Wiki Pedia

A WikiPedia (magyar változata: http://hu.wikipedia.org, angol változata: http://en.wikipedia.org) egy fantaszikusan ambíciózus projekt. A célja az, hogy pusztán idealista önkéntesek részvételével létrehozzanak egy bárki számára szabadon hozzáférhető, teljes és kurrens enciklopédiát.

Az ApocalypseKÖZÖS hasonló módszerrel dolgozik, bár célja jóval szerényebb: csupán az ApocalypseRulezOrg közösségének kíván egy saját weblapot készíteni. Néha érdekes módon járnak itt más emberek is, és néha fura dolgokat csinálnak. Például mesét írnak, vagy spammelnek (bár utóbbira már kevesebb esélyük van, mint régebben).


Egy érdekesség:

Sokan és sokszor támadták azért a WikiPediat, mert az idealista önkéntesek által írt cikkek sajnos nem mindig feleltek meg a valóságnak, pláne a tudományos igényességnek (megfelelő mennyiségű hivatkozás az egyes állítások alátámasztására stb). Ennek kiküszöbölésére hozták létre páran a ScholarPediat (http://www.scholarpedia.org), ami (ahogy a létrehozók is fogalmaztak) nem versengeni akar a WikiPediaval, sokkal inkább kiegészíti azt. Az egyetlen különbség, hogy a cikkeket nem szerkesztheti bárki, hanem csak a szerkesztők által meghívott szerzők (többnyire nemzetközileg elismert tudósok). Például, a Chirikov standard mapről a cikket maga Chirikov írta. Egyelőre csak nagyon kevés téma érhető el, viszont azokról általában nagyon sok olyasmi fent van, amit máskülönben csak hosszas könyvtárazgatás után lehet megtalálni.


InfoTéma