Szerkesztési Segédlet

Az ApocalypseKÖZÖS szerkesztése nem pont úgy működik, mint egy "rendes" weboldalé. Nem lehet a szokásos HTML formátumot használni, helyette van egy egyszerű és lényegre törő formátum, ami alapfokú formázást tesz lehetővé. Ahogy AkiraKurosawa filmjeiben is a TartalomLényeges és a FormaMásodlagos, ez az egyszerűség segít a lényegre (vagyis a tartalomra) koncentrálni.

Tartalomjegyzék

1. Oldalak nevei
2. Alapfokú formázás
3. Kapcsolatok
4. Hierarchia
5. Képek
6. Egyebek
7. Univerzális szerkesztő gomb

1. Oldalak nevei

Egy oldalnak a neve legyen JóOldalNév, vagyis több szó, nagybetűvel kezdve, egybeírva. Ez azért jó, mert így lesznek automatikus linkek az oldalak között, és szép, összefüggő egész lesz az ApocalypseKözös. Amint itt is látod, a linkek kék vagy piros, vastag betűs szavakként jelennek meg. A kék linkek már létező oldalra mutatnak. A piros nevű oldalakra van már link, de még nem léteznek, ezeket bárki létrehozhatja, ha a linkre kattint.

Lejjebb, a Kapcsolatok c. résznél még részletesebben írok erről.

2. Alapfokú formázás

Egy oldalt úgy tudsz megváltoztatni, hogy a lap alján található "Az oldal szerkesztése" feliratú linkre kattintasz. Ekkor bejön egy lap, amin ott található az oldal formázatlan szövege, amit megváltoztathatsz. Ha végeztél a szerkesztéssel, először az "Előnézet" gombbal nézd meg, hogy az lett-e az eredmény, mint amire számítottál. Ha stimmel, kattints a "Ment" feliratú gombra.

A változásod természetéről érdemes egy rövid leírást írni az "Összefoglaló" sorba a lap alján. Ha a változtatásod nem érinti lényegesen az oldal tartalmát (pl. csak egy HelyesÍrási hibát javítottál), akkor kapcsold be az "Ez csak egy apró változás" jelű gombot alul. Ha még nem tetted volna, mentés előtt érdemes a Beállításoknál beírni a nevedet, hogy tudjuk, kinek a műve a változtatás.

Ha új oldalt akarsz létrehozni, akkor csak kattints az egyik piros színű oldalnévre, és máris szerkesztheted. Ha olyan oldalt akarsz létrehozni, amire még link sincs, akkor a legjobb, ha előtte egy kapcsolódó oldalon csinálsz rá egy linket, így az oldalad rögtön elérhető lesz mindenki számára.

Az oldal szövegét folyamatosan lehet gépelni. Ha új bekezdést akarsz kezdeni, akkor hagyj egy üres sort. A szöveg kinézetét befolyásoló főbb formázási módszereket alant találhatod:


Ha egy szöveget dőlt betűkkel akarsz szedni, akkor két szimpla idézőjel közé kell tenni. Például, ha azt írod:
   Szerintem ez a film ''nagyon király'' volt.
Az így fog kinézni: Szerintem ez a film nagyon király volt.

Ha egy szöveget vastagított betűkkel akarsz szedni, akkor három szimpla idézőjel közé kell tenni. Például:
   A legnagyobb medvének járó kitüntetést a '''grizli medve''' nyerte.
Abból ez lesz: A legnagyobb medvének járó kitüntetést a grizli medve nyerte.

Ha egy szöveget vastagon és dőlt betűvel akarsz kiemelni, ahhoz öt szimpla idézőjel közé kell tenni.
Fejléceket úgy kell csinálni, hogy a sort elkezded egy vagy több = jellel, utána szóköz. A sor végére szóköz, majd ugyanennyi = jel. Amennyi = jelet használsz, annyiadik rendű fejléc születik, pl. === hatásása harmadrendű fejléc jön létre. Példa:
   === Ez egy próba fejléc ===

Ez egy próba fejléc


Egyszerű listákat úgy lehet létrehozni, hogy a sort egy vagy több * jellel kezded. Példa:
   * Ez egy egyszerű lista
   ** Második szintje a listának
   *** Harmadik szintje a listának.
   ** Még egy szöveg a második szinten.
 • Ez egy egyszerű lista
  • Második szintje a listának
   • Harmadik szintje a listának.
  • Még egy szöveg a második szinten.

Számozott listákat hasonló módon tudsz csinálni, csak # jelet kell használni * helyett.
   # Ez egy egyszerű lista
   ## Második szintje a listának
   ### Harmadik szintje a listának.
   ## Még egy szöveg a második szinten.
 1. Ez egy egyszerű lista
  1. Második szintje a listának
   1. Harmadik szintje a listának.
  2. Még egy szöveg a második szinten.

Ilyen vízszintes vonalakat úgy tudsz beszúrni, ha egy üres sorba négy (vagy több) - (minusz) jelet teszel:

----


3. Kapcsolatok

Egy ilyen weboldalban a belső kapcsolatok az oldalak között nagyon fontosak. Akkor is, ha még nincs olyan nevű oldal, amire kapcsolatot szeretnél létrehozni, érdemes a fontosabb fogalmakra kapcsolatokat tenni. Az ilyen kapcsolat pirossal fog megjelenni, ami nem baj: valaki hozzáértő személy majd létrehozza az oldalt egyszer.

Az oldalak nevei (többnyire) NagyKezdőBetűsEgybeírtSzavak, ezek a szavak számítanak JóOldalNévnek. Ha egy ilyen szót írsz egy oldal szövegébe abból automatikusan egy kapcsolat lesz az adott nevű oldalra. Külső linket szintén egyszerű létrehozni: csak beírod a teljes link címet, http:// kezdettel. Például: http://www.muro.hu/link/kozplink.html#barataim vagy http://apocalypse.rulez.org

További lehetőség belső link létrehozására, ha egy szót két szögletes zárójel közé teszel. Például az a szó, hogy Asztal nem JóOldalNév, ezért ebben az esetben ezt a megoldást kell használni: [[Asztal]]. Ez a használatban úgy néz ki, mintha rendes oldalnév lenne: Asztal

Még egy szabály: Ha egy szóba két idézőjelet teszel, akkor az a linket levágja; Pl ha a szövegben egy oldal neve ragozottan szerepel, de a rag nem része az oldal nevének, akkor így lehet megoldani. Például:

   Mindenkinek el kellene olvasnia a SzerkesztésiSegédlet""et.
Mindenkinek el kellene olvasnia a SzerkesztésiSegédletet.

Frissítés 2005-05-01: Mostantól a JóOldalNevek szavai a felső címsorban külön íródnak.

Ha pedig azt szeretnéd, hogy frissen készült oldaladra minél többször rátaláljunk, akkor az oldal aljára írd oda, hogy mely témákhoz/oldalakhoz illik. De erről bővebben a TémaKatalógusnál olvashatsz.

Összefoglaló a linkelésről:

Mit Hogyan Példa Eredmény
Belső linkek
Egyszerű egy olyan oldalra, aminek a neve JóOldalNév. Csak az oldal nevét kell magában kiírni. SzerkesztésiSegédlet SzerkesztésiSegédlet
Link egy JóOldalNévre, utána raggal, vagy egyéb utótaggal Az oldal neve után két idézőjelet ("") kell tenni. SzerkesztésiSegédlet""et SzerkesztésiSegédletet
Link egy oldalra, aminek a neve nem JóOldalNév Az oldal neve, két szögletes zárójel ([[...]]) között [[Asztal]] Asztal
Link egy oldalra úgy, hogy valami más szöveg jelenik meg Két szögletes zárójelben előbb az oldal neve, utána egy függőleges vonás (|), végül pedig a kívánt szöveg.
(Így lehet hasonulásos ragozást csinálni.)
[[Asztal|szék mögötti tárgy]] szék mögötti tárgy
Oldalon belüli linkek
Oldalon belüli anchor hivatkozási pont. Egy szögletes zárójelben egy # jel, és utána a kívánt név. Figyelem: a HTML szabvány szerint egy ilyen név csak ékezet nélküli betűkből állhat! [#Kapcsolatok] nem látszik
Ugrás hivatkozási pontra oldalon belül. Két szögletes zárójelben egy # jel, a kívánt név, egy függőleges vonás, és a hivatkozás szövege. [[#Kapcsolatok|A fejezet eleje]] A fejezet eleje
Link egy JóOldalNév hivatkozási pontjára. Az oldal neve, kettőskereszt, és hivatkozási pont. SzerkesztésiSegédlet#Kapcsolatok SzerkesztésiSegédlet#Kapcsolatok
Link bármilyen hivatkozási pontjára, más szöveggel. Két szögletes zárójelbe az oldal neve, kettőskereszt, a hivatkozási pont, egy függőleges vonás, és a szöveg. [[SzerkesztésiSegédlet#Kapcsolatok|A fejezet eleje]] A fejezet eleje
Külső linkek
Egyszerű külső link. Az linket kell kiírni, a megfelelő http előtaggal. http://www.usemod.com/cgi-bin/wiki.pl http://www.usemod.com/cgi-bin/wiki.pl
Számozott külső link. Az linket kell kiírni, a megfelelő http előtaggal, egy szögletes zárójelben. [http://www.usemod.com/cgi-bin/wiki.pl] 1
Egyszerű külső link úgy, hogy más szöveg jelenjen meg. Az linket egy szögletes zárójelbe kell tenni. Utána kell egy szóköz, majd a kívánt szöveg. [http://www.usemod.com/cgi-bin/wiki.pl A UseModWiki honlapja] A UseModWiki honlapja

4. Hierarchia

Az ApocalypseKözös oldalai szépen egy fa jellegű struktúrába vannak sorolva. A struktúrát a Térkép oldalon lehet megnézni; ezen kívül minden oldalon fel van tüntetve, hogy milyen út vezet a fában az adott oldalhoz. A fa "gyökere" a TémaKatalógus nevű oldal.

Egy oldal elhelyezkedése a fában a következőktől függ:

 • Ha az adott oldal szövegében található olyan, hogy <parent SzülőOldalNeve>, akkor az oldal a szülő oldal alá kerül.
 • Ha az oldal egy másik al-oldala (pl. RealTimeStrategy/StarCraft), akkor az al-oldal a fő-oldal (RealTimeStrategy) alá kerül.
 • Ha egy oldal egy linkkel végződik, akkor az az oldal lesz a szülő oldal. A link után nem lehet további szöveg (még pont sem!). Ha egy oldal több linkre végződik, akkor a legutolsó link "nyer".

5. Képek

Ha egy képet szeretnél beszúrni, akkor egyszerűen csak be kell tenned egy kapcsolatot a képre. Ekkor nem a kapcsolat neve fog megjelenni, hanem automatikusan a kép kerül az oldalra. Például ha azt írom:
   http://apocalypse.rulez.org/kozos.png
Annak eredménye: [IMAGE:http://apocalypse.rulez.org/kozos.png]

Ha saját képet akarsz feltenni, és nem egy külső képet linkelni, akkor a felső menüben található Feltöltés funkciót kell használnod. A file-od ekkor bekerül az ApocalypseKÖZÖS "upload" könyvtárába, és hivatkozhatsz rá az upload: kulcsszóval. Például én feltöltöttem egy kozos_big.png nevű képet. Ahhoz, hogy ezt beszúrjam egy oldalba, a következőt kell írnom:

   upload:kozos_big.png
Ebből ez lesz: upload:kozos_big.png
Hogy lehet egy kép méreteit megszabni?SAdam

6. Egyebek

 • Gondolatjelet (–) úgy tudsz beilleszteni, ha két kötőjelet (--) írsz egymás után.
 • Számozott fejezeteket (mint pl. ezen az oldalon) úgy tudsz létrehozni, hogy egy kettőskeresztet teszel a fejezetcímek elé, pl
  === # Harmadik fejezet ===
  A fejezetcímek csak kettő vagy több egyenlőségjelnél fognak működni. Tartalomjegyzéket a <toc> paranccsal szúrhatsz be az oldalba.
 • Kereszthivatkozásokat a <back> paranccsal szúrhatsz be egy oldalba. Ha egy másik oldal kereszthivatkozásait akarod, akkor a <back MásikOldalNeve> formulát használhatod.
 • Jobbra, balra és középre igazítást úgy tudsz elérni, ha egy sort a RIGHT, LEFT vagy CENTER szavak valamelyikével kezded.
 • Ha egy sort a \ (backslash, fordított perjel) jellel zársz, akkor a következő sor olyan lesz, mintha egybe lenne illesztve vele. Ez például a listáknál hasznos lehet, ahol fontos, hogy mi kerül egy sorba és mi nem.

7. Univerzális szerkesztő gomb

Az ApocalypseWiki támogatja az Universal Edit Button szabványt. Ha FireFox böngészőt használsz, a fenti linkről letöltheted az ehhez szükséges Firefox kiegészítőt.


AdminisztrációTéma
Tagek: