Maliusz Home FrissVáltozások
EarthDawn SpellJammer
Preferences | Upload | Térkép

Spell Jammer/Helm Típusok

Gyenge Troll Helm
Ez volt az első Troll helm típus, amit a névadó fajok számára a Troll elementalisták /Sycoraxon kifejlesztettek. Ez a helm nagyobb hajók (kb 70 tonna feletti) meghajtására nem alkalmas, és a kisebbeknél is csak lassabb haladást tesz lehetővé (persze ez a hajtó mágiájának erősségétől is függ).
A Gyenge Troll Helm, hátrányai ellenére, továbbra is roppant népszerűségnek örvend, két okból: ritkább karbantartásra szorul, mint erősebb társa, és jóval olcsóbb is. Egy új Gyenge Troll Helm ára kb. 100.000 ezüst, de használt Helmek is gyakorian bukkannak fel némiképp elérhetőbb áron.
A Helm karbantartását csak Troll elementalista végezheti el. Karbantartásra átlagos használat mellett (értsd: ha az űrben élsz) nagyjából 2 évente van szükség, ez általában 10.000 ezüstbe kerül. Hírek szerint egyes Trollok hajlandóak komoly árengedményt adni személyes szívességekért cserébe, de ezek néha macerásabbak, mint felköhögni a pénzt. Az ilyesfajta "olajcsere" többnyire a mágikus szálak megerősítéséből, újraszövéséből állnak, és pár napot vesznek igénybe.
Házilagos karbantartási kísérletek általában a karbantartó súlyos sérülésével és/vagy a Helm megsemmisülésével érnek véget. Vannak egyes Gnóm mágusok, akik -- állításuk szerint -- képesek Helmek élettartamának meghosszabbítására, de kevés kapitány van, aki elég bátor (vagy vakmerő) az értékes Helmjét egy kontárra bízni.
Erős Troll Helm
A Gyenge Troll Helm továbbfejlesztett változata, amely képes 200 tonnás hajót is meghajtani, és jóval nagyobb hatékonysággal dolgozik. Hátránya, hogy jóval drágább (250.000 ezüst igen baráti árnak számít), gyakrabban szorul karbantartásra, és kicsi hajók (kb 15 tonna alatt) meghajtására nem alkalmas (kb mintha egy 10 pegazust fognál egy rozoga kétkerekű szekér elé).
Anyahajó Helm
Ezek a legendás helmek hajtják a Jövevények Anyahajóit. Az Anyahajó Helmek mind a Trollok birtokában vannak, és egész repülő városokat meg tudnak hajtani. Természetesen ezek nem eladók, "megszerezni" pedig nem sokan mernék őket.
Dekabrista Helm
Atrarán gyártott Helm típus. Igen megbízható, nem túl nagy erejű Helm, amely a /Dekabristák leleményességét hirdeti. A hirdetés nem túl hatékony: ezek a Helmek nem eladók, csak a Dekabrista hadsereg (és néhány kedvezményezett Atrarai szállítóhajó) használja őket.
Hogy a Helmek és titkaik ne kerülhessenek idegenek kezébe, az eszközöket igen erős mágikus védelemmel látták el: könnyen felrobbannak behatóbb asztrális vizsgálódás hatására, vagy ha hosszabb ideig nem térnek vissza Atrara felszínére.
Vérhelm
A Vérhelm a gonoszabb-féle helmek közé tartozik, amennyiben a beléje helyezett személy életerejét szívja ki, és alakítja meghajtó erővé. Az Elf Armada hírszerzése szerint Neogi találmány, de lehet, hogy ez csak a Dekabristák elleni lejárató kampány része, ugyanis történelme első szakaszában Atrarán is gyakran használtak ilyet, a Dekabrista Helm feltalálása előtt.
A Vérhelm a többi helmhez képest egyszerű és olcsó eszköz, amely minimális karbantartást igényel. Ereje nagyjából a Kisebb Troll Helmével mérhető össze. A hátránya, hogy a beléje helyezett személy óránként D6-ot sebződik, viszont wound-ot nem okoz. Ezen kívül minden napi használat után a használónak van eltöltött óránként 1% esélye arra, hogy belehal a terhelésbe. A Neogik ezen kívül találtak még egy felhasználási módot: a meghajtó személy életének feláldozásával (magyarán: lemészárolják) rövid időre a helm teljesítménye duplájára növelhető...
Kazán
A Kazán se nem Dekabrista, se nem Troll gyártmány. A helm típus pontos eredete ismeretlen, de számos példány létezik belőle, és egyik sem az első tulajdonosáé. A leghihetőbb elméletek szerint, egy korábbi, letűnt SpellJamming kultúra után maradtak Killuspalban. A Kazánok igen ritkák, úgyhogy beszerzésükhöz a pénzen kívül némi szerencse is szükséges. Annyi bizonyos, hogy nem Elementalista, és nem is Könyv mágia működteti, viszont keringenek legendák nagyobb hatalmú /AlQuadimi varázslómesterekről, akik képesek voltak Kazánokat készíteni. Ezek a legendák valószínűleg nem igazak.
A kazán működése egyszerű: kizárólag mágikus tárgyak energiájával üzemel. Egy egyszerű gyógyital pl 1-2 óráig tudja meghajtani, de egy nagy erejű mágikus kard akár hetekig is. A kazán jóval költségesebb lenne, mint bármely másik helm, viszont nem szorul karbantartásra. Az ereje nagyjából a Gyenge Troll Helmével azonos, de ha "túltöltik", akkor rövidebb időkre meglepő vágtára is képes.
Orbusz
A Beholder hajókat ezek a fura szerzetek hajtják. Ők maguk is a Beholder faj példányai, de genetikai manipuláció vagy mágia hatására átalakultak: szemeik vakok és nem képesek önálló mozgásra. Együttes mágikus erejük a Beholder legénység irányítása alatt képes a Beholder hajót Spelljamming sebességig vinni.
Keveset lehet tudni az Orbuszokról, mivel igen tanulmányozásuk némi nehézséggel jár. Az eredetük, születésük módja is homályos, de egy dolog biztos: a sokféle Beholder alfaj közül ez az egyetlen, ami minden hajón megtalálható. A történelemkönyvek szólnak egy rövid összecsapásról egy Troll Anyahajó és egy Beholder kaptárhajó között, aminek során a Trollok zsákmányoltak egy élő Orbuszt. Állítólag a Nagy Troll Helm kifejlesztésében része volt az Orbusz tanulmányozásának, vagy igen.

SpellJammer