Nem szeretem Adyt, de találtam egy mondatot tőle, amivel nagyon is tudok azonosulni. Tetszik. Mondjuk Petőfiért sem vagyok oda, s a Felhők ciklusa mégis lenyűgöz. Mindenkinek lehetnek jó percei. Szóval erről jutott még eszembe - Vámos Miklós: Utazások Erotikába. Mely egy kísérlet arra, hogy valakit csakis a szerelmein keresztül be lehet-e mutatni. Mennyire lesz hű a kép? Ha nagyon torz a rajz akkor meg valami gond van az emberkével. Nem találja önmagát. Zavar van a fejecskében. De ez utolsó mondat már egyéni hozzáfűzés a dologhoz. Végül pedig itt az idézet, amiért ez az egész gondolat megszületett:

"Minden lelket a szerelmek formálnak ki, amelyeket átélt."

Utoljára módosította Aisha 2007.XI.05 22:45-n
Új hozzászólás | PermaLink
Szavazás letiltva.

Hozzászólások

12

GrádMiki 2007.XI.05 22:56

Szerintem ez egy részigazság. A szerelmek IS formálják, de nem csak az, sőt: nem főleg az. A másik pedig, hogy a szerelem nem logikus és racionális dolog, következésképpen adott esetben előfordulhat, hogy a lehető legminimálisabb hasonlóságot mutat egy ember két szerelme, mégsem gondolom ezért az emberről, hogy önmagát nem találja. Csupán változott és/vagy olyan dolog köti össze a két szerelmét, amit rajta kívül senki más nem lát. Szorult helyzetben meg akár egyetlen tulajdonság is elég lehet ahhoz, hogy szerelembe essél, nem fogsz törődni a többivel, ha éppen az a tulajdonság hiányzik neked - bármi miatt. Talán mert magadból hiányolod azt a tulajdonságot. Talán tulajdonságoktól függetlenül csupán magadat látod meg a másik emberben - én el tudom képzelni, hogy ez is elég legyen ahhoz, hogy valaki szerelembe essen. Ez nem ennyire egyszerűen behatárolható és megfogható dolog. Szerintem


Ulmar 2007.XI.05 23:02

Minden lelket a tapasztalatai formáznak. Az vagy amit eszel. Lelki traumák és gyerekkori betegséget. Szerintem olyan könnyű féligazságokat találni, hogy nagyon fel sem kell érte csapni egy könyvet. Miki meg úgy tűnik, hogy bele esett egy tipikus érvelési hibába, és árnyékot bokszol.

A mondat önmagában sokat nem ér, viszont ha már ittvagyunk akkor nézzük is mi formálja egy ember "lelkét". Máshogy tenném fel a kérdést: Mi nem formálja?


Aisha 2007.XI.05 23:33

Ad 1. Szerelmeken keresztüli bemutatást nem úgy kell érteni, hogy csakis azt a személyt mutatják be, akit szeretett. Inkább a szerelmi kapcsolatokat.

Ad 2. Tény az embert minden formázza. De valahogy mégis a szerelmek nagyobb fordulatokat tudnak elérni benne, mint a pattanás a homlokán. (Ez nagyon nagyon sarkítva van, de csak azért mert így jól hangzott. =P)


Aisha 2007.XI.05 23:35

Ad 3. Szerintem itt simán szeretetet is lehet érteni alatta. Valamilyen szinten így azt is mondhatjuk, akit szeretünk, az tud minket formálni (ha a járókelő az utcán leanyáz nem érdekel, ha valamilyen szerettem beszól elgondolkodtat).


Ulmar 2007.XI.06 00:06

Ez is csak közepesen igaz. Lányok pl szeretnek szépen megjelenni teszem azt osztály vagy csoport előtt hasonló megfontoltságból. De nem is ez a lényeg. A szeretet is tud formázni erősen, és egy adott időben adott körülmények közt a pattanás is. Hogy melyik jobban? Erre leginkább csak az jut eszembe, hogy pillangó-hatás. Néha a kis változás hosszú távon sokkal fontosabb, mint egy-egy erős lőkés. Gyanítom, hogy talán egy többször megismétlődő kis lőkés sokkal de sokkal hatékonyabb.


Descant 2007.XI.06 13:03

Szerintem nem alapvetően elvetendő a szerelmek mint formáló erő. Valakihez mindazért keveredsz aki vagy, gyerekkori traumák kellemes emlékek, anyakép(apakép) vagy épp annak elkerülése. Az itt átélt tapasztalatok aztán formálnak. Kicsit Freudiánus gondolat, de szerintem nem végletes csúsztatás.


Ulmar 2007.XI.06 13:08

Tényleg nem végletes csúsztatás, csak közel sem hiszem, hogy ennyire romantikus az élet. Sem azt, hogy annyira egyszerű. Amúgy meg hamarosan felvázolunk egy ok-okozat fát :)

Szóval formáló erő, de ha megnézed az idézett mondatot ennél sokkal többet mond, ami viszont már nem igaz szerintem.


Descant 2007.XI.06 13:39

Implicit premissza: mindenki érez szerelmet az élete során valamikor. Ez önmagában igaz?


Grizli 2007.XI.06 14:05

Nem is a bölcsesség miatt, de nagyon szép és jó kis idézet, egy klasszikus könyv előszava: "for the two seafarers, Canptains and the Royal Navy, who loved their ships more than their women, as was expected of them..." Szóval szerelem biztosan a szexualitás irányában. Nem mondhatnánk szeretetet? Lécci! Szerelem szerelem szerelem. Beszéljünk csupán vágyról, az hajt előre, de az odavazető út formál. A vágy csak azt biztosítja, hogy meg ne álljunk, hogy irányt ne váltsunk. jah igen, lemaradt a kötelező.... szerintem.


Grizli 2007.XI.06 14:26

Na jó, helyesírni gépelve még ma sem tudok


Aisha 2007.XI.06 23:30

A szerelem nem feltétlen csak vágy. Evvel a szűkítéssel nem értek egyet. De lehet, hogy én vagyok még túl romantikus vagy naiv.


Grizli 2007.XI.07 07:00

Ok. megadom magam: a szerelem egy komplex vágy.

Új hozzászólás

 

Alapvető szövegformázás

FormázásWiki formaEredmény
Kövér'''kövér szöveg'''kövér szöveg
Dőlt''dőlt szöveg''dőlt szöveg
Előreformázott bekezdés<pre>előreformázott bekezdés</pre>
előreformázott bekezdés
Vízszintes vonás----

Listák

FormázásWiki formaEredmény
Pontozott lista* Lista elem 1
** Lista elem 2
*** Lista elem 3
* Lista elem 4
  • Lista elem 1
    • Lista elem 2
      • Lista elem 3
  • Lista elem 4
Sorrendezett lista# Lista elem 1
## Lista elem 2
### Lista elem 3
# Lista elem 4
  1. Lista elem 1
    1. Lista elem 2
      1. Lista elem 3
  2. Lista elem 4
Definíciós lista; Kifejezés 1 : Leírás 1
; Kifejezés 2 : Leírás 2
Kifejezés 1
Leírás 1
Kifejezés 2
Leírás 2
Táblázatok|| Cella 1 || Cella 2 || Cella 3 ||
|||| Cella 4 || Cella 5 ||
Cella 1Cella 2Cella 3
Cella 4Cella 5

Linkek

FormázásWiki formaEredmény
Külső hivatkozáshttp://google.com/http://google.com/
Külső hivatkozás címkével[http://google.com/ Google]Google
Belső oldal[[ApocalypseKÖZÖS]]ApocalypseKÖZÖS
Belső oldal címkével[[ApocalypseKÖZÖS|Ez egy oldal]]Ez egy oldal
Fotó linkhttps://apocalypse.rulez.org/
Content/Images/down.png
Tagek: