Web Log

Blogok az ApocalypseKözösön

Először is, nézd meg a Blog oldalt, ahol

 • meg tudod nézni a blogjainkat,
 • új blogot tudsz létrehozni,
 • stb.

Háttér

Az ApocalypseKözös blogjai kicsit másképp működnek, mint a Blogger, Freeblog, meg hasonló szolgáltatók cuccai. Nevezetesen, mi egyesítjük a wiki előnyeit a blog előnyeivel, vagyis:

 • A blogok nincsenek szétválasztva, szépen tudnak egymásra hivatkozni, ahogy két wiki oldal tud.
 • Lehet közös blogokat is csinálni, nem csak egyénieket.

Az oldalakat hasonlóan testre lehet szabni kinézet tekintetében, mint a többi blog szolgáltatásnál.

Hogyan működik ez, kérem szépen?

Nagyon egyszerű. Ahhoz, hogy egy blogot létrehozzál, nincs más dolgot, mint egy (új, vagy már létező) oldalba beleírd a következő mágikus sort:

<wikiblog>

Mentsd el az oldalt, és voilá! Máris kész az instant blog. Egyelőre szegény eléggé üres lesz, de díszelegni fog benne egy link, amivel máris nekiláthatsz új bejegyzést létrehozni.

Természetesen, mivel ez egy wiki, a linken kívül úgy is létrehozhatsz oldalt, ha elbandukolsz a BlogNeve/ÉÉÉÉ-HH-NN oldalra (ugye év, hó, nap), és kitöltöd. Mások szépen hozzászólásokat fűzhetnek a bejegyzéseidhez.

Testreszabás

A <wikiblog> mezőbe betehetünk pár egyéb dolgot, amivel a blogot testre szabhatjuk.

title="Valami" Blog címe Ezzel a blognak nevet adhatunk. A szokásos JóOldalNév helyett ez jelenik majd meg a blog címeként. Az idézőjelek fontosak!
owner=1001 Blog tulajdonosa Az owner utáni szám mindenképpen a te azonosítód legyen! Ha bármi más számot írsz ide, akkor fuccs, többet te sem szerkesztheted a saját blogodat. Ha nem tudod, mi a számod, akkor megnézheted a beállításoknál. Természetesen mások hozzászólásokat azért fűzhetnek a blogodhoz. Ezeket szintén csak te tudod majd szerkeszteni.
reversed=1 Fordított időrend Alapból a blog időrend szerint van listázva, vagyis a legrégibb bejegyzés van az elején. Ha fordítva akarod, akkor írd a weblog mezőbe, hogy "reversed=1".
posts=12 Laponkénti bejegyzés szám Ennyi blog bejegyzés jelenik majd meg oldalanként. Ha ennél több bejegyzésed van, akkor a blogod több oldalra fog "szétesni", amik között az olvasó vidáman lapozgathat fel-alá. Alapbeállítása 5.
style="/valami.css" Stíluslap Ha egyéni stíluslapot (CSS, vagyis CascadingStyleSheet) szeretnél (mint pl az UlmarVersBlogon), akkor azt így tudod beállítani. Stíluslapok készítéséről sokat lehet tanulni a neten, vagy netán megkérdezheted mondjuk UPit is.
comments=1 Hozzászólások Itt tudod beállítani, hogy a blogod bejegyzéseihez kik fűzhetnek hozzászólást. Ha ide 0-t írsz, akkor senki, ha 1-et akkor a regisztrált felhasználók, ha 2-t akkor pedig bárki. Alapbeállítása 1.
commentorder=1 Hozzászólások sorrendje Ha 0 (alapértelmezett érték), akkor a legrégibb hozzászólás lesz elől, ha 1, akkor pedig a legújabb.
votes=1 Értékelés Ezzel lehetővé teszed lelkes közönséged számára, hogy egy egytől ötig terjedő skálán pontozza a bejegyzéseidet. Ha 0, akkor nincs értelés, ha 1, akkor regisztrált felhasználók értékelhetnek, ha pedig 2, akkor bárki. Alapbeállítása 0.
anonvotes=0 Anonim értékelés Ha ez 0, akkor csak hozzászólással együtt lehet értékelni a blog bejegyzéseket. Ha 1 (alapértelmezett), akkor komment nélkül is, névtelenül lehet értékelni.
nodate=1 Dátumozás kikapcsolása Ezt akkor érdemes megtenni, ha a blogod nem igazi napló, hanem inkább egy cikk-sorozat.

Például, egy "tipikus" blog beállítás:

  <wikiblog posts=10 title="Kalandok a fürdőszobában" reversed=1 owner=1240>

Technikai blabla

Keményvonalas wikiseknek: Az egyes blog bejegyzések a BlogNeve oldal alatt fognak felsorakozni, minden bejegyzés egy-egy al-oldalra kerül. Például, ha a blog neve '''MaEztFőztem''', akkor például a 2007. január harmadiki bejegyzés a '''MaEztFőztem/2007-01-03''' oldalra kerül. A bejegyzésekhez fűzött hozzászólások ugyanide kerülnek, csak C betűvel végződve, egy-egy oldalba ömlesztve: a fenti oldal megjegyzései a '''MaEztFőztem/2007-01-03C''' oldalon találhatóak. Végezetül, a mágikus wikiblog mindent szépen összefűz: a hozzászólások odakerülnek az bejegyzések aljára, a bejegyzések pedig összegyűjtve a wikiblog főoldalára.

Ha ez most zavarbaejtő, akkor felejtsd el, amit írtam, és képzeld azt, hogy a blogger.com-on vagy. Minden kábé úgy fog működni, azt leszámítva, hogy ez egy kedves, plüsi wiki is egyben.

Speciális oldalak

Vannak bizonyos blog oldalak, amiknek különleges szerepe van:

 • BlogNeve/Index: A blog tartalomjegyzéke.
 • BlogNeve/1, 2, ...: A blog első, második, ... oldala.
 • BlogNeve/New: Új blog bejegyzés létrehozása.
 • BlogNeve/Settings: A blog beállításai.
 • BlogNeve/ÉÉÉÉ-HH: A blog archívum hónapok szerint.
Mivel ezek az oldalak "foglaltak", ilyen nevű blog bejegyzést nem lehet létrehozni. (Pontosabban lehet, de nem fog látszani, nem kerül bele a blogba, stb.)

Tallózás

Jelenleg a következő WebLogok találhatók az ApocalypseKÖZÖSön:

AishaKatyvaszGondolatok
AishaRajzBlog
Banya
Danger
DescantRajzBlog
Elme
Firkalamedve
GondolatÉbresztőBlog
Gwarkt'hoAszteroidamező
ÍrjKépaláírást
JajAFilmek
KépBlog
KilluspalKrónika
MaiEsteTanulsága
MegKellettTanulnomÚjraKódolni
MetaBlog
MikiRajzBlog
PMFitLine
SAdamBlog
S_G_Fozoklub
Siedem
SurBaProgrammingChallenge
TardosBlog
TechBlog
TurulMadaratMindenhova
UKaN
UlmarAgy
UlmarSpirál
UlmarVersBlog
Upi
UPiBlog
UpiPangBlog
UPiPortugáliábaMegy
UpiRajzBlog
Vacuum
Viragrandom
WebGL
WebLog
ZeneelméletBlog
Zöccség

SzerkesztésiSegédlet SegítségKezdőknek TémaKatalógus Blog

Tagek: