Juhász Gyula

Egy világvégi házban
Világszép lány lakott,
Világ végére néztek
Ott mind az ablakok.
Nem járt előtte senki,
Nem látott senkit ő,
Az Óperencián túl
Megállt a vén idő.
A világszép lány nézte
A csillagos eget,
Tavasz táján szívében
Valami reszketett.
Hajába rózsát tűzött,
Valakit várt nagyon,
De csak a csillag nézett
Be a kis ablakon.
S a csillag oly közömbös,
Hideg és halovány.
S hiába várt örökké
A világszép leány...
Utoljára módosította Ulmar 2007.XII.04 04:59-n
PermaLink
Szavazás letiltva.

Hozzászólások

8

Ulmar 2007.XII.04 05:06

Mi lenne, ha

  • nem lenne valaki az életedben, akinek jelenlétét most természetesnek veszed?
  • nem remélnél egy olyan esemény bekövetkezésében, amiben hitedet veted?
  • nem működne úgy egy tárgy, ahogy az számodra természetes?
  • nem tudnád, hogy minden valószínűség szerint meghalsz?
  • azután, miután ezt elolvasod, gondolkodás nélkül felszállnál egy vonatra és elmennél a végállomására?

UPi 2007.XII.04 08:50

Ha valaki egyedül van, elvágva mindentől és mindenkitől, akkor számít-e hogy "világszép"? Vagy "dúsgazdag"? Vagy "kedves"? Vagy álmodozó, éhes, unott, huncut, álnok, halott?

Ha egy fa eldől az erdőben, de nincs ott senki, akkor kit érdekel, hogy van-e hangja?


SAdam 2007.XII.04 13:57

Melyik vonaton jártál? :-)


Linda 2008.II.03 20:23

Upi, Te Buta, talan a fat magat erdekli, ha eldol.


Linda 2008.II.03 20:43

Tudom, h az ertekek osszehasonlitasbol erednek, ezert ha nem letezne mas latvany, szep sem letezne. De ez egy vilag VEGI haz, tehat valahol van vilag, ha annak van vege is, vilagszep, tehat a vilagon a legszebb(ek kozott van), es o egyedul van, tehat ha letezik az egyedullet fogalma, akkor van olyan is, aki nincs egyedul.

A vers nem mondja, hogy a lanyt ott abban a pillanatban az erdekli-e, hogy o kedves-e vagy gazdag (bar hajaba rozsat tuz, tehat szeretne szep lenni valakinek). Amilyen jelzoket irsz ezutan (`` almodozo, ehes, unott, huncut, alnok, halott``), azok szerintem helytelenul vannak egy csoportba sorolva. ONMAGA szamara mindenkinek szamit, ha ehes, es nyilvan az is, ha halott. A huncut vagy az alnok foleg masoknak szamitanak. De v nem jo a mondatod, hol van benne a logika? KINEK szamit-e, hogy valaki rendelkezik-e ezekkel a tulajdonsagokkal? Onmaga szamara nyilvan mindenkinek szamit, ha pl ehes, vagy akar ha almodozo, es ez epp eleg. Es az, hogy egyedul van eppen, nem jelenti, hogy mindig egyedul volt, es hogy nem ismerne pl a szepseg fogalmat.

De ezektol a reszletkerdesektol fuggetlenul a vers szerintem kivaloan vezeti a figyelmet az egyenre, a tobbiektol fuggetlenul. A szepseg soha nem a tomegben rejlik. Es a vilagvegi haz egyedullete csak segit erzekeltetni a maganyt, a maganyossagot, amiben altalaban a legnagyobb, velemenyekkel teljes tomeg kozepen is vagyunk.


Grizli 2008.II.05 13:22

A világ vége nem itt van, hanem nagyon messze. Ott egy kimagasló értékű szépség-tulajdonsággal rendelkező nő bármiféle része a létezésben a jelen helyen és jelen időben létező ember számára, maximum egy viszonyitó eszközként lehet igazán funkcionális. Az már más ha bevállalod a kalandot, felpattansz a vonatra, és elkalandozol a csajhoz, de hidd el kérlek, hogy a jutalom, mi az út végén vár értéktelen magához a megtett utazáshoz képest.

Sőt, ha ma hírt kapok hogy a XY koordinátákon van egy jó csaj, de mire odaérek hozzá, már megcsúnyul, . Ugye tény, hogy minden állapot pillanatnyi csupán. Minden változik, avagy változhat. Ki ma szeret, holnap bejelöl a www.ellenseg.hu-n. De a viccet félretéve. A szemem előtt élő realitás a folyamatosan változó világ. A múlt elmúlt, a jövő még csak illúzió, csak a pillanat, és annak szépsége létezik. A legjobb, ha egyszerűen elfogadom, hogy a világ képlékeny és úgy és ott szeretem, ahogy s ahol van a Folyton Változót.


Aisha 2008.II.09 19:56

Griz, pesszimista vagy... a változás jó! Nem feltétlenül gyűlöl az holnap, ki ma szeret, a világszép ember közelről is az lehet. Ugyanakor az is könnyen meglehet, hogy a túlzott optimizmus vagy egyszerűen a reménykedés beszél belőlem. Ám nekem mégsem egyértelműen keserű minden, sőt! Bár ez a mese, nagyon mély mélabút áraszt az kétségtelen. Szerintem pont ezért olyan gyönyörű!


Grizli 2008.II.09 22:21

Nem pesszimizmus, ha készülök a legrosszabra, de fenntartom az esélyt, hogy pozitivan csalódok. az én olvasatomban a pesszimizmus csupán a legrosszabbra való godolás, nem feltételezve az eseméynek pozitív kimenetelét. Az igazi cél az elvárások nélküliség, amely helyzetben az öszes lehetséges kimenetellel számolsz és persze tapasztalatodtól függően fenntartasz a kiszámíthatatlannak egy részt. A lényeg, hogy ne lepődj meg, ne üssön ki, ne hasson meg. Vagy ha mégis, az maradjon benned. Ha fáj csak halkan szinsszenj, ha örülsz csak félig mosolyodj el. Amúgy pedig nevetek az életen, mert az jó. Az azonban csakis nekem szól.

A remény elferdíti az értékítéletemet, így ha lehet nem élek vele. Ilyen az aggodalom is. Lehet része az életnek, de az én személyemre leosztva ezek a dolgok megengedhetetlen luxusnak számítanak. Emlékszel mit mondtam, Kingu? Csak a pillanat létezik. Ezt igyekszem fenékig kiüríteni.


ApocalypseKÖZÖS | FrissVáltozások | TémaKatalógus | Index | Térkép | Random Page
Belépés | Regisztrálok
Ez az oldal nem változtatható | Régebbi változatok | Hivatkozásai | Add a kedvenceimhez
Utoljára módosította Ulmar 2007.XII.04 04:59-n