UPi Portugáliába megy

Vegyes elmenyek

Lassan vegefele kozelit portugal utam.

Az elejen megfogadtam, hogy ez a blog nem utinaplo lesz, es nem is utazasi kezikonyv, mivel mindkettobol keszult mar eleg. Ezert nem is olvashattok itt reszletesen arrol, hogy hol jartam, es mit is lattam ott. Akit erdekel, az majd megkerdezi tolem, es reszletes valaszt kaphat, kepi bizonyitekokkal.

Addig is, megosztanam veletek altalanos benyomasaimat Portugaliarol. Ezek a benyomasok vegtelenul szubjektivek, es kozelitoleg sem adnak pontos kepet az orszagrol. Ezek csak a bennem kialakult kep darabkai.

  • Portugaliaban meglepoen nagy a nyomor. Kulonosen egy olyan orszaghoz kepest, amit tortenelme folyaman mar ket kulonallo alkalommal betemettek penzzel, es tobbnyire elkerulte a pusztitobb haborukat. Ugye volt egy idoszak, amikor a tengeren tuli gyarmatok es kereskedelembol dolt ide a coin, meg az EU-csatlakozas utan a felzarkozasi tamogatasok. A nyomor, ami mindezek utan is igencsak altalanos, ratelepszik az orszag egeszere, es foleg turistakbol/kal taplalkozik.
  • Portugaliat ellepik az autopalyak. Mindenhol van. Ezer meg ezer kilometer. Tobbseguk fizetos, es majdnem mindet EU tamogatasbol keszitettek, valtozatos minosegben. Ami azt illeti, a tamogatas nagy resze, ugy tunik, aszfalt formaju lett. KEpzeljetek el azt, hogy helyenkent ketto-harom autopalya halad, azonos iranyban, egymastol 10km-en belul. Hogy minek, azt soha meg nem tudjuk.
  • Portugaliaban a vendeglatas igen gyenge. Ma pl a Porto kornyeki borvideken barangoltunk egesz nap, es nem talaltunk egy tisztesseges borhazat. Ez gaz. A sutemenyek gyatrak, a kave kivalo, es a wc-k tobbsege EU-konform. A pincerek kozott elenyeszoen keves tud kulfoldiul.
  • A portugalok legjobban portugalul tudnak. A baratsagosabbja tud angolul. Kicsit. Nem nagyon. Obrigado. De azert szeretnek teged, es igyekeznek ugy magyarazni, hogy te is megertsd. A tobbi rajtad mulik.
  • Portugaliaban a termeszet rendkivul burjanzo, a hegyek csodaszepek, a kertek gondosan apoltak es viragzoak, es rengeteg palota, var, templom, kolostor stb maradt fenn tortenelmi korokbol, amik nalunk nem. Ezeket mind-mind erdemes megnezni, es nagyon orulok, hogy nekem erre iden lehetosegem nyilt. Remelem, egyszer meg visszaterek ide, hogy bepotoljam azokat, amikre nem maradt most ido (ugye 9 napba veges sok dolog fer bele, raadasul nem vagyok teljesitmeny-turista).

Visszatertem utan varhato, hogy a blogot meg par keppel kiegeszitem, addig is, ciao!!!

Utoljára módosította UPi 2006.V.18 23:19-n
PermaLink
Szavazás letiltva.

Hozzászólások

2

ip-125.c-248.adsl.tvnetwork.hu [regisztrálatlan] 2006.V.18 23:34

Szerintem mi nagyon jó borházakat találtunk Porto-ban, amikor ott jártunk. Ott ittam életemben először (legálisan :-) ) bort (ami persze csak egy kortyot jelentett apám poharából).

Amúgy tudnak külföldiül. A spanyolt tökéletesen értik, még ha nem is beszélik :-)


UPi 2006.V.24 15:14

Azt írtam, hogy a Porto környékén lévő borvidének nem találtunk. Tudniillik, a Duoro folyó völgyében termelik a szőlőt, nem Porto városban. Ezen a vidéken pedig nincs borház. Azok mind Portoban vannak.

Ergo: Portoban van borház, a környékén meg még egy rendes étterem sincsen.

Ami a spanyolt illeti: nem szeretik. Meg a spanyolokat sem. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy jól beszélik, de erről nem tudtam meggyőződni...

Tagek:
 

ApocalypseKÖZÖS | FrissVáltozások | TémaKatalógus | Index | Térkép | Random Page
Belépés | Regisztrálok
Ez az oldal nem változtatható | Régebbi változatok | Hivatkozásai | Add a kedvenceimhez
Utoljára módosította UPi 2006.V.18 23:19-n