2014.VII.21

Bubbancs

Tisztelettel jelentem a nagyérdemű közönségnek: kipróbáltam Budapest új csodáját, a (jelenleg tesztüzem alatt álló) bérbiciklit!

Egyszer Descant a Tesco-biciklire találta azt mondani, hogy annak az egyetlen pozitív tulajdonsága az, hogy létezik. Nos, csodák csodája: a bérbiciklinek is van egy ilyen pozitív tulajdonsága! Ezen kívül számos hátránnyal rendelkezik, úgyhogy egyelőre nem érzem a kísértést, hogy a saját járgányomat eladjam.

A legfőbb problémája a bérbiciklinek az, hogy nehéz, lassú és lusta. Ez nyilván számos okból van:

  • Látható cél volt, hogy a bicikli strapabíró legyen. Egy jó nagy (és nehéz) kosár és lezáró lakat mind része a történetnek.
  • A kerék tömör gumi. Ez jó azért, mert kisebb (nulla) eséllyel kap defektet, kevesebbet kell karbantartással foglalkozni, nem kell utánfújni, nem lehet viccből leereszteni, stb.
  • Egy kerékdinamó folyamatosan tölti a kerékpár fedélzeti elektronikáját, amiben van GPS, kártyaolvasó, számbillentyűk, lámpák, meg még ki tudja mi minden csoda.
  • Feltehetően a tervezésnél cél volt, hogy ne száguldozzanak a bérbiciklivel. Így a balesetekből származó káresemények ritkábbak lesznek. Szintén vélhetően rossz bublicitás lenne, ha kezdő bringások sorozatban válnának koccanások áldozatává a bérbicikli nyergében ülve. A sebváltó is ilyen elv szerint lett kialakítva: a három fokozatból kettő túl közel van, és a leggyorsabb is elég lomha.

További furcsaság, hogy az elülső kosár nem fordul a kormánnyal, mert a vázhoz van rögzítve. Így nem látod, hogy a kerék fordul, mert takarja a kosár. Ez számomra nagyon furcsa és zavaró volt, olyan érzés, mintha nem a kormány irányítaná a biciklit.

Főleg a jelen időjárási viszonyok mellett elég izzadós egy ilyen cuccal tekerni a városban.

A bicikli előnye, hogy kényelmes a nyereg és jó a csengő is.

Szóval jó, hogy van egy ilyen dolog, nyilván egy fontos hiánypótló a város közlekedési rendszerében. Remélem, hogy be fog válni és sokan veszik majd igénybe. A többi rossz dolog nagyjából rendszerszintű és nem kiküszöbölhető, ha nekem kellene bérbiciklit terveznem, jó eséllyel az is valami hasonló lenne. A nem túl előnyös és rendhagyó konstrukció valószínűleg a lopást is kevésbé teszi vonzóvá, csökkenti a karbantartási költséget, növeli a rendszer megbízhatóságát.

Szóval ez van. Próbáljátok ki ti is! Készüljetek fel viszont arra, hogy az érzés olyan lenne, mintha egy kisebb személygépjármű volánja mögül átülnétek egy IFÁba (a motor pedig maradna ugyanaz).

Update 2014-08-04: A tesztüzemet meghosszabbították 2 héttel!

Tagek:
 
Utoljára módosította UPi 2014.VIII.04 07:41-n; 4 hozzászólás
Új hozzászólás | PermaLink
Szavazás letiltva.