Maliusz Home FrissVáltozások
EarthDawn SpellJammer
Preferences | Upload | Térkép

Spell Jammer/Fajok

SpellJammer


Fajok

A Barsaive-i fajok mindegyike megtalálható Killuspal-on.

Törpék
A törpék szerepe csökkent talán a legdrámaibban Barsaive-i vezető szerepükhöz képest. Ennek több oka van: egyrészt a törpék természetüknél fogva idegenkedtek a repüléstől, és szívesebben választották a kaereket, ha tehették. A másik oka a törpék családcentrikussága: egy törpe csak akkor szállt hajóra, ha magával vihette a feleségét. És gyerekeit. És szüleit. És unokatestvéreit. És a testvérei gyerekeinek keresztapáit.
Ennek következtében csak eleve megcsonkult, esetleg számkivetett törpe családok jutottak el Killuspalba.
Elfek
Az elfek igyekeztek egész hajókat vásárolni a trolloktól, és kisebb elf települések majdnem egészben keltek útra. Azok közül az elfek közül, akik még Barsaive-en születtek, már csak egy maroknyi van életben, de ők, az elf Pátriárkák, nagy befolyással bírnak az összes elf felett.
Emberek
Az emberek, mint mindig, változékonyak és alkalmazkodóak. ...
Obsidimanek
A trollok, lévén az Obsidiman faj nagy tisztelői, igyekeztek minél több kőembert liferockostul-mindenestül elhozni Barsaive-ról. Az Obsidimanek viszont többnyire a földbe épített kaereket preferálták, leginkább kultúrális okokból. Ennek ellenére van pár család, akik Killuspalba vándoroltak, többségük az aszteroidák mélyén él. Szólnak legendák egy vagy több Obsidiman aszteroidáról, amit SpellJamming-képessé tettek Obsidiman Elementalisták.
Orkok
Az orkokat a hatalmas szabadság iránti vágy hajtotta, hogy minél többen jussanak fel az Anyahajókra. Számukra elhagyni Barsaive-ot jóval vonzóbb volt, mint bezárkózni a föld alá.
A Jövevény orkok, és a Bennszülött orkok viszonya elég bonyolult. A két faj bizonyíthatóan azonos, felszínes kinézetbeli különbségektől eltekintve: hasonló a nyelvük, képesek közös ork utódok létrehozására, stb. A lényeges különbség mentalistásukban van: a /Killuspali orkok föld alatt szeretnek tanyázni, és igen intenzíven gyűlölnek minden más népcsoportot (a másik törzsbe tartozó orkokat is beleértve). A Jövevény orkok, bár erős bizonyítási vágyukba nem kevés hatalomvágy is vegyült, könnyebben elviselik a többi fajt, és gyakorlottabban működnek együtt nem-ork névadókkal.
A Jövevény orkok a Bennszülött orkokat elmaradottnak, provinciálisnak és beszűkültnek tartják, ugyanakkor irígylik a függetlenségüket és haderejüket. Bár számos Jövevény telepedett le (többségük /Titánon) és vált helyi törzs tagjábá, és nem példa nélküli, hogy Bennszülött ork, otthagyva törzsét, SpellJamming hajón szolgáljon, a keveredés továbbra is ritka.
Trollok
A Pusztítás előtti években troll elementalisták és varázslók kifejlesztették az airship-ek új generációját. Ezek a hajók képesek voltak többszáz névadóval fedélzetükön a magasba emelkedni, és mágiával átjárót nyitni Barsaive kristályszféráján. A trollok az útra kelőktől többnyire pénzt vagy mágikus tárgyakat kértek útidíjul. A bevételt többnyire troll kaerekre fordították -- végülis a trollok hittek is meg nem is az űrutazás biztonságában és kivitelezhetőségében. Voltak hajók, amelyeken a párfős legénységen kívül nem is volt troll.
A trollok váltak az új "összekötő kapoccsá", lévén minden hajón megtalálhatóak voltak. Így a troll vált a törpe helyett az új közös nyelvvé. Továbbá a trollok megőrizték a helmkészítés titkát, ami azóta is a pár tucat troll mester kiváltsága. Így váltak a trollok az új társadalom legrangosabb szereplőivé.
T'skrangok
Az alapvető t'skrang folyami hajózási szerveződés teljes egészében átmenthető a mostmár spelljammer hajókra (lásd denizens of ED 1. kötet t'skrangok). Az általuk vásárolt helmekkel készített hajók messze a legkényelmesebbek, például a hajók alapfelszerelése a medence:). A sok kényelmi megfontolás viszont veszélyessé is teszi a hajókat. A rengeteg elemi anyag össze vissza, meg a félelmeikkel szembenéző t'skrang matrózok hada, kötéljátszótér és rengeteg szín, hát ilyen egy t'skrang hajó. Kereskedelem mellett szinte mindig foglalkoznak utasszálítással, igen borsos áron, persze még mindig olcsóban mintha varázslattal kéne utazni. T'skrang hajók notóriusak megállni olyan világokon ahol tó, tenger vagy folyó van.
Windlingek
A trollok hivatalosan nem engedtek egy windlinget sem az anyahajókra. Különböző okokra hivatkoztak, de leginkább arra, hogy rühellik őket egytől egyig. Mégis sikerült pár windlingnek elbújnia a hajókon a csomagok közt, részben magánakcióként, de néha egyéb névadó barátaik jóvoltából. A szerencsésebbek pedig sikeresen rejtőzködtek, amíg a hajók el nem hagyták Barsaive kristályszféráját. A még szerencsésebbek pedig túlélték a bosszús trollok haragját, miután jelenlétükre fény derült.
A Megérkezés óta a windlingek szépen elterjedtek Killuspal egészén. Többségük jobb szeret hajókon élni. Az aprócska windling hajók egy része hírhedett kalóz: könnyen az óvatlan hajók alá manővereznek észrevétlenül, pár bátor windling pedig átröppen pénzt, élelmet, vizet vagy bármi egyéb mozdíthatót zsákmányolni.

SpellJammer