Maliusz Home FrissVáltozások
EarthDawn SpellJammer
Preferences | Upload | Térkép

Spell Jammer/Titán

Amit minden Jövevény tud

Titán a feudális anarchia állapotában leledzett a Megkérkezés előtt: kisebb Ork, Humán, Elf és Törpe államok (többnyire királyságok vagy egyéb despotikus államformák) háborúztak kisebb megszakításokkal már évszázadok óta. Az államok egy része azóta elzárkózott a külvilág elől, politikai vagy vallási okokból, mások formailag szövetséget kötöttek egyik vagy másik SpellJamming fajjal, leginkább katonai előnyök reményében. A háborúk nagyrésze azóta is folyik, bár egy csomó névleges fegyverszünetet megkötöttek, a színfalak mögött nagyban folyik az ármánykodás, sőt: ezek egyrészét sikerült immáron az egész Szférára kiterjeszteni.

Mindenesetre a királyságok igyekeztek holdakat és egyéb szabad területeket kolonizálni, aztán szembe kellett nézniük azzal, hogy kolóniáik sokkal közelebb állnak lojalitásban a SpellJamming fajokhoz, mint anyaállamukhoz, vagyis plusz erőforrásokat köt le folyamatos elnyomásuk.

Mindazonáltal Titán nem lebecsülendő; a folyamatos konfliktusok minden oldalán magas haderő, kultúra és erős mágia áll.

Titánnak rossz híre van SpellJamming kőrökben. Ennek fő oka, hogy a Titánon leszálló hajók többsége nem tér vissza. Ez azért van, mert a legtöbb Titáni államban a SpellJamming hajóknak rossz hírük van, és általában feltételezik hogy a hajó kém, csempész, orgazda vagy mindhárom.

Ez többnyire igaz is.

Mindenesetre vannak helyek Titánon, ahol /Al-Quadimhoz hasonlóan szívesen látják a külvilágiakat. Csak nem tudni, hogy ezek a helyek hol vannak...

Földrajz

Titán felszínén számos apró sziget található, valamint három nagy kontinens: Allansia, Óvilág és Khul.

Allansia, a Veszélyek Földje, ahogy neve is mondja, igencsak veszedelmes vidék, és két dologról híres. Az egyik, hogy minden táján a Rossz erői gyülekeznek, úgyhogy a legtöbb kalandor (és térképész) elkerülné, ha a másik híressége nem az itt található mesés kicsek sokasága lenne.

Az Óvilág változatos tájakkal várja az arrajárót: Lendleland buja, füves mezőitől a mauristatiai Felhősapka-hegység megmászhatatlan csúcsaiig minden előfordul itt. Sok kis, nagyrészt fejletlen királyságból áll, a lakosság többnyire a földből él.

Khul, a Sötét Kontinens, nevét a fekete sziklákról kapta, amik oly sok helyen találhatók, és amiből a városok egy része is épült. A név másik eredete a Káosszal vívott hatalmas háború, amely a kontinens középső részén zajlott. Na, ide azóta sem sokan merészkedtek.

Titánon belül a tengeri forgalom meglepően gyér, így Allansia tudósai keveset tudnak az Óvilágról, és még kevesebbet Khulról.

Főbb erők

Titánon a Jó, és a Gonosz erői harcolnak a kezdetek óta. A harmadik fakció, a Semleges erők egy Logaan nevű istenség köré csoportosulnak, aki a Titánon élő embereket teremtette, és akit a Cselszövőnek is hívnak.

TöltsKi

Gazdaság

Titánnak, Spelljamming szempontból három fő jellemzője van:

  • Saját pénznem, ami olyan fajsúlyos, hogy Titán árai a többi bolygóhoz képest csillagászatiak,
  • Nagy gazdagság (persze igen gondosan lokalizálva pár nábob kezében),
  • Mérhetetlen veszélyek minden arrajáró számára.

Ez a három együttvéve azt jelenti, hogy a Titánnal való kereskedés egyszerre ínycsiklandóan csábító lehetőség, és eszementnagy kockázat. A legtöbb Spelljamming kapitány (és néhány fineszesebb /AlQuadimi) valahogy úgy van vele, hogy "...és ha már nagyon nagy hatalmam lesz, akkor kalandozok egyet Titánon, és gazdagon letelepszem mondjuk egy kellemes /Racinei szigeten".


Surbá, ki kéne találni, hogy /WondykeRynan melyik kontinensről származik... meg ilyenek.


SpellJammer/Bolygók