Viszlát, Iwiw!

Miért törlöm magamat az iwiw-ről?

Kényes vagyok a magánéletemre. Nem tartom jó dolognak, hogy személyes adataimat boldog-boldogtalan megtekintheti. Feltételezem, hogy az emberek többségének nem állna szándékában ezekkel az adatokkal visszaélni; mindazonáltal a kis számú rosszhiszemű személy és szervezet elegendően ártalmas tud lenni.

A személyes adataim értéket képviselnek. Ezekért az adatokért marketinggel meg hasonló káros dolgokkal foglalkozó cégek pénzt adnak. Ezt a pénzt nem én kapom, de ha én kapnám, feltehetően akkor sem tartanám elegendő kompenzációnak az adataimért.

Személyre szabott reklámok. Az iwiw adatkezelési szabályzata lehetővé teszi adataim kritikus tömegének hirdető cégek számára rendelkezésre bocsájtását. Ugyan ezen adatok között a nevem nem szerepel, de összes többi adatom igen (pl. telefonszám). Ezek összességükben bőven alkalmasak az azonosításomra, vagyis igazi marketing-csemege.

Carte blanche. Az adatkezelési szabályzat lehetővé teszi önmagának korlátok nélküli a módosítását. (Az iwiw fenntartja a jogot, hogy jelen adatkezelési szabályzatot a felhasználók előzetes értesítése mellett egyoldalúan módosítsa. Ön a szolgáltatásnak a módosítás hatálybalépését követő használatával elfogadja a módosított adatkezelési szabályzatot.) Sarkított példa egy apró módosításra: Az iwiw kezelő cége (bizonyos Virgo Systems Kft.) a Magyar gárdának a holnapi naptól valamennyi vélelmezhetően zsidó származású felhasználójának valamennyi adatát átadhatja, a változás 5 percen belül jut érvényre.

Mi félnivalód van?

Ha nincs takargatnivalód, akkor miért félsz a nyilvánosságtól? Vagy van valami takargatnivalód mégis? Vagy most nincs, de egyszer, húsz év múlva, kiderül, hogy valami, amiről akkor még mindenki azt hitte, hogy nem takargatnivaló, mégis az. Ez paranoia?

Akkor neveznek valamit paranoiának, ha nem indokolt. Ha nem akarnak elkapni. Ha nem fordul elő, hogy a személyes adataiddal állami intézmény, magáncég, vagy csak egy rosszindulatú személy visszaéljen. Azt hiszem, már érthető, hogy merre haladok ezzel.

Most nem érek rá többet írni, de a későbbiekben még kiegészítem ezt az oldalt. Van mivel.

Az Iwiw előnyei

Vannak? Van, aki csak ott tudna elérni?

De miért? A levelezéshez és az iwiw használathoz pontosan ugyanaz az infrastruktúra szükséges. Az e-mail címemet pedig csak az nem találja meg, aki nem szeretné. Továbbá nem érzem, hogy az iwiw a személyes kapcsolatomaim ápolását segítené.

Az ember (legalábbis a normális ember) megalkuvó. Ha az iwiw tényleg isten áldása lenne egy szenvedő Föld számára, és használata olyan üdvös dolog lenne, akkor lehet, hogy elviselném az iwiw fent felvázolt hátrányait. Azonban, kézzel fogható előny hiányában... ViszlátIwiw.

És a Game Over

Date: Mon, 27 Aug 2007 10:54:25 +0200
From: iwiw delete <delete@*******>
To: UPi <upi@********>
Subject: Re: Törlési kérelem.

Kedves Péter,
kérésére a regisztrációt töröltük.
üdvözlettel: gépház

UPi írta:
> Adatkezelési szabályzatuk "10. A személyes adatok törlése" pontjára
> hivatkozva kérem, hogy regisztrációmat a rendszerből törölni
> szíveskedjenek.
>
> E-mail címem, amivel regisztráltam: upi@*********
>
> Ungár Péter.

Hozzászólások

Ha van kapcsolódó gondolatod, azt ide írhatod nekem:

  • Nagyon ügyesek az iwiw-esek... Most (2007-08-27 20:40) minden régi ismerősödnek van egy "- - [-]" nevű ismerőse (vezetéknév keresztnév [becenév]), aki egy törölt felhasználó. Gondosan ügyelnek rá, hogy a userid-d ne hiányozzon egy táblából sem, aztán majd meglátjuk, marad-e utánad valami néhány nap múlva.
  • A fentiekkel egyetértek, bár engem konkrétan nem érdekel, mit csinálnak az adataimmal (azzal a rendkívül sokkal, amit megadtam - név, születési dátum, e-mail cím -> bár már jön a sok viagrás spam, pedig SEHOVA nem regisztráltam még ezzel az e-mail címemmel, szóval kizárásos alapon az iWiW lehet a ludas). Valahogy engem rossz érzéssel tölt el ez a "kipipálgatás", ami alatt azt értem, hogy jaj minden ismerőst fel kell venni, mert az fontos meg így megy úgy. Igaz ez vica versa is, ha engem vesznek fel. Nem tudom megmagyarázni miért, de bennem ez rossz érzést kelt. Nem is veszek fel már senkit, azt sem, akit ismerek. Én is fontolgatom ezt a törlést, csak sajnos sok olyan funkció is van benne, ami azért hiányozna (nem, nem az ismerőseim képeinek huszadszori végignézegetése meg a Sörivó Klub és hasonló elmés profilok kreálgatása).
  • Én megadtam a hitelkártyaszámomat, a lakcímemet, meg a biztonsági számot is rajta. Az baj?
  • Mellesleg rengeteg infót adunk ki magunkról itt is az Apocalypse-en ha valaki gonoszkodni akarna és odajön, hogy jósolni akarok neked UPi "Egy kreatív válalkozásba vágtad a fejszédet, de a barátaid nem támogatnak benne. Kérek a misztikus hatalmaim támogatására 100000000000000000000000000$" Az egész internet és nem csak a iwiwiwi személyes adatok kétmarokra szórása.
A különbség abban van, hogy mennyire szisztematikusan adatbányásztható egy weboldal. Az IWIW ebből a szempontból aranybánya, a közös meg mint a tehenes viccben az "iszapot szívja". – UPi
  • Szerintem egy kicsit paranoid és túlérzékeny vagy, de a te dolgod. Nem próbállak visszarángatni az iwiw mocsarába, mert én sem tartom fontos résznek az életünkben, de azért veszélyesnek sem. – GrádMiki

Mért nem regisztráltam az iWIW-re?

  • Olyan információt adsz ki, amit egyébként BAROMI nehéz kibányászni. Kiket ismersz. Ha van 1-2 ismerösöd akivel gyakran bulizol együtt, de az égadta világon nincs semmi kapcsolatod. No az az iWIW-en megjelenik. Gondolj csak bele. Tűzbe tennéd a kezed mind a OMFG LOLOLOL I R TEH KING 2003!!!!! ismerősödért? És amikor jön a Világcsendőrség és közli hogy az egyik arab terrorista volt és biztos ami ziher tűzbeteszi a kezed helyetted? Hátha te is arab vagy? Nincs félnivalód? Biztos vagy benne?
Én egy-két hónapja gondolkodom rajta, miért is jó az nekem, ha bejelöl ismerősnek az "XY portál". Vagy kapok egy körlevelet egy 20-adik körbeli ismerősömtől, akit azért igazoltam vissza, mert az utcán végülis megismerném. Azt hiszem, paranoid nem vagyok, amit az is bizonyít, hogy a gmail-t használom, de az tény, hogy hasznos adatok ezek rólunk bárkinek, aki a bizalmunkba akar férkőzni (-Helló Atikám! Mióta nem láttalak! -Bocs, ki is vagy? -Hát osztálytársad voltam a Mónival, meg a Jancsival együtt. -??? Ó, khmm... bocs... nem ismertelek meg elsőre... -Megvan még a kutyád, hogy is hívták, Tücsök? -...Khmm... Nem, elpusztult szegényke 5 éve.). Szóval lehet, hogy nemsokára én is csatlakozom UPi-hoz az iwiw-telenítésben. Ha hiányoznak majd, legfeljebb megnézem őket élőben, mert úgyis a szomszéd háztömbben vannak. – VágvölgyiAttila

Mért regisztráltam mégis

  • Mert szeretem a lányokat
  • A lányok szeretik az iWIW-et
  • Velem van a SPAM-Filter ereje
Hőhő hőhő lányok! Hőhő hőhő. Atomkirály! Hőhő. Milyen gombot kő nyomni? – Ulmar

2010.05.04.

Így visszatekintve sokkal nyugodtabb az élet wiw, na meg féjszbuk nélkül. Telefon nélkül pedig érzem, hogy velem van az ERŐ. Érdekes, még így is összejött egy sörözés tegnap este. Evvel igazoltnak érzem a múltban hozott antiszociális döntéseket.


FilozófiaTéma