Requiem For ADream

Illúzió

A film igazából nem a drogokról szól szerintem, hanem arról az illúzióról, amibe kergetik magukat. A film végéig nem képesek belátni, hogy milyen életbe kerültek, és mi van körülöttük. Még a legeslegutolsó pillanatban is, síró szemekkel mondják, hogy jóra fog fordulni minden, hogy találkoznak és egymásé lesznek, hogy rende jön széthullt családjuk, hogy az anyukkal lesznek. Nehéz belátni, hogy erre a hazugságok közt esélyük sincs. Inkább nem változnak meg. Az könnyebb.

Hazugságok

Látszat, látkép, minden mi szem szájnak ingere. Prioritások és sorrendek. Álom egy valóságért. A világuk, amiből nemcsak, hogy kilépni képtelenek, de ráadásul mindent megtesznek, hogy ne változzon. "Olyan lesz mint tavaly nyáron." Soha nem lesz az, ami már elmúlt. Ezt már mindenki tapasztalta. Úgy tűnik nincs kiút. Nemtörödőmség pedig megmarad, meg az ahogy mindenki becsapja önmagát. Úgy tűnik erre vágynak.

Ulmar


Spring...

...ami sosem jön el. Ahol a hiú remények szerint minden jobb lesz és talán újra kibontakozik majd egy olyan nyár, mint az előző volt. De az ember érzi, hogy ez lehetetlen. Mi lesz akkor tavasszal? Olvadás... a tél folyamán megfagyott lelkek eltűnése, halála. Szerintem nem hiába nem autumn hanem FALL volt az ősz... kettős értelem a hanyatlás kezdete. De lehet, hogy megint túlságosan előjött belőlem a humán tagozatos... =)

Aisha


A dolgok romlásának...

...nincs végső fokozata, talán ez mondható a film alaptételének. Jó, közepes, rossz, rosszabb, még rosszabb, még sokkal rosszabb... és nincs legrosszabb, mert az azt jelentené, hogy most már csak javulni tudnak a dolgok.

A filmet néző személy pedig tudja, hogy a dolgok nem fognak javulni. Hogy a szereplői a filmnek nem fognak megjavulni. Hogy nem szedik össze az életük maradványait. Hogy nem kapnak segítséget. Aki a film nézése közben abban reménykedik, hogy minden jóra fordul, az túl sok mesét nézett. Ez egy gonosz mese.

A film alkotói, annak ellenére, hogy már az elején világosan megmondják, hogy nem lesz happy end, időnként megcsillantanak egy-egy reménysugarat a nézőnek. Ennek dramaturgiai oka van: a hamis reménykedés utáni csalódás sokkal erősebb érzelmi hatást vált ki, mint a rezignáció.

Röviden: A film első félóráját érdemes megnézni (már ha kiváncsiak vagyunk arra, hogy milyen rossz lehet kemény drogosnak lenni.) Fél óra alatt a film az összes tézisét elmondja, és onnan már csak a néző alapos megkínzása van hátra: igazából új elemet nem látunk már. Olyan, mintha az első fél órában megmutatnának nekünk egy szakadékot, elmondanák, hogy ide fogunk most lezuhanni, és utána hosszan, élvezettel ecsetelnék nekünk másfél órában a zuhanás minden pillanatát.

UPi


Hasonló - Spun

Minap volt alkalmam megnézni a Spun c. filmet (magyarul A Por)...és hát hol is kezdjem. Nagyon durva, nem úgy mint a RequiemForADream, mert minden karakter egyaránt vétkes. Inkább az üt, hogy mennyire képes átadni azt a túlpörgetett látásmódot, ahogyan egy speed-függő látja a világot. Vagyis részemről jobban mondva láthatja. Egyszerűen minden kattog, minden kusza és teljesen elvész az ember időérzéke. Nem tudnám elmesélni, hogy mi a film cselekménye, de sztem nem is ez a lényeg. Kicsit nehezen emészthető... Nézzétek meg és Nektek is ütni fog! (Esetleg UpiPlex-en??) =)
Aisha

A Requiemben is minden karakter egyaránt vétkes szvsz. – UPi
Szerintem is. A tudatlanság vagy annak hiánya, hogy valaki kiálljon saját igazáért nem hiszem, hogy mentségnek számítana. – Ulmar
:Átfogalmazom... Nem jut eszedbe egy percre sem sajnálni a karaktereket. Egyiket sem! Így értettem az egyaránt vétkességet. – Aisha

UpiPlex

Tagek: