Ulmar Vers Blog Régi Bemutatkozó

Te

Olvass el mindenképp

Van néhány fontos dolog, amit tudnod kell a versek és dalszövegek elolvasása előtt.

  • Mindig egyszerre csak egyet olvass el, és ne menj tovább, amíg tényleg nem érted miről írt a költő. Ez nem azt jelenti, hogy tényleg arról írt, hanem azt, hogy Te azt hiszed, hogy arról írt.
  • Gondolkozz és érezz. Ne csak gondolj bele, hanem éld át. Ajánlom például E. A. Poe - The Raven versének Alan Parsons Project-es feldolgozását, ami a szövegből kiemel némi részletet, majd hangulatba nyomja át.
  • Régitől kezd. A versek sorrendje nem teljesen mindegy, érdemes tényleg a legrégibbel kezdeni.
  • Vedd figyelembe, hogy az itt szereplő versek némelyike trükkös. Például ha igazán szeretnéd olvasni a verseket, akkor a József Attila verset az eredetileg megírt módján kell olvasni, nem azt, ami itt van (eredetileg nincsen az utolsó versszak, és "hisz ember vagy, ne vesd meg." helyett "magaddal együtt vesd meg" volt, ha jól sejtem).
  • A hozzászólások legyenek konstruktívak kérlek. Nem azt kell odaírni, hogy tetszett vagy nem, vagy szép volt-e a hasonlat avagy nem. Az a lényeg, hogy belőled mit hozott ki. Mit jutott eszedbe, és mi hasonlit a Te gondolatodra. Ha nem indít el benned semmit a vers, akkor olvasd újra egy óra múlva. Ha akkor sem történik semmi, akkor én voltam a béna.
  • Picit elterjedt nézet lett, hogy a versek rólam szólnak esetleg. Ez egy helytelen nézet. Ezeket nem azért írom ki, ezek nem rólam szólnak. Mindenki nézze csak a verset mint vers, és vetítse ki inkább önmagára.

Nem mondom, hogy kellemes kis ovasgatást, mert aki komolyan veszi annak se kicsi nem lesz, se pedig kellemes. Van amikor egy embernek csak a gondolatai és vágyai maradnak, és van amikor a saját gondolatait és vágyait kell, hogy ráerőltesse a valóságra. Túl sokszor van fordítva.

A művészekről

Szerintem a legtöbb művész teljesen képtelen az életre, és mint olyanok képtelenek komolyan írni róla. Emlékszel még egy bizonyos Descartes idejéből származó íróra, aki képes volt megírni, hogy hogyan kell tökéletesen felnevelni egy gyermeket, miközben neki egyet sem sikerült? És nem azért, mert nem volt neki elég... Ha nem tudod kiről beszélek, nézz utána.

A legtöbb művész azért nem ilyen. Ők általában csak alkoholisták vagy drogosok. Mégis, meg kell hagyni egynémelyik igenis tudott írni, zenélni, táncolni, festeni, vagy bármi olyat csinálni, amire manapság ránézel és azt mondod, hogy biztos ezért vagy azért csinálta azt a művész. Is itt van a művészet lényege, a szubjektivításban. Szerintem nem az a lényeg, hogy ki írta és mit akart vele kifejezni, ez nem barkóba. Te mit érzel? Ha gondolod érdemes, akkor írd le.

Tagek: