Vacuum Magic/Mac Os X

Itt gyűjtöm az infót arról, hogy hogyan lesz ebből Mac OS X csomag:

http://www.osxgnu.org/info/osxpackages.html
Ez egy bizonyos PackageMaker.app-ról szól, amivel installereket lehet csinálni. Az elkészült cucc .pkg kiterjesztésű lesz.
::Ez egy kiegészítő, ami az Xcode nevű Apple-fejlesztőkörnyezet része. Elég intuitívan működik, kivéve, ha az ember bonyolultabb installereket is akar csinálni a "szokásos" OS X-es installereknél.
http://www.wgz.org/chromatic/perl/sdl/
SDL-Perl snapshot-ok találhatóak itt.


Van egy .dmg kiterjesztés (Apple Disk Image):

::Ennek nem kell olyan nagy feneket keríteni, két mozdulatból megvan. Komolyan...

Ezen kívül van egy .pkg kiterjesztés is:

::Ezek a "szokásos" Apple installerek, a PackageMakerrel 5 perc alatt össze lehet őket dobni. Ezen kívül vannak az .mpkg installerek is, de a Vacuum Magic szerencsére nem az a bonyolultságú szoftver, ami mpkg-t igényelne (az mpkg – azaz multiple package – installereknél általában több package van egybe téve, lehet választani, hogy melyik package-et akarod telepíteni és meilyiket nem stb).

Valamint van még egy .sit kiterjesztés is (Jahhúúú!!)

 • Ez valami tömörített cucc.
A .sit a Mac OS 9 (ún. Mac OS Classic) és korábbi Mac OS-ek szabványos telepítőformátuma volt, illetve egyben tömörítési kiterjesztés is. Tekintve, hogy az Mac OS X és a korábbi Mac OS-ek közötti különbség nagyjából akkora, mint a Windows 3.0 és a Windows NT 4.0 között, hát, sztem nem érdemes szórakozni vele...

Röviden összefoglalva az installer készítése (két lehetőség szerint):

 1. Drag & Drop installer készítése (ekkor igazából nincs is installer, a telepítés pusztán annyit jelent, hogy egy DMG-ből át kell másolni egy adott file-t a többi alkalmazás közé):
  1. Összepakolod a cuccot egyetlen könyvtárba (általában az alkalmazás OS X-en egyetlen file-t jelent, szóval azt az egy file-t – esetleg egy LICENSE és egy README file-val együtt – beteszed egy könyvtárba).
  2. A könyvtárat DMG-vé tömöríted (legegyszerűbben a Disk Utility nevű rendszereszközzel)
  3. szépítgeted.
 2. Valódi installer (PKG vagy MPKG) készítése:
  1. A szükséges anyagok összeszedése, lehetőleg egy könyvtárba.
  2. README, LICENSE stb. szövegek előkészítése.
  3. PackageMakerrel az egészet be kell nyomni egyetlen installerbe. Ez pár klikkelésből megvan (ha nincs a gépen PackageMaker, szerezni kell Xcode-ot).
  4. Az installer esetleges testre szabása (pl. külön háttérkép, stb), bár ez nem igazán szokás...

És úgy néz ki, hogy a "helyes megfejtés" itt volt:

::Ehhez még fehérlófiának szopnia kell, főleg, hogy a patch, amire hivatkozik, azóta lekerült a világhálóról. Majd egyszer megbuherálom. (Miért utálom én ennyire a darwinports-t?)

Vagy itt:

::Ez utóbbit kipróbálom. Az első linkkel az a bajom van, hogy egyrészt régi (saját bevallása szerint 10.4.5-ös Tigerre van, miközben jelenleg 10.5.5-ös Leopardnál tartunk), másrészt a szép megoldás az lenne, ha megfelelő OS X-es frameworkokkal is meg lehetne oldani az ügyet, és nem kell a darwinportos cuccokkal babrálni.
:::Kipróbáltam. Első ránézésre nem működik, egyébként azóta megláttam, hogy ez egy még régebbi (10.2-es) OS verzióhoz lett idomítva. Szóval lehet, hogy ez a baj...
Tagek: