Rome TW

Rome - Total War

Avagy reszkess Cleó jönnek a latinok

Hmm... a Total War dinasztia újabb tagjával ismerkedtem meg a minap. Sokszor el fog a játékokokkal foglalkozó oldalakon hangzani a kérdés, vajon fontos -e az eredetiség? Végülis az ember fia még a Civ3-mal is eljátszogatott. Amit ugyanis be kell ismerni, azt be kell ismerni, a Rome TW egy csöppet sem eredeti. Még az eredeti Shogun is akkor jött ki amikor három percenként ontották a RealTimeStrategy (inenntől RTS)-ket, de legalább abban megjelent az annyira triviálisnak tűnő, de talán csak először alkalmazott csapat szintű RTS a csatákban és körökre osztott irányítás a térképen. A Shogun történelmileg is a helyén volt, nagyon szép grafikával rendelkezett. Az ember tényleg azt érezte ő most egy középkori japán klánt irányít, no meg aztán végignézni egy nindzsa animot... A sorozat második részére nem szeretnék sok szót fecsérelni, történelmi baklövés mert arra a korszakra nem volt jellemző a totális háború, és senki sem foglalta el egész európát egészen Napóleonig.

A Római rész azonban ezen a téren stimmel. Először egy római családdal vagy a 3 szövetséges családok közül eggyel, a szenátus mindenféle feladatokat tűz ki neked ugyan úgy mint a többieknek is. Amikor azonban túl erőssé válsz a szenátus megpróbálja elintézni a családod vezetőjét és ha te ezzel nem értesz egyet előbb-utóbb el kell foglalnod Rómát. Egyébként egészen eddig a pontig nagyon hatásos ez a fajta hármasas szövettség. A játék grafikájával semmi gond, sőt van egy olyan kameraállés a csatában amikor egyenként nézheted a katonáidat harcolni. Mint már említettem ez történelmileg is elég jól ott van, az ókor az elképesztően hatalmas birodalmak kora. Az egységek és épületek kapcsán is előjött pár dolog amit még az iskolában tanultam, végre a dipomáciának is begyújtottak, vagy legalábbis a Civ3-éhoz mérhető. Nagyon hangulatosak és hatásosak a csata előtti beszédek, és a menü előtt bejövő ókori idézetek, egyszerűen bele tudja az ember magát élni és már a végén ilyesmiket mond:

-Mocskos kis barbárok, hogy képzelitek, hogy majd megáltok a kis pitiáner lázadásotokkal a római birodalom légiói ellen! Mindazonáltal árulásotok méllyen bánt, személyesen engem is. Mielőtt idejöttünk volna nem volt itt semmi csak néhány düledező fakunyhó, meg a tűz körül részegedő idióták gyülekezete. Mi utakat építettünk, vízvezetékeket, szántóföldeket(,békét hoztunk a földre:) és létbiztonságot) hoztunk létre. Olyan nagy ár ezért, az elhurcolt bűnözők? Tőlünk tudtátok meg, hogy van olyan, hogy jog és velünk egyező jogokat akartok? Marsra esküszöm miután végeztünk veletek ti és családotkot is kereszten fog lógni a RÓMÁBA VEZETŐ ÚTON!

Ugyan így van az ember a rabszolga kereskedelemmel is, először még nem csinál rabszolgát az leigázottakból, később azonban rá kell jönnie, hogy attól megy a gazdaság, ha güriznek a rabszolgák:)

Na most akkor jöjjön a fekete leves: a csatákban még mindíg minden egységnél rádióadó van és a tábornok egy az egybe tudja őket irányítani, bár az olyan ökörségeket ami a Medievalban volt már kiszedték belőle, hogy 1 tábornok 500 fős sereg ellen megvédi a várat, meg az íjjászaid kivédekezik a lovasrohamot! Még ha az összes csatát gyorsítva játszod le akkor is a játék baromi hosszú, hát még ha csatázol(értsd én kb 4 óra leforgása alatt foglaltam el 3 tartományt a nagy játék megnyeréséhez 50 kell). Az új körökre osztott hadsereg mozásrendszer kisértetiesen hasonlít a Civ szériára, így ez néhol erősen ollószagú. Görögökkel, Egyiptomiakkal, Gallokkal... is játszhatsz de csak akkor ha már egyszer végignyomtad a Rómaikkal, itt szerintem a program okosabbnak hiszi magát nálam(sőt még nálad is kedves olvasó:), főleg ha még azt is hozzáteszem, hogy a tutorialt mindenképp végig kell játszani.

Összefogleva tehát ha nincs semmi dolgod egy héten át tedd fel a Rome Total War-t pillanatok alatt el fog repülni az idő, de szerintem nem egy kihagyhatatlan darab. Kivéve talán a harci kutyákat, mert ahogy a vicc is mondja:

-Harcikutya, f@&*om!


RealTimeStrategy

Tagek: