek, hátborzongatóak, misztikusak vagy csak idegesítőek. Nem minden naprakész, de egy picit igen.