Nap Speciális Szava

A Nap Speciális Szava

A NapSpeciálisSzava nem más, mint egy szó, amit a többi napon nem, vagy ritkán használsz.

Ami egyértelmű: Attól válik a nap speciális szavává, hogy ma viszont használod.
Mindig.
Amikor csak lehet.
Akkor is, ha fáj.
Grizli szerint ettől az egész olyan, mint egy rossz barnaöves vállalás. :)
Szóval, csatlakozz a NapSpeciálisSzava mozgalomhoz, különben még rosszabb véleményem lesz rólad, mint eddig!

És mivel hétvégéken a NapSpeciálisSzava szünetel, végre van valami, amiért várhatod a hétfőt!

És akkor jöjjenek a Szavak!

 • 2013-05-11 Mentális mozgássérült. Az erkélyemről szoktam figyelni, hogyan botcholják el a parkolást az autós kollégák. A mai napon egy mozgássérült kártyás autó adott elő egy, bénázásban különlegesen gazdag, beállást egy barátian nagy parkolóhelyre. A kiszállásnál kiderült, hogy az illető igen peckesen tud járni, viszont a lámpáját égve felejtette. A következtetés egyértelmű. Ő a MentálisMozgássérült!
 • 2013-04-29 Bornírt. A szó jelentése: szűk látókörű, korlátolt, bárgyú. Különösen jól kombinálódik különböző főnevekkel, pl bornírt hazaszeretet, bornírt nyugalom, bornírt hiszti. Használjátok emberes adag felsőbbrendűséggel, egy csipetnyi lekezeléssel és atyáskodással fűszerezve!
 • 2013-01-13 Viclipucli. Épp a "vektor" bejegyzést kerestem a Pallas Nagy Lexikonában (igen, az is egy történet, hogy mi vitt rá erre), amikor ezt találtam.
 • 2012-09-21 Tobzódik. Nem tudom, pontosan mit jelent, de azt nagyon. Szóval ma én tobzódok. Ezésen is az lesz ám tobzódás, meg út közben, meg álmomban is tobzódom majd egy kicsit.
 • 2011-06-22 Intellektuális hadirokkant. Akkor leszel ez, amikor munkád vagy tanulmányaid túlzott terhe alatt megrogysz. Ilyenkor game over. Irány a hadikórház (kocsma), ahol ellátnak (mocsokrészeg leszel), hogy utána másnap újra hadra fogható legyél (olyan másnapos, hogy zeng a fejed). Mondják, hogy a háborús évek triplán számítanak: hát mindenkinek volt már itt tripla éve...

  Alternatív jelentés: használható azokra, akiknek az agya oly mértékben elkopott (vagy gyárilag olyan), hogy cselekvő-, döntő-, és mondatalkotó képességei maradandó károsodást szenvedtek.
 • 2010-11-08 Renoválás vagy Restaurálás. Kitűnően használható az olyan fogalmak helyett, mint fürdés, hajmosás, borotválkozás (lányoknál szőrtelenítés), körömvágás, de értelemszerűen a felmosás, portörlés és hasonló kifejezések is ebbe a kategóriába tartoznak.
 • 2010-07-09 Giccspolitika. Istenem de rég nem volt speciális szó. Remélem, ez a csoda mindenkit kárpótol a várakozásért...
 • 2009-08-24 Politikai okkultizmus. Csodaszép fogalom, lényege: vegyünk egy adag ősmagyar-pogány és egy adag keresztény retorikát, fűszerezzük egy kis rasszizmussal, globalizáció-ellenességgel és nacionalizmussal. A belső ellentmondásokat hangerővel ellensúlyozzuk. Gyúrjuk össze, hagyjuk érni, tálaljuk nagy vehemenciával. Egészségére!
 • 2008-11-03 Koffeinvámpír. Igen, van ilyen, bár (egyelőre) 0 google találat van rá. Szerk.: Mostmár van (2009-08-24). Sőt, elég vicceseket rajzol: [Három végtagú béka]
 • 2008-09-24 Rombol. Megy, ész nélkül. Főleg akkor az igazi, ha olyan járműre mondod, ami tök ártalmatlan, pl gyalogos, görkoris vagy biciklis. "Vettem ma egy országúti bringát, na azzal 50-nel rombolok a rakparton." Az erre alkalmas eszköz pl a romboló, úgymint ipari acélcsapágyas romboló gördeszka. Most pedig elrombolok egy kóláért.
 • 2008-08-27 Tippány: Használd addig míg egy találat a google-ra
 • 2008-08-14 Döglékeny. Mint például a WinWord.
 • 2008-05-13 Böllér. Ezt a szót sem hallottam ezer éve...
 • 2008-04-29 Kecskekakika. Nem tudom, hogy miért. Te sem.
 • 2008-03-18 Bikkfanyelv. Bizony, a legtöbb fánk sajnos néma: nincs se hársfa-, se tölgyfanyelv. (Sőt: még bükkfanyelv sincs.) De aki bikkfanyelven tud, az nagy kertész lehet. Vagy legalábbis sok zöldséget mond.

::Jé, eddig nem is tudtam, hogy létezik ilyen szó... :-)SAdam

 • 2008-02-01 Surva. A surva szó jelentése: lyos és durva. (Igen, most találtuk ki.)
 • 2008-01-28 Csotrogány. A mai napon fejezd ki nemtetszésed ezzel a szóval. Eredeti jelentése talán leginkább az ócska szóéhoz hasonlítható. Bár legtöbbször szerkezetek ér ez a megjegyzés, nyugodtan hívd akár a kajamaradékot is így, ami annyira öreg, hogy a hűtőt kinyitva már rádkacsint. Garantáltan hülyének néznek majd.
Nos, Az első asszociációm az volt a leírás alapján, hogy miért parkol a hűtőben egy Trabant? Köszönöm az élményt, Miki! :) Grizli
 • 2008-01-23 Pompás. A minap figyeltem fel milyen ritkán is találkozom evvel a szóval, mellyel aztán igen jól ki lehet fejezni elégedettségünket. Már hangzása sem olyan közönséges, hogy , vagy a gyakori előfordulása, a remek. Szóval ma, hogy kicsit emelkedettebb módon fejezd ki magad, ha valami tetszik, elégedett vagy a dolgok alakulásával, kiálts fel bátran: Pompás!
 • 2008-01-08 Belepacsálni. Beletalálni, belelépni, beletrafálni. A mai napon ha valami összejön, kitalálsz, vagy csak úgy véletlenűl összejön valami, amire az agyad mélyén úgy gondoltál, akkor használd inkább ezt a kifejezést. Lásd még AishaRajzBlog/2007-12-19
 • 2007-10-22 Polietilén. Ez egy polimer (ismétlődő egységekből felépülő nagyméretű molekula) műanyag, amit az iparban előszeretettel használnak. Olyannyira, hogy világszerte évente 60 milló tonnát (nem vicc: 60.000.000.000 kilót) gyártanak. Ennyi polietilénnel simán le lehetne fedni egész Magyarország területét. (Sőt: lehet, hogy le is kellene.) És hogy miért ez a NapSpeciálisSzava? Hát ezért.
 • 2007-10-21 Hepaj. A mai napon mindennemű találkozást, rendezvényt, történést, eseményt tessék ezzel a megnevezéssel illetni. Eredeti jelentése nincs...
 • 2007-10-18 Intellektuális ozmózis. Nem lehetünk elég óvatosak: ha túl sokat vagyunk ostoba emberekkel körülvéve, előfordulhat, hogy intellektuális ozmózis miatt elhülyülünk. A legbölcsebb, amit tehetünk ilyen helyzetben, ha intellektuális ozmózisra hivatkozva kimentjük magunkat, és gyorosan eltávolodunk tőlük. (Úgysem értik meg.)
 • 2006-11-23 Mongúz. A UPi szülinapján kiderült, ez az ő csillagjegye. Hogy miért? Mert a Mongúz olyan édes... ÉS fogja a pápaszemes korpát és megb*ssza állva!
 • 2006-11-20 Megreccsen. VágvölgyiAttila termése: szerinte ha hibernálod a gépedet úgy, hogy a hibernálás beállításai rosszak, akkor a géped megreccsen. Lelki szemeimmel látom is a folyamatot. Eszembe jut a mondóka: addig tity-totty a litty-lotty a kútra, amíg el nem reccs...
 • 2006-11-09 A mai nap szava legyen a TRÉ! És hogy mért is a tré, azért, mert ez a mai nap rosszul indult, tehát ha valami hülyeséget hallasz, vagy valami rosz hírt, akkor mond azt hogy TRÉ
 • 2006-11-07 Gyász! Teljes mondatként használjuk, körítés és sallangok nélkül. Tisztán, higítatlanul. Természetesen nem haláleset okozta szomorúságot fejezünk ki bele, inkább egy életérzést: akkor használjuk, amikor a világ reménytelen tökéletlenségének újabb félreértelmezhetetlen bizonyítékával szembesülünk. Például:
  – Megint százan tüntetnek a Battyiány-örökmécsesnél.
  Gyász!
  Szintén remek reakció lehet arra, ha valaki egy GyászosanRosszMorbidViccAmitCsakOstobaEmberekÍrnakAKözösret mond nekünk. Sőt, használhatjuk megelőző csapásként is:
  – Te, tudod miért van négy lába az elefántnak?
  Gyász!
  A minap volt egy tipikusan GYÁSZ élményem... képzeld el, évek hosszú kihagyása óta végre újra eljutsz síelni. Elmész egy gyönyörű helyre nem is messze, szép hosszú pályákkal, gyönyörű letörésekkel... megérkezel, s látod, hogy január elején olyan a pálya, mintha április közepi koratavaszi nap lenne... na EZ GYÁSZ! Ami fokozza a dolgot: miután 3 napig hófoltokon haladtál vmi síelésfélét csak-azért-is, elutazásod napján szép kövér pihékben HAVAZIK...
 • 2006-11-06 Kénköves. Hogy miért? –, kérdezitek most kiváncsian. [IMAGE:Hát ezért.]
 • 2006-07-11 Arany. Ahogy a törpék népdalaiban is szerepel: Arany! Arany! Arany, arany arany! (Ezt a speciális szót Surbának dedikálom...)

upload:omgwtfbbq.png
 • 2006-06-14 OMGWTFBBQ!!!. Aki játszott már online játékot nemzetközi szerveren, vagy chatelt angol irc szobában, az tudja, hogy a külföldi ChatZombi hasonló állatfaj, mint a magyar: egyszerű, mármár vakkantáshoz hasonló szófordulatokkal él, és ritkán ír olyat, amit még nem láttunk. Velük való kommunikáció veszélyes: az OMG és WTF (esetleg LOL) kifejezések egy idő után könnyen IntellektuálisOzmózishoz vezethetnek. Ellenük vethetjük be a fenti kifejezést. Ha szerencsénk van, eléggé összezavarja őket ahhoz, hogy visszaváltsanak emberi nyelvre, de ha nem, reakciójuk akkor is szórakoztató lehet.
Frissítés: OMG = Oh My God (Tejóég). WTF = What the Fuck (Miafasz). BBQ = Barbeque (Macesz :).
 • 2006-05-30 Adekvát. Jelen esetben, ha kérdezel vmit,de nem azt a választ kapod, amit szeretnél, akkor a válasz nem adekvát. Eredeti értelmében egyenlő értékűt jelent.
 • 2006-04-23 Kiszaszerol. Addig szorgoskodik, tesz-vesz, akciózik, amíg el nem éri célját. A szó magában hordozza, hogy a megoldás nem túl okos, inkább a "többet erővel" elv szerint jön létre.
 • 2006-04-21 Szüttyög. Tompos Ákos szerint egy írásvédett CD-t linux alatt grip-nek sikerült beolvasnia, csak közben szüttyögött egy kicsit. A grafikusok szerint a másik cégüknél is van egy kolléga, aki szüttyög. Nem tudom, mi a szüttyög, de jó szó. Valószínűleg a szüttyögést nem árt nagyobb ívben elkerülni, mert lehet, hogy úgy maradunk.
 • 2006-03-09 Takarékos. Eredeti jelentése helyett használd a következő értelemben: rusnya ócsó utánzat, minimális megoldás, bóvli, gagyi, vacak. Például a "takarékos kézmosás", amikor bevizezed a kezed egy fél pillanatig, "takarékos mosópor" az, ami a koszon kívül a ruhát is oldja... és amikor már az JuJitsu edzés végén a lábad alig bírod emelni, akkor születik a "takarékos kőríves rúgás". Lásd még "light változat" avagy "T**** gazdaságos X".
 • 2006-01-20 Katyvasz Ez már egy ideje uralkodik az alaphangulatomon. A lényeg az, hogy minden de minden össze van kavarodva, de néha azt érzed, hogy mégsem és akkor rá kell jönnöd, hogy mégis...röviden: katyvasz! =) Aisha
 • 2006-01-08: Upi. Ejtsd: jupí. A mai napon legyen minden neked tetsző dolog kommentárja a "Upi" szó. Remélem boldog leszel ezen a napon! :D én
Mi ez a személyi kultusz, he? – UPi
Nem csak olajDescant
 • 2005-12-23: Turpisság. Nagyon vicces szó, főleg, ha erős eufemizmusként tömeggyilkosságra vagy a Microsoft tevékenykedésére használod.
 • 2005-12-22: Tulajdonképpen. Mit jelent az a szó, hogy tulajdonképpen? Tulajdonképpen semmit.
 • 2005-12-20: Morózus. Mogorva, barátságtalan, komor, mord, rosszkedélyű. Egyszóval gázos. Morózusmód orrba foglak nyomni, Ulmar, ha állandóan itt szivatsz a NapSpeciálisSzava oldalon. Egyébként is morózus idő van. Morr.
 • 2005-12-15 és 2005-12-16: Repül. Amikor valami sikerül, elindúl eredetileg kitűzött pályáján, akkor mondjuk ezt a szép szót. Például: "Nézd, ott repül a UPi!", vagy méginkább "Végre repül a PrinceOfPersia!", esetleg "Figyu, repül a gcc az apon!"
 • 2005-11-18: Szemenvágni. Bármilyen bántalmazás szinonímája, egy szleng kifejezés. Példa: "Jóskapista fogjad be a arcod mer szemen leszel vágva!"
 • 2005-11-09: Ordas. Eredeti jelentése: barnával tarkázott fekete mint bunda színe (olyasféle szó, mint a "cirmos"). Aztán később a melléknévi jelentése telítődött a farkas kegyetlenségével, így lett az ordas jelentése pusztító, kegyetlen, gonosz. A mai napon mindenki ordas, aki nekünk ellenszenves, legyen az jegyellenőr, tanár vagy esernyő.
 • 2005-11-04: Flöff. Pontosan nem tudom, mit jelent. Vélhetően hangutánzó szó, ez az a hang, amit valami vagy valaki kinyiffanásakor ad.
 • 2005-10-31: Rekvirál. "Háború idején a katonaság számora lefoglal" (pl állatot, terményt). Ma mi is nem elkérünk, elveszünk, lenyúlunk, kisajátítunk, hanem rekvirálunk! "Megyek, és rekvirálok valakitől egy cigit."
 • 2005-10-28: Elszontyolódatlak! Ha valaki beszól, vagy csak simán le akarod oltani, használd ezt a szót! Rokonértelmei: leverlek, legyőzlek, sárba alázlak, mint GrádMiki az UPit.
UPi ezúton üzeni GrádMikinek, hogy még van pár órája arra, hogy élet- és balesetbiztosítást kössön.
 • 2005-10-26: Módfelett Ha valami nagyon, különösen, elképesztően, vagy kurvára az ezen a napon legyen módfelett.
 • 2005-10-14: Kalamajka
 • 2005-10-13: Parádés. Nem csak a felvonulás lehet parádés. Ha gyorsan kiszolgálnak a boltban, megdícsérheted az eladót, hogy "ez parádés gyorsasággal ment". Használhatnánk irónikusan is, de ahhoz ez a szó túl..... parádés.
 • 2005-10-12: Kotnyeles
 • 2005-10-11: Szakajtó
 • 2005-10-10: Nábob. A szó eredeti jelentése: indiai helytartó, de ez azóta módosult, hogy gazdag, nagy hatalmú embert jelentsen. Kis mellékzöngéje is van: tisztázatlan eredetű gazdagságra ill. hatalomra utal finoman. Szóval: a mai napon a főnök / tanár / edző / stb. a nábob. Így is kell szólítani, valamint rá utalni a háta mögött.
 • 2005-10-07: Hebehurgya
 • 2005-10-06: Lakmározni – A barátaid és ismerőseid ehetnek, falhatnak, zabálhatnak, táplálkozhatnak ma; te ma lakmározol. Például, "Megéheztem, mikor megyünk lakmározni?" - buzdítod majd kollégáidat, ha eljön az ebédidő. Avagy amikor felhívják figyelmedet, hogy egy szúnyog készül rajtad landolni, egy legyintéssel elintézheted: "Á, hadd lakmározzék".

HumorTéma