Meg kellett Tanulnom Újra Kódolni

2012.V.16

Hogyan került oda a hirdetés?

Tekintve, hogy én a display marketingben dolgozom, most főleg arról lesz szó. Hogy valamelyest megmutassam mennyire fragmentált ez a piac, itt van egy slide a legtöbb szereplőről: http://www.lumapartners.com/lumascapes/display-ad-tech-lumascape/.

Nade hogyan is működik ez.

Amikor egy felhasználó (pl Mongúz) meglátogat egy honlapot (pápaszemes.hu) akkor bizony a Mongúz elé tárul nemcsak a honlap tartalma, hanem egy hirdetés távcsöves vadászpuskákról is, szépen oldal szélén.

Amikor a honlapra érkezik a felhasználó, a honlap (vagy mobil alkalmazás pl) elküld egy üzenetet egy aukciósháznak, miszerint a Mongúz meglátogatta a honlapot, és itt van egy 320x200-as hirdetésnek hely. Amelyik hirdető a legtöbbet kínálja annak eztet én el akarom adni.

Az aukciósházak továbbküldik úgynevezett DSP-knek (demand-side platform) az üzenetet. Ők képviselik ugyanis a hirdetőket. Ők tudják, hogy a hirdetők kiket akarnak megcélozni, és náluk vannak az adatok és algoritmusok, hogy megmondják mennyit érdemes fizetni a Mongúzért azon a honlapon.

Namost közel sincs az összes adat egy kézben. A hirdetőknek vannak saját, nem publikus adataik, vannak cégek akik arra specializálódnak, hogy megmondják a Mongúz nemét, keresetét, és szokásait, cégek akik adatokat tudnak a honlapról, másik cégek akik tudják, hogy a Mongúz tiltólistán van a repülőgép társaságoknál, úgyhogy olyan hirdetéseket ne is mutassanak, stb. Ezekkel egy jó DSP össze-vissza van integrálva, merthogy sok adat az jó adat.

Megvan, hogy a Mongúznak a legjobb eséllyel puskát lehet eladni, ezt a honlap is támogatná, irány az aukció. Aki nyer az nyer, aki nem az majd licitál újra. Csakhogy írjak számokat is a mesébe, az én cégem (amelyik mellesleg DSP főleg, meg picit néhány más dolog) az kb 500000 beérkező kérésnek válaszol. Másodpercenként. Jah, és a teljes aukció, hálózati kommunikációval együtt, kb 120-150ms alatt dől el. Szóval sok-sok dolog történik itt, kevés idő alatt.

Akkor most a vadászpuska hirdetés nyert.

Mi is kerül a honlapra?

Alapvetően a hirdetés. Meg kicsi pixelek, amiket nem vesz észre a felhasználó. Meg süti a böngészőbe. Szóval igazából abban a pillanatban, hogy az a hirdetés kikerül egy honlapra, a lap elkezd lövöldözni. Elküld néhány byte-ot nekünk, mert akkor tudjuk, hogy megjelent. Elküld néhány byte-ot jobbra, mert ők adták a felhasználóról az adatot (akiről máris több adat van), meg balra, ahol egy másik szolgáltató most már tudja, hogy mi milyen felhasználó azonosítóval láttuk el a Mongúzt. Aztán meg ha valaki erre ráklikkel, akkor aztán már azt is tudjuk, hogy ráklikkelt. Sőt, azt is hogy korábban milyen hirdetéseket látott, hátha az is befolyásolta a Mongúzt hogy erre klikkelt.

Szóval adatgyűjtés történik ezerrel. Ebből azért keveset lehet látni. Akit ezek jobban érdekelnek picit, nézzek hirdetések kódjait és használjon dolgokat (http://www.ghostery.com/)

Tagek:
 
Utoljára módosította Ulmar 2012.V.17 07:13-n; 0 hozzászólás
PermaLink

2012.V.08

Kicsit a marketingről, első rész

Szóval aki nem találta volna még ki, én a marketing iparban dolgozom. Konkrétabban digitális hirdetésekkel foglalkozom, és azon belül is az úgynevezett display marketing-el.

Alapvetően digitális hirdetésekből három fajta létezik:

  • Search advertisement: amikor is a felhasználó egy kereséssel pontosan megmondja, hogy mit is akar csinálni egy adott helyen. Például ha az Amazon-on beírod, hogy asztali lámpát akarsz nézegetni, jó eséllyel te egy asztali lámpát akarsz venni.
  • Social advertisement: amikor is a felhasználó megmondja hogy kicsoda, mik érdeklik, kik a barátai, őket mik érdeklik, és alapvetően lehet tudni, hogy mit csinálsz és mi érdekel. Például ha a Facebook-on tagja vagy vagy "like"-oltad az összes környékbeli gyúró helyet, ne csodálkozz ha protein port akar neked eladni egy hirdetés.
  • Display advertisement: amikor egy felhasználó meglátogat egy oldalt. Pl felmész a cnn.com-ra, és oldal megjelenik neked valami hirdetés.

Azt hiszem most már mindenki látja, hogy Google és Facebook miből él meg és miért. Bizony, a felhasználóik vannak olyan kedvesek, hogy mindent elmondanak magukról. Semmi gond amúgy, a display esetében is mindent tudunk a felhasználókról (csak azt nem, hogy pontosan kik, de az senkit sem érdekel).

Namost a hirdetések céljai is többfélék lehetnek.

  • Targeting: amikor azt akarja a hirdető, hogy valamit csináljon a felhasználó. Például klikkeljen egy hirdetésre (impression), vagy vásároljon valamit amire a hirdetés mutat.
  • Branding: amikor az a lényeg, hogy sok releváns felhasználó lásson egy hirdetést. Mert ha 10-szer látod a BMW-t, akkor biztos meg akarod venni majd jobban. De ha nem is, akkor is tudod, hogy mi a BMW és hogy mi az új termékük.
  • Retargeting: ez messze a legokosabb. Ha pl meglátogatsz egy konyhabútor boltot, akkor más oldalakon is észreveheted, hogy annak a boltnak a hirdetéseit fogod látni. Mertha ott voltál, akkor akartál is valamit ott csinálni. Akkor most más oldalakon is kapod a motivációt, hogy visszamenj.

Ennyit mára az áttekintésből.

Tagek:
 
Utoljára módosította Ulmar 2012.V.13 19:47-n; 0 hozzászólás
PermaLink

2012.V.07

Nem mindenki ITs aki számítógépekkel foglalkozik

Akkor kicsit más téma. Gondoltam leírom a véleményemet arról, hogy mit is jelent a technológia manapság, és mennyiben látom másként a Magyarországon tapasztalt klasszikus informatikai struktúrát.

Szóval általában ha számítógépekkel foglalkozó emberekről van szó, akkor viszonylag kevés pozícióról beszélnek általában az emberek. Vannak programozók akik ülnek a gép előtt és kódolnak, vannak rendszergazdák vagy ITsek, akik a nyomtatót javítják, meg vannak a menedzserek. És ha valaki ezt mondja, akkor már felvilágosult embernek minősül. Mindenesetre egy valami közös ezekben az emberekben, konkrétan mindannyian cégek egyéb funkcióit támogatják. A nyomtató kell a titkárnőknek, a program az eladóknak. Még ha honlapot is tervez valaki, hát az is megrendelésre csinálja legfeljebb.

Ilyenkor kerülök bajba. Már háromszor próbáltam elmagyarázni, hogy ez egy technológiai cégnél nem így működik, és én igazából ebbe nem nagyon tudom magamat sorolni, de mindháromszor elbuktam.

Szóval a számítógépekkel és technológiákkal foglalkozó emberek nagyrésze egyik dobozba sem fér bele. Merthogy például a legtöbb velem dolgozó ember tud programozgatni, de közel sem mondanám, hogy bármilyen szinten is jó kódot írnának. Mégis nagyon jól értenek mondjuk az adatbányászathoz, és képesek irányítani 1 petabyte adatot minden nap. Vagy eszméletlen jó géptanulásos modelleket programoznak le, ami miatt nagyon pontosan meg tudjuk mondani, hogy kinek érdemes milyen hirdetéseket megmutatni. De vannak akik nagyon jó UI teszteket tudnak csinálni, és vannak akik hatékonyan tudnak nagy mennyiségű adatokat vizualizálni a felhasználóinknak. Namost egyik sem tud nyomtatót javítani, és azt se mondanám hogy olyan jól programoznának. Menedzsernek meg végképp nem mondanám őket.

Naszóval ez egy probléma. A másik, hogy nem igazán írok programok más cégeknek, vagy segítek a cégemen belül más funkciókat. Amúgy igen, csak nem nagyon. Nekünk alapvetően a termékünk maga a szoftver. De nem eladjuk, hogy installálják CDn, hanem mint platform lehet hasznosítani. Konkrétan cégek előfizetnek ránk, felállítanak a szoftverünk segítségével egy teljes marketing kampányt, és figyelgetik, módosítgatják, és kapják róla a jelentéseket. Persze van egy halom sales-ünk, sok-sok tanácsadó, de alapvetően a szoftver használatát veszik meg. Meg az eszméletlen mennyiségű adatot, amit szolgáltatunk elemzésekre.

Na itt jön még egy sor mérnök, akiket nehéz elmagyarázni, mert legtöbben csak legfeljebb a telefonos szupportról hallottak. Nekünk három adagnyi emberünk van akik foglalkoznak problémákkal, attól függően hogy kinek milyen problémái vannak. Vannak akik elemzéssel foglalkoznak, és arról bizonyosodnak meg, hogy az adatok helyesek. Vannak, akik technológia problémákat oldanak meg, azaz ha valami nem úgy működik ahogy kellene, akkor ők nagyrészt meg tudják oldani (ehhez elég jó problémamegoldó képességek kellenek, nagyon-nagyon kevés probléma jut el a szoftver mérnökökhöz). És van egy harmadik réteg, akik pedig az üzleti problémákat oldják meg. Egy részük a klienseinkkel foglalkozik, a másik pedig a partnereinkkel.

Van még ezenkívül egy csoport akik a termék leírásokat csinálják és szedik össze mindazt ami kell a projekthez (ők állnak a klasszikus menedzserekhez a legközelebb, de nem dirigálnak hanem összedolgoznak másokkal hogy sikeres legyen egy projekt), van egy IT részlegünk (igen, outsource-oltuk), és van egy hatalmas operációs csapatunk. Hamár van kb 2000 szerverünk 5 különböző szerverparkban szerte a világon, akkor azért nem árt.

Ezek azok, akik valamilyen módon technológia pozíciókban vannak. Nincs olyan üzleti operációs emberünk (biz ops), aki ne tudna PIG-szerű (SQL megfelelője) lekérdezéseket indítani egy Hadoop cluster-en. Nincs olyan termék menedzserünk, aki ne értené mi a különbség egy string-et vagy egy long-ot hozzáadni az adatbányászatunkhoz. Ezek a technológiával foglalkozó emberek a cégben.

Szóval amikor valaki megkérdezi, hogy én ugye valami programozó informatikus vagyok, akkor igyekszem azt mondani, hogy nem, én szoftver mérnők vagyok és egy terméket/platformot gyártok. Ezt meg persze senki nem érti.

Jah, és én mit is csinálok... én egy olyan szoftver mérnök csapatba tartozom, akik a szoftver termékünk skálázható infrastruktúráját fejlesztik, hogy kellően gyors legyen és robusztus. Magyarul, hogy nagyon sokan tudják használni, nagyon sok hirdetési tranzakciót tudjunk lefolytatni, és ezeket mind nagyon gyorsan csináljuk. A következő cikk asszem a marketing iparról kell hogy szóljon.

Tagek:
 
Utoljára módosította Ulmar 2012.V.08 09:29-n; 0 hozzászólás
PermaLink

2012.V.02

Az adatok életciklusa

Következő érdekesség.

Teszem azt változtatok valamit a kódón. Namost a kód úgy működik, hogy nagyrészt az adatok betöltődnek egy szerveren (nevezzük PSnek), aztán kinyomjuk nehány másik szerverre (nevezzük Distro-nak), majd szépen él sok-sok szerveren ahol a döntéseket csináljuk (legyen AS). Szóval változtatok valamit a kódon, és szeretném ha az a változás úgy megtörténne mindenhol. Mondjuk betöltésnél véletlenül rossz adatot töltök valahova (teljesen fikció, ez persze ma biztos nem történt meg), és azt most valaki a kódban kijavította.

Szóval az ember berakja gyártásba a kódot, és örül neki hogy kijavította a hibát. Vagy mégsem. Merthogy ezek a szerverek a gyors felállásra vannak beállva, tehát ha nem változott meg az adat valahol, akkor az AS leállásnál csak lementi az egész memóriáját ahogy van, majd újraindulásnál betölti. A rossz adattal. Tekintve, hogy neki még senki sem mondta, hogy az adat hibás.

Tehát vissza kell nyúlni a PSre, és megmondani az adatnak, hogy akkor most frissüljön. PS-en frissül, Distro megkapja, AS-ek átveszik, minden rendben. Pontosabban lenne, ha nem eszméletlen mennyiségű adatról lenne szó. Tehát amikor minden adathalmazhoz hozzányúl az ember, akkor a szerverek túlterheltek lesznek, a hálózat belassul, mi meg pénzt vesztünk. Szóval egyszer csak részhalmazt lehet frissíteni. Egy kis elírás, regresszión átesett valahogy (ilyen jó képzelt hibát csináltam... lett is belőle sok-sok megbeszélés hogy hogy esett ez át QAn), és a következő pillanatban 4-ember dolgozik másfél órát, hogy helyreálljon minden. Áhhh, az elírások szépségei.

Legalább megtanultam gyártásban debuggolni. Eszméletlen milyen érdekes kapcsolók vannak beépítve a rendszerbe. Meg lehet jelölni egyes adathalmazokat debugra, és olyan információkat gyűjtünk, amire nem is gondoltam volna. Pl mindent.

Tagek:
 
Utoljára módosította Ulmar 2012.V.03 08:28-n; 0 hozzászólás
PermaLink

2012.IV.17

Az egyszerű változtatások

Nah, hát akkor adjunk a rendszerhez egy új funkcionalitást. Ebben a konkrét esetben szeretnék hordozható dolgokra hirdetéseket pakolni. Pl szeretnék a hirdetők megcélozni azokat az androidos tableteket, amiket a Samsung gyárt. Hogy miért? Mert hosszú piackutatások után azt találták, hogy ez a réteg nagy valószínűséggel veszi meg a termékeiket. Vagy valami ilyesmi.

Namármost a feladat jól van definiálva. Egy harmadik féllel van is megállapodás, ami szolgáltat mindenfajta információt useragent-ek alapján a készülékről. Nekem csak annyi a dolgom, hogy lekérjem.

Itt kezdődnek a problémák. Egy lekérés mondjuk a szolgáltatott XML file-ból túl sok idő. Meg kell nyitni, be kell parse-olni, és akkor még ha szerencsésen csinálom akkor is valszin lineáris. Szóval amikor a rendszer indul, be kell rakni az egészet a memóriába. Nade csak úgy simán nem elég, mert mivan ha valaki operációs rendszer szerint akar szűrni, más meg valami más kombinacióra. Akkor hogy elég gyors legyen (ez még csak előszűrés, igazából a teljes hirdetéskiválasztáshoz van kb 3-5 milisec) sok különböző kulcsokra és hashtáblákra van szükség. Van kb 8k telefonfajta, nemtomhány oprendszer és gyártó... mondjuk azt hogy kb 10-12k kulcsos táblám lesz. Miltikey for the rescue, fingerprint a kulcsokról, máris csak 8 byte-osak a kulcsaim. Persze az adatok amire mutatnak az másik 16-24 byte, de sajnos ezt nem tudom elkerülni. Szóval 10k kulcs, 24 byte adat, 5 szerverparkban, összesen kb 600 szerveren... még nem csináltam semmit és máris 137MB adatot pakoltam memóriába a teljes rendszeren.

Ennél sokkal szebb, amikor tényleg adatokat kell összehasonlítani. Tegyük fel hogy minden hirdető rájön, hogy ez egy jó kis funkcionalitás. Kiválasztanak 1-2 oprendszert és 5-6 nagyobb márkát. Most hogy milyen a típusa az végülis mindegy, meg legyen bármilyen verzió. Azért mondjuk minimum os verziót megadnak. Szóval ez 2*8 byte oprendszer adat (igen itt lehet még optimalizálni, elvben nem kellene long id, de a harmadik fél csak közepesen konzisztens), kell 6*8 byte a márkákra, meg mondjuk 2*2*8 byte a verzióra. 96 byte. Még néhány byte hogy a többi adatot null-ázuk. Szóval >100 byte adat, de jelenleg 200k ilyen halmaz van a rendszerben. 20 MB adat a memóriába per szerver.

Akkor még le kell kérnem a mit sem sejtő böngésző adatait (500k-szor másodpercenként), user agent-eket parsolni (1M ua parse-olásnál átlagosan 0.0178ms per ua) és azt veszem észre, hogy kicsinként hozzápakoltam 100MB adatot szerverenként a memóriába, úgyhogy heap-et kell növelni. Megnöveltem a kiválasztást kb 0.3ms-al, ami épphogy még elfogadhatóan benne van a 3-5ms kiválasztásba (igen, draga hashelni). És én még azt hittem ez nagyon optimalizált kód egy nagyon egyszerű feladatra. Jah, és ez főleg még csak az USA, ázsiában ez sokkal több lesz.

Namármost ez csak 4-5 új adat volt és kb négy nap munkám. Jelenleg kb 1000 paramétert használunk egy felhasználónál. Van még mit tanulnom.

Tagek:
 
Utoljára módosította Ulmar 2012.IV.17 08:37-n; 2 hozzászólás
PermaLink

Tagek: