Vinyó Az Apocalypseba

Miért is jó

Mert finom, nem túl hangos, és sok-sok tárhelyet biztosít!

Hogyan is állunk

Már van három ember, aki hajlandó lenne befektetni egy újba, ami még több-több tárhely.

Te is?

Igen, írj sms-t Ulmarnak, és akkor már többen leszünk. Azútán vinyó is lesz.

Mit is?

Tényleg UPi, mit is?


Akkor, amikor családom birtokába került első IBM PC (klón) számítógépének, abban már volt vinyó. A vinyó kapacitása 20MB volt, ami ma már memóriának is kevésnek számít. Emlékeim szerint Seagate gyártmány volt, és ÓRIÁSI. Azt hiszem, még mindig megvan valahol apám lomtárában (vagy nem). Képzeljetek el egy darab vasat, ami kb 3x akkora, mint a mostani eszközök, és a súlyra több, mint egy modernebb laptop.

Később lett két 40MB-os merevlemezem. Ekkor még a merevlemezek párosítása külön művészetnek számított: nem mindegyik volt hajlandó együttműködni bármelyikkel. Néha az egyik csak master szeretett lenni, másik csak slave, és ha megcserélted, akkor el sem indult a gép. Régi szép idők. Pár évvel később kaptam egy 850MB-os vinyót. Akkor biztos voltam benne, hogy az aztán soha nem fog betelni, amíg élek.

Tévedtem.

A jelen helyzet a következő: Az apocalypse jelenleg egy csinos, Hush Technologies által gyártott, Mini-ITX alaplapos kis csoda. (Egyszer, ha kéritek, leírom az apocalypse HardverTörténetét, igazán tanulságos. Ez Jöhet SAdam) Ennek fő előnye az, hogy csöndes (ugye, hush, angolul kb annyit jelent, hogy "csitt"), továbbá kevesebbet fogyaszt, mint a korábbi gépek.

(Ismét egy kitérő: amikor egy gép egész évben, megállás nélkül megy, az áram nem is kicsi tétel. Havi ~3000Ft simán összejön áramfogyasztásban, ezen felül az internet kapcsolat 12.000Ft, inkább ki se számolom, ez éves szinten mennyi. Ehhez képest a hush fogyasztása kb az eddigi fele.)

Visszatérve a vinyó helyzetre: Mivel az apocalypse ilyen apró gépezet, csak egy vinyó fér bele. A mostani kapacitása 70GB, ami nem kevés. Egy 160GB-os vinyó kb 17.000Ft-os befektetés lenne. Szerintem sok... Szerinted?


Szerintem

Szerintem néhány felé elosztva nem vészes. Én elég sokat használom, és ha azt mondod, hogy ezetúl is biztosítasz nekünk tárhelyet, meg finom szolgáltatásokat, akkor meg miért is ne? Szerintem ahogy hatan vagyunk repülhet a dolog, 3000 HUF/fő kifizethető.

Ulmar

Breaking News!!!

Az Apocalypse ezekben a percekben költözik az új vinyóra. Még egy órán át másolja a cuccot...

Pár órával később: Nos, az első kísérlet kudarcba fulladt. Legközelebb jövő 3-án fogok foglalkozni vele, és akkor bevesszük ezt a várat..

Update 2006-07-07

upi@apocalypse:~$ df
Filesystem      1K-blocks   Used Available Use% Mounted on
/dev/hda1       62475360 12708800 46592924 22% /
tmpfs          242240     0  242240  0% /dev/shm
/dev/hda5      145494264 56771536 81332028 42% /mnt/mp3

Na, van nagy öröm? :)

Van... -SurBa


ApocalypseRulezOrg

Tagek: