2009.IX.26

Az UPC (megint) hülye

Szóval van itt egy szerverem, ami mindenféle e-maileket küldözget a nagyvilágnak. Pl. regisztrációhoz szükséges e-maileket, vagy a Csodalámpa alapítvány levelzése. Vagy a StartVox levelezése. Még sorolhatnám, csak minek.

Néha persze vannak levelek, amik visszapattannak. Egy rosszul kitöltött regisztrációs űrlap, vagy egy régi cím, ami menet közben megszűnt. Ezek száma napi 2-3 között szokott mozogni, és a rendszer kezeli őket. Nincs gond.

Úgyhogy érthető lehet a meglepetésem ma reggel, amikor arra lettem figyelmes, hogy száz feletti visszapattanó levél gyűlt össze az éjszaka folyamán. Megnézem, hogy miaf@sz van, hát az van, hogy a UPC kimenő mail servere (smarthost-nak is nevezik, de ez nyilván egy rossz elnevezés) minden egyes levelet kereken visszautasított a következő üzenettel:

:SMTP error from remote mail server after RCPT TO:<valaki@hotmail.com>:
:host smtp.chello.hu [213.46.255.2]: 550 5.1.1 <valaki@hotmail.com> recipient rejected 89.132.111.176 is in RBL

Hát gratulálok, szóval RBL. Magyarán, valahogy az IP címem (ez lenne a 89.132.111.176) felkerült egy listára, valahol. De melyikre? Lefuttatok egy gyors keresést: semmi.

Akkor jön az, amit a UPC-vel kapcsolatban legjobban utálok: fel kell hívni az ügyfélszolgálatot. Az ügyfélszolgálat szoftvere közli velem, hogy 3 percet kell várnom, majd azonnal kapcsol (emiatt nem panaszkodom, fő, hogy ügyelnek a részletekre).

Először persze át kell verekednem magam a képzetlen, de jólnevelt fajta ügyfélszolgán. Neki az ötlete az, hogy állítsam át a kimenő szervert smtp.chello.hu-ról smtp.upcmail.hu-ra. Elmagyarázhatnám neki, hogy mindkettőnek ugyanaz az IP címe (a bizonyos 213.46.255.2), vagyis az átállításnak semmi hatása nem lehet. Azonban magyarázni tovább tart, mint átállítani, így megteszem. Írok is egy próbaüzenetet: természetesen semmi hatás. Jó, akkor kapcsolja az informatikus kollégát.

Az informatikus kolléga tippjei a következők voltak:

  • A gépem vírussal fertőzött. (Megintcsak, ne említsük azt, hogy egy állítólagos informatikusnak illene tudni a különbséget a vírus és a trójai között, lehet hogy csak engem néz számítástechnikai analfabétának.) Ezen hamar túljutunk, linux van, vírus nincs.
  • Biztos én változtattam valamit. Persze, álmomban.
  • A gépem IP címe egy RBL listán van, úgyhogy várjak 72 órát. 72 óra alatt várhatóan még 900 pattanó üzenet lesz, nem jó ötlet.
  • Ezen a ponton kitaposom belőle, hogy az RBL lista, amelyik alapján nem kézbesítik a leveleimet, a apews.org névre hallgat. Meg is nézem: itt a teljes kibaszott netblock van listázva, vagyis az én gépemen kívül minden UPC ügyfél. Konkrétan, a 89.132.0.0/16 tartomány van feketelistázva, vagyis minden 89.132-vel kezdődő IP... Ha az UPC ez alapján szűri a KIMENŐ leveleket, akkor gyakorlatilag feketelistázta minden ügyfelét. Okos!
  • Jó, akkor használjam addig is a webes e-mailjüket. Ez már bőven az "idióta" kategóriába esik, hiszen most magyaráztam el neki, hogy automatizált üzenetekről van szó.
  • Következő ötlete: állítsam át a gépem MAC address-ét, és kérjek új IP címet a kábel modemtől. Zseniális, leszámítva azt az apróságot, hogy az új IP cím szintén a feketelistás netblockban van. Megnézek közben a vicc kedvéért pár szomszédos IP tartományt: mind feketelistás. Gratulálok.
  • Használjak egy másik smarthost-ot, és ne az övéket. Szóval, ha a UPC szolgáltatását ők elkúrják egy szép napon, akkor az a megoldás, hogy másik szolgáltatót használok helyettük. Ez végülis jó ötlet, úgyhogy hétfőn keresek is másikat, ezzel az ostoba bandával meg szerződést bontok.

Ahhoz persze, hogy ő kijavítsa a saját hibásan konfigurált smtp szerverüket, az fel sem merül. A webmailes ötletét elszajkózza még néhányszor. Azért fizetik, úgy látszik, hogy ostoba legyen.

Űristen.

Tagek:
 
Utoljára módosította UPi 2009.IX.26 11:33-n; 4 hozzászólás
Új hozzászólás | PermaLink
Szavazás letiltva.