Maliusz Home FrissVáltozások
EarthDawn SpellJammer
Preferences | Upload | Térkép

Spell Jammer/Anyagi Síkok

Eltöltöttem némi időt az AD&D Manual of the Planes, az ED alapkönyv és az ED Magic könyv felett elkárálva. Ezek alapján megszültem a SpellJammer kozmológiát, és hogy örüljetek, ezt most veletek is megosztom.

1. Amit minden Adeptus tud
2. Ahogy a kép ténylegesen összeáll
2.1. Az AD&D síkok
2.2. SpellJammer Kozmológia

1. Amit minden Adeptus tud

  1. Az Adeptusok mágiája az Asztrális Síkról gyűjti az energiáját, és azt az elsődleges anyagi síkon fókuszálja [ED alapkönyv, Talents].
  2. Az Asztrális sík párhuzamosan létezik az anyagi síkkal, bizonyos mágiákkal láthatóvá is tehető.
  3. Az adeptusok mágiája szennyezi az asztrális teret, vagy nem. A szennyezés lehetővé teszi a Horroroknak, hogy átjussanak a mi világunkba. (Ugye ezügyben megoszlanak a vélemények, lásd /Politika)
  4. Az Ősi Barsaive asztrális tere annyira szennyezett lett, hogy el kellett onnan menekülnünk. Vagy nem. (A Jövevények egy része a Megérkezést puszta legendának tartja.)

Ezek egy része a "hisszük is meg nem is" kategóriába esnek.

2. Ahogy a kép ténylegesen összeáll

2.1. Az AD&D síkok

Itt található egy összefoglaló az AD&D kozomlógiáról, ami kis változtatásokkal a SpellJammer univerzumra is igaz (lásd köv. fejezet). A síkok közül az Éteri és Asztrális fontos egyelőre, a többit csak említés szintjén írtam le.

Manual of the Planes a következő síkokat említi:

Elsődleges Anyagi Sík(ok)
Az elsődleges anyagi sík az, ahol mi kis aranyos névadók élünk. Több elsődleges anyagi sík is létezik, mindenki a sajátját nevezi elsődleges anyagi síknak, és a többit alternatív anyagi síknak (ugye a lokálpatriotizmus). Mindegyik elsődleges anyagi sík "végtelen", amennyiben még egyiket se járta be senki teljes egészében.
Éteri Sík
Mindegyik anyagi síkkal párhuzamosan létezik egy éteri sík, ami egy ködös terület színes, örvénylő protoanyaggal. Az éteri síkban semmi nem szilárd, és minden irányban szabad a mozgás. Az éteri síkban lebeg még több kisebb sík, amiket félsíkoknak hívnak.
Az Éteri Sík az átjáró az Anyagi Sík és a Belső Síkok között.
Belső Síkok
Az Éteri Síkon kereszül el lehet jutni a belső síkokra. Ezek a következők:
Elemi Síkok: Tűz, Víz, Föld és Levegő Elemi Síkja.
Energia Síkok: Pozitív (az élet forrása) és Negatív (élőholtak, entrópia) Energia Síkja.
Para-elemi Síkok: Füst, Jég, Iszap és Magma. Ezek ott születnek, ahol szomszédos Elemi Síkok összeérnek.
Kvázi-elemi Síkok: Ezek ott születnek, ahol az Elemi és Energia síkok összeérnek. A Pozitív Energiánál van a Villám, Gőz, Ásvány és Sugárzás; a Negatív Energiánál a Só, Vákuum, Hamu és Por.
Asztrális Sík
Ebből (szemben az Éteri Síkokkal, amikből annyi van, mint Anyagi Síkból) csak egy darab van, és átjárót nyújt az Alternatív Elsődleges Anyagi Síkok között; valamint az Anyagi Síkok és a Külső Síkok között. Az Asztrális Sík nagyrészt kihalt, üres terület. Az utazók kapujai és Ezüst Szálai a leggyakoribb látványosságok.
Külső Síkok
17 ismert külső sík van, ezek az istenek lakhelyei, az holtak lelkei is itt találnak végső nyughelyet.

2.2. SpellJammer Kozmológia

A kettőt összegyúrva a következőt találtam ki:

  • Az ED Asztrális Sík és az AD&D Éteri Sík egymás megfelelői. A kettő egy és ugyanaz. Az elnevezés különbözősége nem más, mint kultúrális különbség; egy Book Wizard és egy Mage két okból nem ért szót: az egyik az, hogy egész más módszerrel dolgoznak, a másik hogy más elnevezéseik vannak. (Amint megvolt ez a felismerés, a többi része a kozmológiának már könnyen a helyére került.)
  • A továbbiakban Asztrális Síknak fogom nevezni az ED asztrális síkot. Az AD&D-s Asztrális Síkot ezennel Tranzitív Síknak keresztelem.
  • Az AD&D-s elementális síkokon kívül lesz még egy: a Fa Elemi Síkja. Ez a sík közelebb van a Éteri Sík Határához, mint a többi elemi sík. Ezen kívül ez a sík nem határos a többivel, ezért nem képez sem Para-, sem Kvázi-elemi Síkokat. A Föld Elemi Síkjához hasonlóan a síkra tévedők nem tudnak mágia nélkül se lélegezni, se mozdulni, de szemben a Földdel, itt nem roppantja össze őket idővel a sík anyaga. Pass Through Wood varázslattal a sík járhatóvá tehető, nagyjából, mintha egy iszonyú sűrűségű erdőben lennénk, ahol fatörzs fatörzset ér, a közöket pedig sűrűn benövik ágak, gallyak, levelek és indák. A varázslat , hatóideje alatt, lehetővé teszi, hogy a törzsek között a használója elférjen és levegőt tudjon venni. A síkra érvényes az összes többi Elemi Sík időtorzítása, vagyis az idő kétszer olyan gyorsan telik, mint az Elsődleges Elemi Síkon. Emiatt, sajnos, a varázslatok hatóideje feleződik.
  • Az adeptusok mágiája apró szakadásokat okoznak az Asztrális síkban. Ezek a szakadások részben a szőtt szálak, részben az elhasznált energia. Ősi Barsaive területén elég sok szakadás volt már ahhoz, hogy a Horrorok átjussanak rajtuk. A szakadások fokozatosan begyógyulnak, ha a mágia szintje alábbhagy. Killuspalra párezer év múlva hasonló sors várhat, mint Ősi Barsaive-ra. (Igen, a maradiaknak igazuk van.)

Vétó ezer. Ez nem csak Kiluspal hanem Barsaive világának is problémája és hatalmas relytéje, és ez egy túl egyszerű válasz egy izgalmas kérdésre. Nem a Dekabristáimat védem csak szerintem ez szegényíti a világot. Rendben neveljük a fiatalságot környezettudatosságra Ne használjátok felelőtlenül a mágiát! de szerintem ezt azárt nem kéne így. Maradjunk annyiban, hogy az adeptus innen szerzi az energiáját és a rémek is innen jöttek. Azt mindenki gondol amit akar! -- Descant

So be it! Akkor maradjon annyi, hogy az Asztrális téren (ahova AD&D party rutinszerűen tud kiruccanni) látszik, ha egy területen sok adeptus él. Nem olyan mértékben, mint ami pl egy vadon és egy megművelt táj között van, de látszik. -- UPi

  • A Bennszülött varázslók a Belső Síkok energiáját használják többnyire a varázslataikhoz. Ezért nehezebb sokkal a varázslók élete, mint az Adeptusoké: messzebbre kell nyúlniuk az energiáért. A varázslói mágia nem szennyezi az Asztális Síkot.
  • A Bennszülött papok a Külső Síkokról kapják a varázslataikat, az ott élő istenek jóvoltából. Hasonlóan a varázslói mágiához, a papi mágia nem szennyezi az Asztrális Síkot.

SpellJammer